Orman Dairesi personeli, orman alanlarında zarar yapan çam kese böceğinin (Thaumetopoeawilkinsoni) biyolojisi ve zarar şekli ile buna karşı yürütülen biyolojik mücadele teknikleri hakkında bilgilendirildi.

Orman Dairesi, 8 Nisan'da hizmet içi eğitim programı gerçekleştirdi.

Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, ülkenin genç ve kızılçam ormanlarında etkili olan ve alevsiz yangın olarak adlandırılan çamkese böceği (Thaumetopoeapityocampa/ Thaumetopoeawilkinsoni) bu yıl ormanları büyük oranda etkisi altına aldı.
Yapılan teknik çalışmalar neticesinde, böcek oranının geçmiş yıllara oranla arttığının gözlemlendiğine işaret edilen açıklamada, çamkese böceğinin Akdeniz ülkelerinde özellikle genç kızılçam ormanlarında sıklıkla görülen bir zararlı olduğu belirtildi.

Açıklamada şu bilgiler verildi:

“Ülkemiz ormanlarının büyük çoğunluğunun kızılçam ağaçlarından oluşması, klimatik etkiler başta, küresel ısınma, kuraklık gibi iklimsel değişimler, ülkemizdeki ormanların zayıf ve bozuk karakterde olması bu böceğin popülasyonu artmasıyla zarar derecesinin normalin üzerine çıkarmasına neden oldu.

Orman Dairesi 2015 – 2016 döneminde biyolojik ve mekanik mücadele yöntemlerini de kapsayan entegre mücadele yöntemleri uygulamak suretiyle Çamkese Böceğine karşı mücadele etti.

Entegre Mücadele kapsamında ülke genelindeki ormanlara 2015-2016 dönemi içinde toplam 1000 kuş yuvası asıldı.

Bu mücadele kapsamında 50 faydalı böcek için adacakılar, yaban hayatı için 56 can suyu havuzu yapılarak 2015 yılında başlayan ve 5 yıllık bir dönemi kapsayacak olan projeye 2016 yılında da devam edildi.

Orman Memurları ve Uzmanlar tarafından yapılan incelemelerde, asılan kuş yuvalarında yumurtalar ve yavrular tespit edildi. Çalışmalar neticesinde ilk 5 ay içinde yuvalarda %53 oranında başarı sağlandığı görüldü.”

HİZMET İÇİ EĞİTİM

Proje kapsamında gerçekleştirilen hizmet içi eğitim programında Yakın Doğu Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr.Wayne Fuller ve Yakın Doğu Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özge Özden Fuller tarafından, orman alanlarında zarar yapan çam kese böceğinin (Thaumetopoeawilkinsoni) biyolojisi ve zarar şekli hakkında Orman Dairesi personelinin bilgilendirildiği ve ayrıca çam kese böceği ile mücadelede halen yapılmakta olan biyolojik mücadele teknikleri hakkında eğitim semineri sunulduğu kaydedildi.

1460377331.jpg

KARZAOĞLU

Seminer açılış konuşmasını yapan Orman Dairesi Müdürü Cemil Karzaoğlu, biyolojik mücadelenin önemine dikkat çekerek mücadelenin uzun dönemde başarılı sonuç vereceğinin altını çizdi. Karzaoğlu biyolojik mücadele çalışmalarında aktif görev alan tüm Orman Dairesi personeline ve ayrıca Yakın Doğu Üniversitesi’nden bilimsel destek ve katkı koyan Yrd. Doç. Dr. Wayne Fuller’e ve Doç. Dr. Özge Özden Fuller’e teşekkür etti.

FULLER

Doç. Dr. Özge Özden Fuller, geçtiğimiz yıl söz konusu zararlı böceğin mücadelesine yönelik Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanlığı’na bilimsel rapor sunduklarını ve raporun bir yıldır başarıyla Orman Dairesi tarafından uygulanmakta olduğunu belirtti. Kendisi raporda çevreye duyarlı ve sürdürülebilir en etkili mücadele yönteminin mekaniksel savaş, adacık yöntemi, feromon tuzakları yöntemi ve biyolojik mücadele yöntemlerinin bir arada uygulanması olduğunu önerdiklerini dile getirdi. Projeye uzun yıllar destek vermeye devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

WAYNE FULLER

Yrd. Doç. Dr. Wayne Fuller ise, Çamkese Böceği zararlısının populasyonunun predator kuşlarla kontrol edilebilecek seviyeye çekilebilecek çalışmalarda büyük yer tutabileceğini söyledi. Bu nedenle proje kapsamında Büyük Baştankara (Parusmajor) ve Ibibik (Upupaepops) kuşlarının populasyonunun orman alanlarında çoğalabilmesi için kuş yuvalarının asıldığını belirtti.

Projenin şimdiye kadar oldukça başarılı devam etmekte olduğunu ancak etkili bir sonuca birkaç yıl sonunda ulaşılabileceğini vurgulayan Fuller, bu zararlı ile mücadelede tüm dünyada biyolojik savaşın uzun dönemde etkili ve başarılı olduğunu belirtti ve “ önemli olan etkili ve çevreye zarar vermeyen bir mücadele olmasıdır” dedi.

Fuller, Orman Dairesi tarafından asılan kuş yuvalarının bazı bilinçsiz avcılar tarafından, bu kuş yuvaları içinde yuva olmasına bakılmaksızın tahrip edildiğinin gözlemlendiğini kaydetti.

Seminer sonrasında personele Atatürk Orman alanında uygulamalı eğitim de verildi.