Gül Çakır

CTP-BG Milletvekili Armağan Candan, son günlerde gündemin en üst sıralarında yer alan ve “Vize Serbestisi” konusunun oldukça önemli bir gelişme olduğuna dikkati çekerek, önümüzdeki Haziran ayına kadar her şeyin planlandığı gibi gitmesi halinde, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Avrupa Birliği Şengen bölgelerine artık vizesiz girebileceğini kaydetti. Candan, buna istinaden Avrupa Birliği vatandaşlarının da Türkiye’ye vizesiz girebileceğini belirtti ve ekledi; “Son birkaç gündür gündemi meşgul eden kararlar bunlar oldu. Bunların daha önce planlandığı gibi aksamadan gerçekleştiğine şahit olduk, son iki gün içerisinde. Mülteci krizi nedeniyle Türkiye ile AB arasında bir takım görüşmeler yapılmıştı. Zirveler art arda gerçekleşti. Esas amaç Türkiye ile AB arasında mülteci krizini çözmekti. O çözülürken, onun yanında bu vize konuları da gündeme gelmişti ve Türkiye ile AB vizeleri karşılıklı olarak kaldırmayı taahhüt etmişlerdi. Resmi Gazete’de yayınlanınca AB Komisyonu bütün Avrupa ülkelerine çağrı yaptı. “ Ada TV’de yayınlanan ve Erçin Şahmaran’ın hazırladığı Gündeme Bakış programına konuk olan CTP-BG Milletvekili Armağan Candan, söz konusu vizelerin süreli olacağını ifade ederek, vizelerin anlamının Türkiye’nin AB’ye girdiği anlamına gelmediği için, gidip çalışma iznini vermediğinin altını çizdi. 

“TÜRKİYE’NİN AB’YE GİRDİĞİ ANLAMINA GELMİYOR” 

Candan, yıllardır talep edilen, Türk vatandaşlarının AB ülkelerine seyahat ederken karşılaştıkları bir takım zorlukları artık yaşamayacaklarını dile getirerek, bunun artık çok daha kolay, vize almadan gidilebileceğini söyledi. Candan, konuşmasına şu sözlerle devam etti; “Artık çok daha kolay vize almadan gidebilecekler. Aynı şekilde Türkiye de AB ülkelerine genelde yaptığı uygulama, birçoğuna aslında yoktu Türkiye’nin vizesi. Ama bir kısmına ki Kıbrıs Cumhuriyeti de bunlardan bir tanesi, giriş kapılarında vize veriyordu. Artık onu da istemeyecek. Bir Kıbrıslı Rum, Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportunu gösterecek polise ve o şekilde girecek. Bu da Türkiye ile Kıbrıslı Rum ilişkilerinde ileride bir gelişme sağlayacak.” 

"HAZİRAN AYINDA BU İŞ BİTECEK"

Candan, vize serbestisi durumunun uluslararası ilişkiler ve konjonktür sonucunda ortaya çıktığını kaydederek, yapılan Avrupa Konseyi’nin bir çağrısı bir tavsiyesi durumuna geldiğine dikkati çekti. Türkiye’nin mülteciler konusunda verilen maddeleri çok hızlı bir şekilde büyük oranda yerine getirdiğini görmeleri sonucunda, bu geçen başarılı süreçten sonra vizelerin kalkmasını tavsiye edecek noktaya geldiklerini açıkladıklarını dile getirdi. Candan konuşmasına şu şekilde devam etti; “Haziran ayında tamamlanması öngörülüyor bu sürecin. Önce Avrupa Parlamentosu’ndan geçecek. Bu kararın orada oylanması ve onaylanması gerekecek. Aksi bir şey olacağını zannetmiyorum, salt çoğunluk gerekli. Yani yarıdan bir fazla milletvekilinin oy vermesiyle bu karar geçmiş olacak. Çok bir sorun çıkacağını zannetmiyorum. Arkasından da Avrupa Konseyi’nin onaylaması gerekecek. O da üye ülkelerden oluşuyor. Orada da nitelikli çoğunluk aranacak. Yani 28 AB ülkesinin 16 tanesinin onay vermesi gerekecek, bu 16 AB üyesinin nüfuslarının toplam AB nüfusunun yüzde 65’i olması gerekiyor. Çünkü AB-Türkiye Zirvesi’nde bütün ülkelerin onayı ile bu şartlar konulmuştu.” 

