Doğu Akdeniz Üniversitesi Atatürk Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAÜ – ATAUM) tarafından 18 Mart 2015 Çarşamba günü, “100. Yılda Çanakkale Zaferi” başlıklı konferans ile, DAÜ Mustafa Afşin Ersoy Salonu’nda “18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü” etkinliği düzenlendi.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinlik DAÜ – ATAUM Başkanı Doç. Dr. Hasan Cicioğlu’nun “Çanakkale Zaferi’nin Türk Tarihindeki Anlam ve Önemi”, DAÜ Hukuk Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Turgut Turhan’ın “Çanakkale Savaşı ve İstanbul’un Taşınması Girişimleri”, DAÜ Öğretim Üyesi Dr. Turgay Bülent Göktürk’ün “Türk ve Dünya Tarihi Açısından Çanakkale Muharebeleri” ve DAÜ Atatürkçü Düşünce Kulübü’nden Çağatay Kır’ın “Çanakkale’de Türk Gençliği” başlıklı sunumları ile devam etti.

Sunumunda Çanakkale savaşı öncesi ve sonrası yaşanan olayları aktaran Doç. Dr. Hasan Cicioğlu, Türkiye Cumhuriyeti temellerinin Çanakkale’de atıldığını kaydetti. Doç. Dr. Cicioğlu, “Çanakkale Savaşı ile Türk Milleti Mustafa Kemal’i kazanmış ve bu savaş büyük bir lider yetiştirmiştir.” ifadelerini kullandı. Doç. Dr. Cicioğlu ayrıca, Çanakkale Zaferi’nin Türk ve dünya tarihi açısından çok önemli olduğunu da vurguladı. Prof. Dr. Turgut Turhan, Çanakkale Savaşı’nda İngiliz Kuvvetleri Komutanı olan Hamilton’un planından bahsederek, Çanakkale üzerinden İstanbul’u ele geçirerek Osmanlı’yı yok etme planlarını anlattı. Dr. Turgay Bülent Göktürk ise “Çanakkale Savaşı, dünya siyasi coğrafyasının yeniden şekillenmesine sebebiyet vermiştir.” ifadelerini kullanarak, Başkent’in Ankara olmasını Çanakkale Savaşı’nın belirlediğini vurguladı. Dr. Göktürk, bu savaşın Türk ordusunun dünyanın en donanımlı orduları karşısında elde ettiği değer ölçüsü olduğunu da sözlerine ekledi. Çağatay Kır, bu savaşta Türk gençliğinin büyük bir kesiminin maalesef şehit olduğunu dile getirerek, lise ve üniversite öğrencilerinin gönüllü olarak bu savaşa katıldıklarını vurguladı. Kır, Türk gençliğinin mutlaka Çanakkale’ye giderek orayı görmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.

Panelin ardından ise “Çanakkale Geçilmez” isimli belgesel gösterimi yer aldı. Etkinlikte ayrıca Çanakkale Savaşı’nda kullanılan bazı malzeme örnekleri de sergilendi.

dsc_0104-001.jpg

DAÜ Öğrenci Konseyi “Buğday Çorbası” Dağıttı

Öte yandan DAÜ Öğrenci Konseyi de 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla, 12:30 – 14:30 saatleri arasında DAÜ Atatürk Meydanı’nda öğrencilere buğday çorbası dağıttı. Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu, DAÜ Öğrenci İşleri’nden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hıfsiye Pulhan, DAÜ-ATAUM Başkanı Doç. Dr. Hasan Cicioğlu, öğretim görevlileri ve kalabalık bir öğrenci topluluğunun katıldığı etkinlikte önce şehitler huzurunda saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Şehitler için duaların da okunduğu etkinlikte, daha sonra herkese Çanakkale Savaşı sırasında askerlerin yemeği olan buğday çorbası ve üzüm hoşafı dağıtıldı.

dsc_0095-001.jpg

dsc_0037.jpg

dsc_0007.jpg

dsc_0004-001.jpg