Şehit Teğmen Caner Gönyeli - 2015 Arama Kurtarma Tatbikatı’nın deniz safhası başarıyla icra edildi.

Türkiye ve KKTC’nin askeri ve sivil arama kurtarma unsurlarının katıldığı, müşterek deniz tatbikatının birinci senaryosu Gazimağusa açıklarında, Dipkarpaz’ın 13 mil açığında KKTC kara suları dışında Türk Arama Kurtarma Bölgesi içerisinde, ikinci senaryo ise Gazimağusa açıklarında KKTC karasuları içerisinde Zeytin Burnu’nun 5 mil açığında gerçekleştirildi.

TATBİKATA KATILAN UNSURLAR

Tatbikatta sivil unsurlar olarak Türkiye Cumhuriyeti’nden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü, KKTC’den Dışişleri Bakanlığı’nın ilgili kuruluşları, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın ilgili kuruluşları; Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı ve Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Ltd. Şti.’nin Söndüren 10 romorkörü ve Kıbrıs Türk Radyosu yer aldı.

Askeri unsurlar olarak ise, TSK’dan Genelkurmay Başkanlığı, Hava, Kara ve Deniz Kuvvetleri Komutanlıkları ile Sahil Güvenlik Komutanlığı birimleri yer alırken, KKTC’den ise Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Sahil Güvenlik Komutanlığı, Özel Görev Kuvvet Komutanlığı, Havacılık Birlik Komutanlığı ve Polis Genel Müdürlüğü ekipleri görev yaptı.

Tatbikatta, Türkiye’den helikopter konuşlu bir fırkateyn, 2 Sahil Güvenlik korveti, 3 Sahil Güvenlik botu, 4 helikopter ve 3 uçak; KKTC’den ise 2 helikopter, 3 Sahil Güvenlik botu, 1 römorkör ile 1 deniz aracı görev aldı.

Tatbikatı “Yaşam” adlı Sahil Güvenlik gemisinden Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlyas Bozkurt, 39’uncu Tümen Komutanı Tümgeneral Taci Kurul, Türkiye Cumhuriyeti Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral  Hakan Üstem, Genelkurmay Yunanistan-Kıbrıs Denizcilik ve Havacılık Daire Başkanı Tuğamiral Yaşar Çamur, Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka, Güvenlik Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Erdinç Korkuter, Pakistan’dan 2 temsilci ve basın mensupları takip etti.

Tatbikata katılan uçak, helikopter, gemi ve botlar, tatbikat sonrasında protokolü selamladı.

SENARYOLAR

Tatbikatın ilk senaryosunda Dipkarpaz açıklarında KKTC karasuları dışında, Türk Arama Kurtarma Bölgesi içerisinde seyir halinde olan akaryakıt tankeri ile içerisinde çok sayıda düzensiz göçmen bulunan ticari geminin çarpışması ve gemide yangın çıkması üzerine Türkiye Arama Kurtarma Teşkilatı faaliyete geçirilerek, Gazimağusa Limanı’nda eğitimde amaçlı bulunan 2 sahil güvenlik botu, 1 sahil güvenlik arama kurtarma uçağı ve 2 sahil güvenlik helikopteri yardım amaçlı bölgeye sevk edildi.

Türkiye Arama Kurtarma Teşkilatı, KKTC Arama Kurtarma Teşkilatı ile temasa geçerek KKTC Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Şirketi’nden Söndüren 10 römorkörü ile Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı kuruluşunda yer alan bir arama kurtarma helikopteri, bir ambulans helikopteri ve 3 Sahil Güvenlik botu görevlendirildi.

Gemilerle telsiz irtibatının kesilmesi üzerine bölgeye bir fırkateyn ve bir arama kurtarma helikopteri ve bir arama kurtarma uçağı sevk edilerek arama kurtarma faaliyetlerine başlandı.

Can salı ve denizdeki kazazedeler Sahil Güvenlik uçağı tarafından tespit edilerek kurtarıldıktan sonra Sahil Güvenlik Arama Kurtarma gemisine intikal ettirildi.

İlk müdahaleleri gemideki revirde yapılan kazazedelerden sağlık durumu ciddi olan 2 kazazede ambulans helikopterle Gazimağusa Devlet Hastanesi’ne sevk edildi.

Kurtarılan personelin, başka bir can salında da kazazedelerin bulunduğunu bildirmesi üzerine, bölgede arama kurtarma faaliyeti tekrar başlatıldı. İkinci can salındaki kazazedelerden üçü arama kurtarma helikopterleri, diğerleri ise bölgeye sevk edilen deniz unsurlarınca kurtarılarak Gazimağusa Devlet Hastanesi’ne sevk edildi.

Ticari gemideki yangın ise Söndüren-10 römorkörü ve sahil güvenlik arama kurtarma gemileri tarafından söndürüldü.

İkinci senaryo ise KKTC karasularında Zeytin Burnu’nun 5 mil açığında icra edildi.

Senaryoda bir uçak tarafından tehlike sinyali verildi. Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi tarafından alınan sinyalin, Ercan Hava Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi’ne bildirilmesi üzerine KKTC Arama Kurtarma Teşkilatı harekete geçti. GKK’dan bir arama kurtarma helikopteri, bir ambulans helikopter ve üç Sahil Güvenlik botu arama kurtarma faaliyetlerine başladı. Denizde yerleri tespit edilen kazazede uçağın iki personeli arama kurtarma helikopteri, dört kazazede ise Sahil Güvenlik botları tarafından kurtarılarak tahliye edildi. İki senaryonun da icra edilmesiyle tatbikat 16.30 sıralarında tamamlandı.

ÜSTEM

Tatbikatın tamamlanmasının ardından Türkiye Cumhuriyeti Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, Yaşam gemisinde tatbikatı değerlendirdi.

Tümamiral Üstem, Türkiye ve KKTC sivil ve askeri arama kurtarma unsurlarının katıldığı Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2015 Arama Kurtarma Tatbikatı’nın Doğu Akdeniz’de, KKTC hava sahası, kara suları ile ana kara üzerinde ve Türkiye’nin Arama Kurtarma Bölgesi içerisinde yer alan uluslararası sularda başarıyla icra edildiğini ifade etti.

Üstem, müşterek tatbikatta Türkiye ve KKTC’nin arama kurtarma konusundaki işbirliği ve koordinasyonunun pekiştirildiğini kaydetti.
Üstem, arama kurtarma faaliyetlerinin esas ve öncelikli amacının hayat kurtarmak olduğunu vurgulayarak, son yıllarda Ege ve Akdeniz’de düzensiz göçün büyük artış gösterdiğine dikkat çekti.

Üstem, Türkiye’nin ana amacı insan hayatı kurtarmak olan arama kurtarma faaliyetlerinin etkinlikle icra edilebilmesi maksadıyla KKTC’yi desteklemeye ve karşılıklı işbirliğini artırmaya devam edeceğini vurguladı.

1434130953.jpg

1434130962.jpg

1434130970.jpg

1434130980.jpg