"GÜNEY KIBRIS ATEŞ PÜSKÜRÜYOR" 

CTP-BG Milletvekili Armağan Candan, Güney’de birkaç gündür çok yoğun tartışmalar olduğunu vurgulayarak, AB’ye dönük ciddi bir rahatsızlık duyduklarını ifade etti. Güney’in tutumunun Kıbrıs’ın yarısını işgal ettiklerini düşündükleri Türkiye vatandaşlarına vizesiz girme zorunda kaldıkları bir tutum içerisinde olduğunu da sözlerine ekleyen Candan, AB’ye bu şekilde serzenişte bulunanlar olduğunu dile getirdi. Candan, vize konusunda çözüme ulaşıldığı taktirde Türkiye’nin Kıbrıslı Rumları tanımak anlamına gelmediği konusunu ise şu sözlerle açıkladı; 

“TÜRKİYE, ÜLKEYİ DEĞİL PASAPORTU TANIYOR” 

“Buna tam olarak tanıma diyemeyiz tabi ki, ama varlığını kabul etme ya da verdiği pasaportu kabul etme anlamına gelir. Ama ben bu ülkeyi tanıdım demeden tanımış olmaz. Nasıl ki biz de Amerika’ya KKTC pasaportuyla gidebiliyoruz ama bu Amerika’nın KKTC’yi tanıdığı anlamına gelmez. Benzeri İngiltere’ye de olur. İngiltere KKTC’yi tanır diye bir şey yok ama KKTC pasaportuna vize alabilirsiniz. Onu sizin seyahat edebilme özgürlüğünüzü sağlayacak bir belge olarak kabul ederler.” 

Candan, böyle bir yaklaşım söz konusu olduğunda ise, Türkiye’nin ülkeyi değil pasaportu tanıdığı anlamına geldiğini ifade ederek, ilişkilerin normalleşmesi ve kolaylaştırılması anlamına elbette ki geldiğini de vurgulamadan geçmedi. Kıbrıs’a ilişkin özel durumdan dolayı bu şekilde bir durumun var olduğunu kaydeden Candan, çözüm olmadan Kıbrıslı Rumların Türkiye’ye bu şekilde bir kapı açmasının da bu süreci hızlandıracağını savundu. 

"GÜÇLÜ BİR MESAJ NİTELİĞİNDE" 

Vize Serbestisi olayının hem dünya kamuoyuna hem Kıbrıslı Türklere çok güçlü bir mesaj olacağını, Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in elinin de daha güçlenmiş olacağı için müzakere masasına daha rahat oturabileceğini belirtti. Seçimlerden sonraki dönemde ciddi siyasi kararların verilmesi gerekeceğini dile getiren Candan, şunları kaydetti; “Ciddi siyasi kararların verilmesi gerekecek o dönemde. Al-ver sürecine girilecek. Ve çok ciddi bir şans olarak önümüzde duruyor Mayıs ayı sonrası, 2016’nın ikinci yarısı. Çözüm olacak demiyorum ama çok ciddi bir çaba ortaya koyulacak, Cumhuriyet Meclisi’ne gönderilen son gelen tutanakları okudum ve Mülkiyet konusundan tutun Vatandaşlık konusuna, Yönetim konusuna çok ciddi ilerlemeler yaşanmaya devam ediyor müzakerelerde.”Bütün bu yaşananların olumlu gelişmeler olduğunu kaydeden CTP-BG Milletvekili Armağan Candan, Mayıs ayı içerisinde hükümet olarak Avrupa Konseyi’ne yeniden gideceklerini ve bütün bunların takibini yapmaya devam edeceklerine dikkati çekti.