Bahadır AYNA

Yemekten sonra, kahve ile beraber, alkol alırken, sinirlenince, sevinince ve uzar gider. Her sigara tiryakisinin bir farklı başlama ve devam etme gerekçesi var. Tüm bu gerekçeler sigaranın öldürücü bir zehir olduğu gerçeğini ortadan kaldırmıyor. Ne uyarıcı spotlar ne de sigara paketlerinin üzerindeki “ÖLDÜRÜR” ibaresi tiryakileri sigaradan uzak tutmaya yaramıyor. Herkes zararlarını biraz olsun biliyor olsa da çok az kişi bırakmak için çaba harcıyor. Milattan Sonra 18. yüzyılda Avrupa’ya İspanya yoluyla Amerika’dan getirildiği sanılan sigara, KKTC’de her 4 kişiden 1’inin kullandığı bir zehir. Oran bu iken Havadis sokaktaki insanlara “Neden sigara içiyorsunuz” sorusunu yöneltti. Bazı vatandaşlar sigaranın zararını biliyorum fakat bırakamıyorum derken, bazıları ise sigaranın hiçbir zararı olmadığını savunacak kadar ileri gidiyor. Doktorlar ise net konuşuyor. Sigara insan ömrünü azaltıyor. Birçok hastalığa neden oluyor. Akciğerlerin temel düşmanı.

Arkadaş ortamı neden oluyor

Havadis’e sigaraya nasıl başladığını anlatan vatandaşlar, arkadaş ortamlarının ne kadar tehlikeli olduğuna dikkat çekti. Nalan Demir isimli bir vatandaş, 17 yaşındayken bir arkadaş ortamında kendisine de bir sigara uzatıldığını, “deneyim, arkadaşımı kırmayım” diyerek aldığı sigaranın bugün esiri olduğunu anlatırken “Keşke o gün parmağımı kırsaydım da almasaydım” dedi.

Adataş: Sigara içenler içmeye devam etsin

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Adataş sigaranın zararlarının saymakla bitmeyeceğini, içenlerinde içmeye devam etmeleri gerektiğini söyledi. Dr. Hasan Adataş, ters psikoloji uygulayarak belki içenleri vazgeçirebileceğini belirtti. Sigara içen insanın kendi kendini öldürdüğünü anlatan Dr. Hasan Adataş, sigaranın en çok akciğere zararı olduğunu ekledi. 

“Hayat standartlarını düşürüyor”

Dr. Hasan Adataş, sigara içen kişilerin hayat standartlarının düştüğünü normal sağlıklı bir insan gibi her istediklerini yapamadıklarını söyledi. Dr. Hasan Adataş, sigaranın insan vücuduna yaptığı etkileri şöyle sıraladı: Ağız kokusu yapar diş ve diş eti hastalıklarına yol açar, dudak yanak ve gırtlak kanserine neden olur, hatta sigarayı yakmadan dudağında taşıyan yada tütün çiğneyenlerde de ağız için kanserleri görülür, dilde tat alma duyusunda bozulmalar olur, beyin hücrelerinin ölümüne yol açar. Öğrenme bozuklukları hafıza zayıflığı ve erken bunama görülür.

“Adım adım ölüme götürüyor”

Sigara kullananların önce solunum yollarının enfeksiyon kaptığını anlatan Dr. Hasan Adataş, daha sonra akciğerlerinin enfeksiyon kapıp kansere çevirdiğini söyledi. Sigara içen çoğu insanda Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) hastalığının da görüldüğünü belirten Dr. Hasan Adataş, canını seven sigara içmesin dedi.

Sigara tiryakileri ne dedi?

Saner Kerem: “Yetmiş yaşındayım kırk yıldır sigara içiyorum. Arkadaş ortamında başladım bugüne kadar hiç sağlığımı etkilemedi. Bırakmayı düşündüm fakat ben artık bağımlısı oldum bırakamam, gençlere nasihatimdir aman ha sakın başlamayın.”

Ahmet Körceğiz: “ Sinirlenince elimin ilk gittiği şey sigara, uzun yıllar var içiyorum. Sigaranın sağlığa hiçbir zararı yoktur. Ben Yeşilyurtlu 117 yaşında bir yaşlı amca tanıyorum günde iki paket sigara içiyor ve adamın hiç bir şeyi yok” 

Nalan Demir: “ 17 yaşımdayken bir arkadaş ortamında bana da sigara uzattılar kıramadım aldım, keşke o gün parmağımı kırsaydım da almasaydım. Şuan 46 yaşındayım, günde 1 paket sigara içiyorum, sağlığımı kötü etkiliyor fakat yine de bırakamıyorum”

Hamza Eryılmaz: “ 40 senedir sigara tiryakisiyim. Çok istedim bırakmayı ama başaramadım. Sağlığıma daha dokunmadı fakat bu dokunmayacağı anlamına gelmez. Arkadaşlarımın ısrarı ile başladım şuan günde 2 paket sigara içiyorum, başlamayanlara tavsiyemdir sakın başlama başlarsan bırakamazsın.”