Haluk DOĞANDOR

Lapta’ya bağlı Başpınar bölgesindeki caminin imam yokluğu nedeniyle kapalı olması bölge halkının tepkisine neden oluyor. En son Türkiye tarafından “müşavir” adı altında görevlendirilen din görevlisinin bölgede bir ay görev yaptıktan sonra yer değişikliği isteyip bölgeden ayrılmasıyla cami imamsız kaldı ve kapatıldı. Özellikle Cuma günleri namaz kılmaya gelen cemaatin, caminin kapalı olmasına tepkisi giderek artıyor. Bölge sakinleri Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne camilerinin imamsız bırakılması sonrasında tepkilerini dile getirdiler.

“Cemaate haksızlık yapıyorlar”

Coşkun YILMAZ (Başpınar Mahallesi Muhtarı): “Yaklaşık 4 aydan beri hocamız yoktur ve bunun için gereken yerlere yazlı ve sözlü olarak ihtiyacımızı bildirmemize rağmen bugüne kadar önlem alınmadı maalesef. Biz bu yazışmaları Din İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı’na bildirdik. Bölge halkı bu durumdan oldukça rahatsız ve her Cuma günleri telefon ederek buraya hoca gönderilmesini talep ediyoruz. Burada önceleri Kerim Sevgilioğlu diye çok değerli bir hocamız görev yaptı. Biz bu hocamızdan çok memnun kaldık. Daha sonra Orhan Zengin isminde Türkiye’den bir görevli geldi, burada bir ay görev yaptıktan sonra burayı beğenmeyip tayinini istedi ve kabul ettiler, buradan aldılar.”

Kenan ŞANLIOĞLU: “Ben Başpınar bölgesinin imamsız kalmasında en büyük payı Din İşleri Dairesi ile Türkiye Büyükelçiliğinde buluyorum. Buraya atanan bir imama bile sözünü geçiremediler. Orhan Zengin isimli Türkiye’den gelen imam buraya imamlık yapmaya mı geliyor yoksa çocuğu Karaoğlanoğlu’nda okuyor diye orada bir camiye imam yapılıp kendi menfaati için mi imamlık yapıyor sormak lazım. Diğer bazı camilerde ikişer imam varken bizde b ir kişi bile yok.”

Bir imama söz geçiremediler

Yalçın ŞENSOY: “Biz uzun bir zamandan beri imamsız bırakıldık. Geçen Cuma günü camiye gelen vatandaşlar kapalı kapı önünde isyan ederek ayrıldılar. Başpınar mahrumiyet bölgesi mi ki, bize imam gelmiyor? Son gelen Orhan Zengin isimli hoca sırf oğlu Karaoğlanoğlu’nda okuyor diye buradan ayrıldı. Ben aslında ona kızmıyorum, benim kızdığım onun bu isteğine göz yumanlarda. Bir imama söz geçiremediler.”

Mevcut yasanın değişmesi gerekli

Konu hakkında bilgi almak için aradığımız Lefkoşa-Girne Müftüsü Fuat Tosun, Başpınar Caminde yaşanan imam eksikliğini doğruladı ve bu konuda çaba harcadıklarını en kısa zamanda imam atamak için gayret gösterdiklerini ve imamı atayacaklarını ifade etti. Mevcut yasaların da eksikliğine değinen Fuat Tosun artık bu yasaların değişmesi gerektiğinin altını çizdi. KKTC’de 260 civarında Din İşleri Başkanlığı’na ait imam ile 109 civarında Türkiye’den din müşaviri kadrosu ile gönderilen imam olduğu söyleyen Tosun, buna rağmen sıkıntı yaşandığına değindi. Hali hazırda birkaç bölgede de imam eksikliği olduğuna vurgu yapan Tosun, sıkıntılarının lojman olduğuna dikkat çekti. Türkiye’den gönderilen imamların beş yıllığına ülkemize geldiğini söyleyen Tosun, “beş yılı dolduran gidiyor ve yenisi gelene kadar sıkıntı yaşıyoruz” dedi. Konuyu tekrar değerlendireceklerini ve Başpınar bölgesini imamsız bırakmayacaklarını söyleyen Tosun, çalışmalarımız devam ediyor dedi.

Kasım ayında yeni görevlendirmeler olacak

Kısa bir telefon görüşmesi yaptığımız Din İşleri Dairesi Başkanı Talip Atalay ise konuyu bildiklerini bazı sıkıntıları olduğunu ancak Kasım Ayı içerisinde Türkiye’den yeni görevlendirmeler olacağını ve bu görevlendirmelerde Başpınar bölgesindeki camiyi unutmayacaklarını ifade etti.