Değirmenlik’te dün sabah 35 çocuğun alerji nedeniyle sağlık ocağına başvurduğu belirtildi. Alerji nedeninin, çam ağaçlarını da kurutan Çam Kese Böceği olduğu ifade edildi. Çam Kese Böceğinin olduğu bölgeye giren insanların yüzde 90’nında alerjinin görülebileceğine dikkat çekildi.

Özellikle Mart ve Haziran ayları

Thaumetopoea pityocampa olarak bilinen Çam Kese Böceği, önemli bir alerjen olmasına rağmen hekimlerce çok iyi tanınmamaktadır. Özellikle Mart ve Haziran ayları çam kese böceğine bağlı kaşıntıların görülebileceği dönem olduğu belirtildi. Çam Kese Böceği önemli bir orman zararlısı olduğu gibi, insan ve hayvanlar için de anjiödeme kadar götürebilen bir alerjenisite kaynağı olduğu ifade edildi. 

Orman işçileri, orman köylüleri, pikniğe gidenler ile ormanlık alanda gezintiye çıkmış olanlar dikkatle sorgulanıp muayene edilmeli

Alerjinin tanı ve tedavisi için: Kişinin yaşadığı yer, işi, hobileri, çamlık bir yere gidip gitmediği, çam ağaçlarında çam keselerini ve yerlerde tırtıl görüp görmediği mutlaka sorgulanmalıdır. Hastanın elleri, yüzü, kolları, ensesi gibi açıkta kalan kısımları başta olmak üzere tüm vücudu iyice aydınlatılmış bir ortamda baştan sona muayene edilmelidir. Orman işçileri, orman köylüleri, pikniğe gidenlerle ormanlık alanda gezintiye çıkmış olanlar dikkatle sorgulanıp muayene edilmelidir.

Hastanın kaşınan bölgelerinde çizgisel tırnak izleri, hatta şiddetli kaşıntıya bağlı kanamalar olabilir

Hastanın kaşınan bölgelerinde çizgisel tırnak izleri, hatta şiddetli kaşıntıya bağlı kanamalar olabilir. Gözde kızarıklık ve göz kapaklarında ödem olabilir. Eğer aylardan Mart, Nisan, Mayıs, Haziran ise; bölgede çam ağaçlarında çam keseleri mevcutsa, kaşıntıyla gelen kişi orman köylüsü, orman işçisi veya piknik ya da gezi amacıyla ormanlık alana gitmişse hastalarda alerjen olma ihtimali vardır.

Vücudu açıkta bırakan giysilerden kaçınılmalıdır

Özellikle çam ağaçlarında önemli verim kaybına, ağaçların kurumasına yol açtığından ormancılık camiası tarafından yakından izlenmekte ve çeşitli mücadele yöntemleriyle yok edilmeye çalışılmaktadır. Gerekiyorsa Orman Dairesi’nden çam kese böceği popülâsyonu hakkında bilgi edinilmeli, salgın olan alanlara insanların girişine izin verilmemelidir. Mart- Haziran aylarında çam keselerinin olduğu yerlere gitmekten, eğer gidilecekse vücudu açıkta bırakan giysilerden kaçınılmalıdır.