Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Berlin’de düzenlenen Alman Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) kurultayına katıldı.

Önceki gün başlayan ve yarın sona erecek kurultayda partiyi CTP milletvekili Armağan Candan temsil ediyor.

CTP Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, kurultaya Kıbrıs’tan sadece CTP’nin katıldı.

Mülteci krizi ve güvenlik sorunları etrafında şekillenen kurultayı değerlendiren Armağan Candan, Avrupa’nın yaşanlardan dersler çıkardığını söyledi.

Candan, kurultayda İslam’ın uluslararası terörizmden sorumlu tutulamayacağı yönünde görüş belirtildiğini de kaydederek, bunun olumlu olduğunu vurguladı.

IŞİD’in her şeyden önce Irak ve Suriye’de yaşayanları tehdit ettiğinin, göçlerin bu nedenle yaşandığının tartışıldığını kaydeden CTP Milletvekili Armağan Candan şunu da ifade etti:

“Avrupalılar, Rusya, ABD, Körfez ülkeleri, Türkiye, Suriyeliler bir araya gelip Suriye’ye siyasi çözümü hep birlikte bulmalı deniliyor. Bu çok doğru. Bu krizi, bu düğümü çözmenin yolu tarafların bir araya gelmesi ve insanlığın ortak çıkarları için kararlar almasıdır.”

1449853856.jpg

CTP’nin verdiği bilgiye göre, kurultayda 45 farklı ülkeden 300’den fazla lider, politikacı, diplomat ve siyasi parti temsilcisi var.

Avrupa Mülteci Politikası oluşturulması, Suriye’de siyasi çözüm sağlanması, IŞİD ve uluslararası terörizmle mücadele, Avrupa'da yükselen İslamofobia ve aşırı sağla mücadele, Türkiye ile işbirliği, İran’la uzlaşı gibi konular da kurultayın gündeminde.

Kurultayda SPD’nin dışişleri ve güvenlik politikası, mülteci, aile, çalışma ve dijital politikası, demokrasinin güçlendirilmesi, Avrupa politikası ve transatlantik serbest ticaret anlaşmasına ilişkin kararlar da ele alınacak.

Kurultayın tek adayı ise şu anki SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel.