101 Evler (ST. Hilarion)’da icra edilen  Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2015 Aramna Kurtarma Tatbikatı Kara Safhası başarıyla tamamlandı.

101 Evler bölgesine düşen uçakla iglili olan Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2015 Aramna Kurtarma Tatbikatı’nın kara safhasında, bu yıl ilk kez insansız hava aracı “oktokopter” de kullanıldı.

Tatbikatın ikinci safhası cuma günü Gazimağusa açıklarında icra edilecek.

Tatbikatı, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, 2’inci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, TC Lefkoşa Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Mehmet Apak, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlyas Bozkurt, 28’inci Tümen Komutanı Tümgeneral Taci Kurul, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Menteş Gündüz, TC Genelkurmay Yunanistan-Kıbrıs Denizcilik ve Havacılık Daire Başkanı Tuğamiral Yaşar Çamur, Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka, Türkiye Cumhuriyeti Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, bazı bakanlar, Pakistan Silahlı Kuvvetleri ve Birleşmiş Milletlerden bazı temsilciler de  izledi.

BOZKURT

Tümgeneral  İlyas Bozkurt Tatbikat’ın başında yaptığı konuşmada, “Zamana karşı bir yarış niteliği taşıyan kurtarma faaliyetleri, eğitilmiş personele, iyi bir organizasyona, birimler arası yakın bir koordinasyon ve işbirliğine ihtiyaç göstermekte ve 24 saat görev yapmayı gerekmektedir” dedi.

Arama kurtarma yetkisinin, KKTC hava  ve kara sularında KKTC’de olduğunu, uluslararası sular ve hava sahasında ise Türkiye Cumhuriyeti’nin sorumluluğunda olduğunu kaydeden Bozkurt, arama kurtarma tatbikatıyla ilgili bilgi de verdi.

Bozkurt tatbikatın maksadının, arama kurtarma unsurlarının koordinasyon ve birlikte çalışmasını geliştimek, arama kurtarma personelini eğitmek, insani yardım harekatı değişiklik konularında KKTC’nin imkan ve kabiliyetini denemek olduğunu söyledi.

Bozkurt, “KKTC ve anavatan Türkiye unsurlarıyla işbirliği, elbirliği içerisinde her ortamda, gece ve gündüz, kara sularında veya  uluslararası sularda, her yerde her zaman arama ve kurtarma harekatı icra etmeye hazırdır “ dedi.

TATBİKAT

Tatbikatta, KKTC hava sahasında, İzmir-Ercan seferini yapan özel havayolu şirketine ait bir uçağın pilotunun, acil durum çağrısı yapması, aynı zamanda Uydu Destekli Arama ve Kurtarma Sistemi üzerinden tehlike sinyalinin alınması üzerine, KKTC Arama Kurtarma Teşkilatı ile TC Arama Kurtarma Teşkilatı faaliyete geçiriliyor.

KKTC Arama Kurtarma Teşkilatı’nın faliyete geçirilmesiyle, bölgeye arama kurtarma helikopteri, Arama Kurtarma Birlikleri ile ambulans ve itfaiye, Türkiye’den ise Arama Kurtarma Uçağı ile Arama Kurtarma Helikopteri sevk ediliyor.

Tatbikat çerçevesinde, uçaktaki yaralılar, helikopterler vasıtasıyla, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne naklediliyor. Uçaktaki yolcular ise Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Doğal Afetlerde Arama ve Kurtarma Timi ve Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı ekiplerince dışarıya çıkarılıyor. Yaralılar Sağlık Bakanlığı ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığına bağlı ambulanslarla Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne kaldırılıyor.

İlk kez insansız hava aracı da kullanılan tatbikatta, yaralıların hastahaneye hava yolu ile sevki, uçakta çıkan bir yangının söndürülmesi senaryosu da yer aldı.

TATBİKATIN DENİZ SAFHASI CUMA GÜNÜNE ERTELENDİ

Bu arada GKK Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre tatbikatın deniz safhası hava muhalefeti nedeniyle cuma gününe ertelendi. Öte yandan, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yarın sabah 09.30'da tatbikata katılmak üzere Gazimağusa Limanı'nda bulunan "Yaşam" gemisini ziyaret edecek.

1433953959.jpg

1433953961.jpg

1433953997.jpg

1433953999.jpg

1433954000.jpg

1433953957.jpg

1433954049.jpg

1433954051.jpg

1433954082.jpg

1433954084.jpg