Suna Erden

Ülkede meydana gelen ölümlü iş kazalarına rağmen, Lefkoşa ve Girne’deki bazı inşaatlarda işçiler güvenlik önlemleri olmadan çalışmaya devam ediyor. İnşaatlarda çalışanların baret takması, emniyet kemeri bulundurması ve inşaatlarda uyarıcı levhalar bulundurulması şart koşulurken, bu kuralların hiçe sayıldığı görülüyor.Yürürlükte olan İş Yasası’na göre,işverenin işçinin güvenliğini sağlaması için her türlü önlemi almasını şart koşuluyor ancak ne işçi ne işveren iş güvenliğini umursamıyor. Konuyla ilgili Star Kıbrıs’a konuşan İş Güvenliği ve Sağlığı Uzmanı Emir Taşçıoğlu, yasaların yeterli olduğunu, asıl sorunun denetimsizlikten kaynaklandığını ve iş güvenliği kavramının topluma, işveren ve işçilere yeterince anlatılmadığını vurguladı.Bazı inşaatlarda işçilerin korumasız olarak çalıştığını kaydeden Taşçıoğlu, işçilere gerekli donanımı sağlamakla işverenin yükümlü olduğunu belirtti. 

İŞ YASASI YETERLİ,DENETİM YETERSİZ 

Yürürlükte olan İş Yasası, işverenin işçinin güvenliğini sağlaması için her türlü önlemi almasını şart koşuyor. Yasada, ölüm veya beş günden daha uzun süreli tedavi gerektiren bir yaralanma ve sakatlanmayla sonuçlanan bir iş kazası oluşması durumunda müfettiş raporuyla işverenin ihmalinin saptanması halinde, işverenler hakkında doğrudan yargı işlemi başlatılabileceğini öngörüyor. Onaylanarak 2008 yılında yürürlüğe giren iş yasanın, 2010 yılında düzenlenen 10 tüzük ile kapsamlı hale getirilmesine rağmen iş güvenliğinin sağlanmadığı gözlemleniyor.Kuzey Kıbrıs’ta iş kazalarının en fazla fabrikalar ve inşaatlarda meydana geldiği belirtilirken, ölümle sonuçlanan birçok kazaların meydana geldiği inşaatlarda halen güvenlik önlemlerinin alınmadığı gözler önüne seriliyor. 

ZORUNLULUKLAR VAR,TAKAN YOK 

İnşaatlarda çalışan işçilerin koruyucu baret takması ve gerekli yerlerde emniyet kemeri bulundurma zorunluluğu olmasına rağmen, bu kurallara uyulmuyor. Ayrıca inşaatlarda uyarıcı levhaların olması şart koşulurken bazı inşaatlarda bu kuralın da hiçe sayıldığı görülüyor. Öte yandan inşaat şantiyesinden acil yardım ekipmanlarının olması da zorunluluklar arasında yer alıyor. Ancak çoğu inşaatta bu kurala da uyulmuyor. 

KORUYUCU ÖNLEMLER ALINMIYOR 

Girne’de yapımı devam eden bir inşaatta yüksekte çalışan işçinin baret takmadığı ve inşaatta uyarıcı levha olmadığı fotoğraf karelerine yansırken,Lefkoşa’da da yine başka bir inşaata çalışan işçinin de koruyucu olmadan çalıştığı gözlemlendi.İş Güvenliği Uzmanı Emir Taşçıoğlu, yürürlükte olan iş yasasının yeterli olduğunu ancak uygulama ve denetim kısmında sorunlar yaşandığını söyledi. İş kazası meydana geldikten sonra Çalışma Bakanlığı’nın denetim yaptığını ancak önemli olanın kaza meydana gelmeden önce koruyu önlemler almak olduğunu kaydeden Taşçıoğlu, denetimsizliğin yanı sıra iş güvenliği kavramının topluma, işveren ve işçilere yeterince anlatılmadığını vurguladı. 

YAPTIRIM OLMALI

Taşçıoğlu, iş güvenliği kavramının etraflıca tanıtılması gerektiğini, bu konuda öncelikli olarak bakanlığın, ardından meydanın görev alması gerektiğini söyledi. Bazı inşaatlarda işçilerin korumasız olarak çalıştığını kaydeden Taşçıoğlu, işçilere gerekli donanımı sağlamakla işverenin yükümlü olduğunu kaydetti. Yasal sorumlulukları yerine getirmeyen işverenlere cezai yaptırım uygulanmadığını da belirten Taşçıoğlu, “Denetim ve cezai yaptırım şart. Yasamız yeterli, uygulama önemli” dedi.