Hakan YILDIRIM
Kuzey Kıbrıs’ta, rafikten kaynaklanan sorunların bir türlü önüne geçilemiyor. Ülkede hızla artan araç sayısı yanında, altyapı eksikliği nedeniyle sözkonusu araçlara hizmet noktasında yetersiz kalırken, buna vatandaşların da duyarsızlığı eklenince olay tam bir “Kaosa” dönüşüyor. 

Özellikle hafta içi Başkent Lefkoşa trafiğinde tam anlamıyla bir kilitlenme yaşanırken, yetersiz otopark nedeniyle  vatandaşların kaldırımlara park ettiği araçlar yayalara yürüyecek alan bırakmıyor. 
Devlet dairelerinde, market veya benzeri alışveriş mekanlarında araçlarını “Kapının önüne” park etmeyi adeta gelenek haline getiren vatandaşların yarattığı  görüntüler, bir yerden bir yere hareket halindeki yayaları da olumsuz etkileyen önemli bir unsur olarak ortaya çıkıyor. 

Zabıtaların cezaları da kar etmiyor

Başkent Lefkoşa’daki LTB’ye ait Zabıta ekiplerinin de “Cazai” yaptırımlarına aldırış etmeyen sorumsuz vatandaşların araçlarını kaldırım üzerlerine park eteme gelenekleri hiçbir koşulda değişmiyor.

Şikayet telefonları durmuyor

Yaşadıkları  “Kaldırm anarşisi” konusunda sürekli Diyalog gazetesini arayan vatandaşlar,  “Bu yaşananlara kim son verecek? Belediyeyi arıyoruz bizim elimizden gelen bu, ceza yazıyoruz ancak adam cezayı ödeyip dönüp ayni yere park ediyor” diye yakınırken, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığının ve polisin daha etkin çalışmasını istiyor.

Vatandaşlar, tarfiğin de bir görgü ve eğitim konusu olduğuna dikkat çekerek, özellikle okullarda tarfik konusunda kapsamlı ders verilmesini ve otopark sayısının artırılmasını talep etti.