Mahalle sakinleri, yağmura karşı derenin bir emniyet supabı görevi yaptığını belirterek, "Yağmur yağdığı zaman oluşan su yolun eğimi nedeniyle dereye boşalıyordu, dere yatağını tamamen kapattılar şimdi gelen su nereye akacak, eğer bu soruna bir çare bulunmazsa yaptıkları imarı kepçe ile yıkacağız” diye isyan etti.

Konuyla ilgili Yeni Bakış'a konuşan Biyologlar Derneği Genel Sekreteri Hasan Sarpten ise, yapılannın yasalarda suç teşkil ettiğini belirterek, “Yasaya göre hiç kimse derelere müdahale edemez, yatağını değiştiremez hatta tek bir çivi bile çakamaz. Ama yine bir KKTC gerçeği ile karşı karşıyayız “yaptım oldu!” İşte bizi bu zihniyet doğaya düşman ediyor” dedi

Sarpten, dereler konusunda bütünlüklü planlar yapılmadığını vurgulayarak, “Gelişi güzel bu müdahaleler devam ederse sel ve su baskınlarının arkası kesilmeyecek. Sonra her yağmur yağdığında oturup hep beraber kaderimize ağlayacağız” şeklinde konuştu.


Eniz ORAKCIOĞLU
Göçmenköy Şehit Muzaffer Selim Sokak sakinleri LTB’ye ateş püskürüyor. 

Dere yatağına yapılan yol ve mahallenin dereyle birleştiği yere yapılan set gibi kaldırım, mahalle sakinlerin büyük tepkisine neden oldu. Mahalle sakinleri, “Zaten mahalle her yağmurda sular altında kalıyordu, şimdi her şey daha kötü olacak” dedi.

Konuyu Yeni Bakış'a değerlendiren Biyologlar Derneği Genel Sekreteri Hasan Sarpten ise yapılanın yasalarda suç teşkil ettiğini belirterek, “Yasaya göre hiç kimse derelere müdahale edemez, yatağını değiştiremez hatta tek bir çivi bile çakamaz. Ama yine bir KKTC gerçeği ile karşı karşıyayız “yaptım oldu!” İşte bizi bu zihniyet doğaya düşman ediyor” dedi

Sarpten: Hep beraber kaderimize ağlayacağız

Biyologlar Derneği Genel Sekreteri Hasan Sarpten, Göçmenköy’de dere yatağında gerçekleşen yol yapım çalışmaları ve düzenlemeyle ile ilgili şunları söyledi: “Fasıl 163 Dereleri Koruma Yasası’na göre bu yapılan suçtur. Yasaya göre hiç kimse derelere müdahale edemez, yatağını değiştiremez hatta tek bir çivi bile çakamaz. Ama yine bir KKTC gerçeği ile karşı karşıyayız “yaptım oldu!” İşte bizi bu zihniyet doğaya düşman ediyor. Sonra da Lefkoşa’nın güneyinde kanlı dere bisiklet yolu, doğa harikası bir haldeyken bizde lağım çöplüğü ve sinek yuvası oluveriyor. Dereler konusunda bütünlüklü planlar yapılmaz ve gelişi güzel bu müdahaleler devam ederse sel ve su baskınlarının arkası kesilmeyecek. Sonra her yağmur yağdığında oturup hep beraber kaderimize ağlayacağız.”

Mahalleli ne dedi?

Metin Koroğlu: Kepçeyi dayayıp yıkacağım

“Mahallemizde dere yatağına yapılan yol ve set işlevi gören kaldırım sel tehlikesini daha da artırdı. Geçtiğimiz sene yağan yağmurlar dolayısıyla oluşan sel bahçe duvarlarının boyunda akıp dereye gitti. Ama artık suyun geçeceği yer kalmadı, meyilli yoldan aşağıya gelen yağmur suları burada sel oluşturacak. Geçtiğimiz gün LTB’nin imar ve altyapı bölümlerini arayarak şikâyetlerimi dile getirdim ve bu işin tam olarak ne olduğu ile ilgili bilgi almaya çalıştım bana dedikleri ‘mimarlar ne yapacağını bilir’ oldu. Belediyeden bir yetkili kimse gelip buraya yapılan şeyi kontrol bile etmedi. Yapılan koca set gibi kaldırımın altından suyun geçeceği borular veya yer bırakılmadı. Kısacası belediye bir ihaleyi verir ama işi takip etmez. Buraya yapılan yol ve kaldırımı doğru ve suyun geçeceği, birikmeyeceği bir şekilde yapmazlarsa ansızın kepçeyi dayayıp yıkacağım.”

Menteş Öztürk: Sular altında kalacağız

“Biraz fazla yağmur yağdı mı mahalle sular altında kalıyor bazı evlerin içine yağmur suları girerken, bazılarının da dış duvarları çamurla boyanıyor. Mahallenin meyli dereye doğru fakat artık suyun akacağı yer  yok. Sağ ve soldan gelen ve ortada buluşan yağmur suları set şeklindeki kaldırımda birleşecek o zaman mahalledeki tüm evler su altında kalacak. Olan dereye rağmen sürekli mağdur olan mahalleli şimdi dere kapandığı zaman daha çok mağdur olacak.”

Remziye Yayaset: Büyüteceklerine kapatıyorlar

“3 senedir bu mahallede oturuyorum. Birkaç kez evleri sular bastı ve dere yatağı doldu taştı. Şimdi dere yatağının kapatılmasıyla birlikte su gidecek bir yol bulamayacak daha çok su basacak. Dereyi büyüteceklerine daha çok kapatıyorlar.”

Mehmet Yayaset: Kötü günler bizi bekliyor

“Göçmenköy’de dere yatağına yakın olan yerleri zaten sürekli su basıyordu. Şimdi mahalleye suyun yolunu tıkayan bir set yaptılar ve dere yatağına suyun akışını engellediler, bu kış yağmurlar da ne olacak hep beraber göreceğiz, ama daha kötü günler bizi bekliyor.”

Hüda Sergenler: Sular nereye akacak?

“Geçen kış ilk yağmurlarda sular hep evime girmişti, ikincisinde ise bahçe su dolmuştu, şimdi dere yatağının kapatılması ve üzerinden yol geçiriliyor olması tehlikeyi büyüttü. Göçmenköy’de tüm mahallelere kaldırım ve yağmur sularının geçeceği altyapı yapıldı sadece bizim oturduğumuz Şehit Muzaffer Selim Sokağa yapılmadı, ama biz de diğer insanlar gibi su, aydınlatma ve çöp paralarımızı fazlası ile ödüyoruz. Şimdi yağmur suları dere olmadığı için nereye gidecek biri bize bunu izah etsin .”


Baki Yarangümeli: Su evlere gidecek

“Geçmişte bu dere daraltılmıştı ve o zaman da su baskınları oluyordu çünkü su geçecek geniş alan bulamıyordu, şimdi ise dere tamamen kapatıldı ve üzerinden yol geçiriliyor peki mahallenin başından sonuna dereye doğru meyil alan yoldan akan su nereye gidecek? Artık suyun gidecek yeri yok, gelen su evlere bahçelere girecek.”

Kaynak: Yeni Bakış