KURUMA BAŞLADI: Lefke ve bölge köylerindeki ormanlık alandaki çamlar yine “çam kese böceği”nin saldırısına uğradı. Lefke, Doğancı, Taşköy, Çamlıköy, Bademliköy, Yeşilırmak ve Yeşilyurt civarlarındaki ormanlık arazide yer alan çam ağaçları kese böceklerinin saldırısı sonucu bir bir kuruyor

HER TARAFTA HASTALIK: Helikopter düştü, çalışma durdu: Geçtiğimiz yıllarda özel bir şirkete ait helikopterin ilaçlama sırasında düşmesinin ardından, kapsamlı mücadele de durdu. Ada genelinde çok sayıda çam, çam kese böceklerinin tehdidi altında

Gürsel KARAGÖZLÜ

Lefke ve bölge köylerindeki ormanlık alandaki çamlar yine “çam kese böceği”nin saldırısına uğradı.
Lefke, Doğancı, Taşköy, Çamlıköy, Bademliköy, Yeşilırmak ve Yeşilyurt civarlarındaki ormanlık arazide yer alan çam ağaçları kese böceklerinin saldırısı sonucu kurumaya yüz tuttu.

Orman Dairesi’nin çam kese böceğiyle mücadele için başlattığı ilaçlama çalışmaları kapsamında, ilaçlama işlerini yürütmek için geçtiğimiz yıllarda KKTC’ye gelen özel bir şirkete ait helikopter, çam kese böceği ile mücadele ederken Lapta yakınlarında düşmüştü.

O günden sonra herhangi bir ilaçlama yapılmadığından Lefke ve bölgesindeki köylerdeki ormanlık alanlardaki genç fidanların çoğu kurumaya başladı.

Geçtiğimiz yıllarda Orman Dairesi ekipleri kendi imkanları ile Lefke ve köylerinde bulunan ormanlık alanlardaki çam ağaçlarını mekanik müdahale şeklinde ilaçlama yapmakta ve az da olsa çam kese böceklerinin çağ ağaçlarını kurutmalarını önlemekte idiler. Bu yıl Lefke bölgesinde mekanik ilaçlama yapılmadığı gözlemlendi.

Orman Dairesi çalışıyor

Orman Dairesinin şuanda bölgede yangına karşı ağaçların alt kısımlarını budamaya başladı. Lefke ve bölge halkı, Tarım Bakanlığı’nın çam kese böceği olayına el atmasını ve Orman Dairesi ekiplerinin çam kese böceklerinin çam fidanlarını yok etmeden mekanik ilaçlamaya başlamasını istedi.

Halk Orman Dairesinin ağaçlar yok olmadan kese böceği ile ilgili çalışma başlatması çağrısında bulunarak, “Yoksa şimdi doğayı süsleyen yüzlerce ağaç, yarın şöminelerde odun olarak yakılacak” dedi.

Hızlı: Endişeliyiz

Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği Başkanı Ahmet Hızlı Havadis’e yaptığı açıklamada, “Çam Kese böceği maalesef Kuzeydeki bir çok çam ormanını yok ediyor” diyerek, sorunun sadece Lefke’den ibaret olmadığının altını çizdi.
Özellikle Lefke ve bölgesinde çam ağaçlarının yok oluşunun inanılmaz boyutta olduğuna dikkat çeken Hıslı, devamla şunları söyledi:

“Son bir kaç yıldır havadan ilaçlama yapılmadığından çam kese böceği zararlarında artma oldu. Şu anda biyolojik mücadeleden söz edilmektedir.

Sadece biyolojik mücadele ne kadar sonuç verecek bizi düşündürüyor.  Bu durum bronşite benzemektedir. Bronşit hastalığı şuruplarla tedavi edilmeye çalışılır fakat hastalık ilerlemiş ise ilaç insan vücuduna enjekte edilerek hastalık yenmeye çalışılır.

Burada Orman Dairesi acilen hem birden fazla yöntemle bu zararlıyla mücadele etmesi gerekiyor. r. Çam Kese böceğinin elle toplanıp yakma yöntemi ne kadar doğru bir mücadele şekli oldu bununla ilgili olarak söylenecek tek şey Lefke bölgesindeki ormanlık alanlarda yetersiz olduğu açıkca görülmektedir.

Esas bizi üzen taraf ise Kuzey Kıbrıs gibi küçük alanlarda bu zararlıyla mücadele yapılamazken farklı ülkelerde en az Kıbrıs büyüklüğündeki ormanlıklarda mücadele çeşitli yöntemlerle yapılmakta ve başarılı olunmaktadır.

Söz konusu mücadele şekilleri Kuzey Kıbrıs’ta da en erken zamanda uygulanmaya başlanmazsa ve tek yöntem ile çalışmalar devam edilirse yakında Lefke bölgesinde çam ağacı bulunmayacak.”