Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren, ormancılığın uzun vadeli yatırımlar gerektirdiğini belirterek, ülke orman alanlarının çoğalması ve korunması  için  sabır ve  azimle çalıştıklarını kaydetti.

Bakan Evren, 2014-2015 fidan üretim sezonunda Güzelyurt Orman Fidanlığı’nda üretilen  850 bin fidandan bugüne kadar 650 bin fidanın ekiminin gerçekleştirildiğini, kuraklıkların  da ekimi  etkilediğini belirtti.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü nedeniyle, Orman Dairesi şube amirleri, bölge şefleri ve orman memurlarının katılımıyla  Ekonomi Ticaret ve Sanayi Bakanlığı toplantı salonunda yılın değerlendirme toplantısı yapıldı.

Bakan Evren, etkinlikte yaptığı açıklamada,  kuraklığın etkisinin bu yılın ilk çeyreğinde ormanlarda da kendisini gösterdiğini söyledi.

2014-2015 fidan üretim sezonunda üretilen fidanlardan vatandaşlara, okullara, kurumlara ve askeri birliklere de ücretsiz fidan dağıtımı yapıldığını kaydeden Everen, ülke ve çevrenin yeşillendirilmesine katkı koymak isteyen bütün kurumlarla birlikte hareket ettiklerini ifade etti.

Dünyada yaşanan küresel ısınma ile mücadelenin en önemli aracının ağaç varlığının artırılması olduğunu söyleyen Evren, ülkede son dönemlerde artan çevre ve orman bilinci konusunda oluşan toplumsal duyarlılığa birçok ticari kurum ve kuruluşun da kayıtsız kalmamasının sevindirici olduğunu belirtti.

1458562837.jpg

ÇAM KESE BÖCEĞİ İLE MÜCADELE

Çam kese böceği ile yapılan mücadelelere de değinen Evren, geçmiş yıllarda bir çok nedenlerden dolayı aksayan ve sağlıklı şekilde yapılamayan mücadelenin, doğada çam kese böceği ile beslenen canlıların da azalmasıyla bu yıl çok daha büyük bir sorun olarak yaşandığına dikkati çekti.

Evren, mücadelenin kimyasal yöntemlerle yapılmadığına vurgu yaparak entegre yöntemler kapsamında böceklerin kelebek evresindeyken feromon tuzakları kurulduğunu, adacıklar hazırlandığını ve kuş yuvaları ile can suyu havuzlarının çam kese böceği ile beslenen kuşların kullanımı için yapıldığını belirtti.

Bakan Evren bunun yanısıra, orman sahalarına biyolojik nitelik içeren ilaçların da bütçe yetersizliği nedeniyle imkanlar ölçüsünde yerden uygulama yöntemiyle zararlılar için kullanıldığını vurguladı.

1458562839.jpg

YANGIN SÖNDÜRME HELİKOPTERİ KİRALANMASI

Kiralanan yangın söndürme helikopterinin 2015 yılı sezonunda  14 orman yangınının söndürülmesine katkı koyduğunu söyleyen Bakan Evren, helikopterin bu yıl da kiralanması ile ilgili çalışmaları tamamlamak üzere olduklarını, amaçlarının helikopterin daha uzun zaman takviminde ülkede konuşlanmasını sağlamak olduğunu belirtti.

"ORMANCILIK, UZUN VADELİ YATIRIMLAR GEREKTİRİR"

Ormancılık hizmetlerlerinin, uzun vadeli yatırım gerektirdiğini hatırlatan Evren: "Bugün dikilen fidanların ağaç olması için yıllara ihtiyaç vardır" dedi.

Ormana yapılacak her türlü olumlu veya olumsuz müdahalenin ülkenin yeşiline, turizme, tarıma ve genelde ülkeye yapıldığını vurgulayan Evren, bu  nedenle gelecek nesillere yeşil bir ülke devretmek, ormanların korunması ve çoğaltılmasında vatandaşlara büyük görevler düştüğünü, Orman Dairesi’nin işbirliği ve birlikte hareket etme noktasında her zaman hazır olduğunu söyledi.

1458562836.jpg