Özge KİZİR

 Bunun taahhüdünün birçok Avrupa Birliği yetkilisi tarafından verildiğini ifade eden Candan, “kapsamlı bir çözüm ortaya çıktığı zaman tarafların birbirine daha fazla güven duyuyor olduğu iki evet çıkması kolaylaşacaktır. Bizim de pusulamız ve amacımız iki evet olmalıdır. Beklenilen karşılıklı kabul edilebilir, siyasal eşitliğe dayalı ve federal bir çözümdür” dedi.

Cumhuriyetçi Türk Partisi – Birleşik Güçler (CTP-BG) Güzelyurt Milletvekili Armağan Candan, Meclis Heyeti olarak Avrupa Parlamentosu’nda CTP adına meclisi temsil ettiklerini ifade etti. Candan, “Yurt dışı ve Avrupa Parlamentosu temaslarında bulunuyoruz. Orada da şuanda devam etmekte olan müzakere sürecine ilişkin olarak kendi açımızdan sürece nasıl oturduğumuzu ve süreçte neler yaşandığını oralardaki muhataplarımıza anlatıyoruz. Bundan 1-2 yıl öncesine göre şuan Kıbrıs konusuna çok daha ilgi olduğunu, Mustafa Akıncı’nın Cumhurbaşkanı seçilmesinden ve müzakerelerin yeniden olumlu bir havada başlamış olmasından sonra Kıbrıs konusuna olan ilginin Avrupa Birliği’nde de artığını gözlemledik” dedi.

“Günün sonunda sorunu çözecek olan Kıbrıs’ta ki taraflardır”

Yapılan temaslarda Avrupa Parlamentosu’nda ve bütün siyasi gruplara Kıbrıs konusunun artık çözülmesi gerektiğini belirttiklerini ifade eden Candan, “Bu konunun Avrupa Birliği’nin sorunu olduğunu onlara hatırlatıyoruz. Onlardan da bu sorunun çözülmesi yönünde talep ve beklenti olduğunu görüyoruz. Günün sonunda unutmayalım ki bu sorunun çözümü için elbette uluslar arası ilgi önemlidir. Uluslararası yardım, destek ve cesaretlendirme önemlidir ama bu sorunu çözecek olan Kıbrıs’ta ki taraflardır. Baştaki en önemli iki unsur; Kıbrıslı Türklerle Kıbrıslı Rumlardır” şeklinde konuştu.

“Kıbrıs’ta iki tarafın varacağı çözüm Avrupa Birliği tarafından kabul edilecektir”

“Bizim varacağımız çözümü Avrupa Birliği de kabul edecektir. Bunun taahhüdü birçok Avrupa Birliği yetkilisi tarafından bugüne kadar verilmiştir. Kıbrıs’ta iki tarafın varacağı çözüm Avrupa Birliği tarafından kabul edilecektir. Bundan herhangi bir kuşku yoktur. Süreç devam ederken Kıbrıs Türk tarafı olarak uluslar arası temaslarımızı yoğun bir şekilde sürdürerek sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlamakla beraber yabancı muhataplarımızı sadece Kıbrıslı Rumlar tarafından değil bizim tarafımızdan da doğru bir şekilde bilgilendirilmesi bizim için çok önemlidir. Bu çerçevede CTP’nin gözlemci üyesi olduğu Avrupa Parlamentosu, son ziyaretimizde sosyalist ve demokrat grupta bir konuşma gerçekleştirmiştim” diyen Candan,  orada birçok milletvekilini doğrudan bilgilendirme imkânlarının olduğunu kaydetti.

“Schulz, süreci aktif bir şekilde destekliyor”

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ile kısa bir sohbeti olduğunu ifade eden Candan sözlerini şöyle sürdürdü: “Martin Schulz ile kısa bir sohbetim oldu. Schulz, süreci aktif bir şekilde desteklediğini, bütün taraflarla temas halinde olduğunu ve Avrupa Birliği ve Avrupa Parlamentosu’nun da aktif bir şekilde bu sürecin başarıyla sonuçlanması için gerekli desteği vermekte olduğunu belirtti.

