Ceren Ercih

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG)Milletvekili Armağan Candan, askıya alınan Kıbrıs müzakereleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Candan, hidrokarbon ve doğalgaz konusunun çözümde teşvik edici unsur olması gerektiğini savundu. Müzakerelerde arzu edilen ilerlemenin elde edilemediğini söyleyen, Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler Milletvekili Armağan Candan, Ada TV’ye yaptığı açıklamada, günün sonunda yolunda giden bir müzakere sistematiğinin oturtulamadığını kaydetti 

“MASANIN ASLINDA ORTADAN KALKTIĞINA ŞAHİT OLDUK” 

Candan, müzakerelerde beklenen derecede bir ilerleme olmadığını şu sözlerle aktardı; “2014 yılı boyunca beklenen derece bir ilerle elde edilemedi. Günün sonunda gerçekten anlamlı ve sonuca gidici bir müzakere sistematiği oluşturulamadığına şahit olduk. Verimsiz bir müzakerenin etkisi ile doğal gaz ve hidrokarbonlar konusunda ilişkili olarak çeşitli değerlendirilmelerde bulundu. Günün sonunda her iki tarafça da yapılan bazı hareketler neticesinde bu müzakere masasının aslında ortadan kalktığına şahit olduk.” 

“KARŞILIKLI OLARAK BİR GÜÇ GÖSTERİSİNE DÖNDÜĞÜNÜ GÖRÜYORUZ” 

Hidrokarbon ve doğalgaz meselesinin Kıbrıs’ta çözüme varılması yönünde teşvik edici unsur olması gerektiğine vurgu yapan Candan, konunun karşılıklı olarak bir güç gösterisine döndüğünü savundu. Candan; “Bu hidrokarbonlar ve doğal gaz meselesinin bir an önce çözüme varılması yönünde teşvik edici bir unsur olarak kullanılması gerekmekte ama şu an itibari ile bu konunun karşılıklı olarak bir güç gösterisine döndüğünü iki tarafında bu konuda ki pozisyonlarını koruduğunu görüyoruz” dedi. 

“MÜZAKERELERİN DURMASINA NEDEN OLDU” 

Candan, müzakerelerin durmasına sebep olan gerekçelerini ise şu sözlerle açıkladı; “Kıbrıslı Türklerin de bu doğal gaz rezervlerine ilişkin verilecek olan kararlarda hak ve söz sahibi olması gerektiğini bizim uygulamamız her hal ve şartta gerekiyor. Ama bu nokta öyle bir noktaya geldi ki müzakerelerin durmasına neden oldu. Şu an itibari ile zaten verimsiz girmekte olan müzakere süreci daha kolay durabilir hale geldi ve durdu.” 

“İLERLEME KAYDEDİLSEYDİ MASA ORTADAN KALKMAZDI” 

Ortak açıklama metninin ardından ciddi anlamda ilerleme kaydedilmediğini de söyleyen Candan, müzakere masasında üretim ve ilerleme olmuş olmamasının da görüşmeleri askıya alınmasına sebep olduğunu sözlerle ifade etti; “Eğer 11 Şubat ortak açıklaması sonrasında ciddi anlamında bir ilerleme kaydedilebilseydi, müzakere masasında bir üretim yapılabilseydi, ilerlemeler kaydedilebilseydi, al- ver sürecine girebilseydik bu masadan kalkma, masanın ortadan kalkması başka bir sebeple çok mümkün olmazdı o nokta da biz sürecin çok iyi yönetilmediğini düşünüyoruz.” 

“ÖNÜMÜZDE CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ VAR” 

CTP-BG Milletvekili Armağan Candan son olarak şunları kaydetti; “Ciddi anlamda daha doğru politikalar ortaya koyulabilseydi Kıbrıs Rum tarafı da masadan bu kadar kolay bir şekilde kalkamazdı diye düşünüyorum. Önümüzde Cumhurbaşkanlığı seçimi var. Bu müzakere sürecinin yeniden başlaması şu an itibari ile Kuzey Kıbrıs tarafında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin ertesine kalmış gibi gözüküyor.”