“Garantörlük konusu müzakere masasında henüz gündeme gelmiş değil”

Müzakerelerin içeriğine ilişkin olarak bir çerçeve var ve çeşitli konuların ne zaman görüşüleceğine dair olarak aşağı yukarı bir fikrimiz var. Şuan itibariyle bu garantörlük konusu müzakere masasında henüz gündeme gelmiş değildir. Garantörlük konusun zaten diğer konular tamamlandıktan sonra ve garanti anlaşmasına taraf olan Yunanistan, İngiltere ve Türkiye’nin katılımıyla düzenlenecek bir çerçevede gündeme gelecek ve o çerçevede ele alınacak. Elbette güvenlik konusu hem Kıbrıslı Türkler hem de Kıbrıslı Rumlar için önemli bir konudur. Bir anlaşmanın sürdürülebilir bir çerçevede olabilmesi için insanların kendilerini güvende hissetmeleri önemlidir. Bu noktada da iki taraflı çeşitli talepleri vardır. Bu konuda günün sonun ortak bir noktada buluşacağına inanıyorum.” 

“Müzakere süreci iyi geçiyor”

Candan, Kıbrıs konusunda önemli bir dönem içerisinde olduklarını ve önemli bir sürecin ilerlemeye başladığını belirtti. Sürecin güven yaratıcı önlemler paketiyle desteklendiğini ifade eden Candan, “İyi bir müzakere süreci geçiriyoruz. Gerek iki liderin kaç görüşme yapacaklarının belirlenmiş olması gerekse müzakereci heyetlerinin oldukça sık görüşme yapıyor olması yakalanmış olan momentumun kaybedilmemesi açısından çok önemlidir. CTP olarak müzakere sürecinin başarıyla sonuçlanması için her türlü desteği veriyoruz. Elimizden gelen katkıyı yapıyoruz” şeklinde konuştu.

“Hem Kıbrıs Türkünün hem de Kıbrıs Rum’un hayatlarını kolaylaştıracak adımlar atılıyor”

Güven artıcı önlem paketlerinin hangisi daha fazla hangisi daha az diye düşünülmemesi gerektiğini vurgulayan Candan, “Karşılık olarak değerlendirmemek gerekiyor. Farklı farklı ya da tek taraflı adımlarla bazen atılabilir atılması da gerekir. Şuan benim görebildiğim kadarıyla karşılıklı ve dengeli bir gidişat söz konusudur. Yeni geçiş kapılarının açılması olsun, telefon ve yakın bir zamanda elektrik sistemlerinin bağlantılarının gerçekleşecek olması olsun siyasi liderler tarafından da onaylandıktan sonra hem Kıbrıs Türkünün hem de Kıbrıs Rum’un hayatlarını kolaylaştıracak adımlar olarak hayatımıza dâhil olmuş olacak. Bunun gibi güven yaratıcı önlemler açısından da iyi bir başlangıç olduğunu söyleyebiliriz. Kapıların açılması dâhil teknik bir takım çalışmaların tamamlanmasından sonra hayata geçirilecek” dedi.

“Bizim de pusulamız ve amacımız iki evet olmalıdır”

Candan sözlerini şöyle tamamladı: “Kapsamlı bir çözüm ortaya çıktığı zaman, tarafların birbirine daha fazla güven duyuyor olduğu noktada iki evet çıkması kolaylaşacaktır. Bizim de pusulamız ve amacımız iki evet olmalıdır. Böyle olmalıdır ki Kıbrıs sorunu kalıcı bir şekilde çözümlenebilsin. Beklenilen karşılıklı kabul edilebilir, siyasal eşitliğe dayalı ve federal bir çözümdür.”