Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, cari açıktaki düşüşün devamını beklediklerini söyledi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Ağustos ayı ödemeler dengesi verilerini yazılı olarak değerlendirdi. Bugün açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, Ağustos ayında cari açık geçen senenin aynı ayına göre yüzde 93 azalarak 2,2 milyar dolardan 163 milyon dolara gerilediğini kaydeden Bakan Zeybekci, "Böylelikle, Ekim 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi. Türkiye'nin ilk 8 aylık cari açığında ise yüzde 11,9'luk bir azalma var. Geçen yıl ilk 8 ayda 29,2 milyar dolar olan cari işlemler açığı bu yılın ilk 8 ayında 25,7 milyar dolara geriledi. Cari İşlemler Hesabındaki açığımız, geçen yılın aynı dönemine göre 3,5 milyar dolar azaldı. Bu, ülke ekonomimiz için oldukça olumlu bir gelişme" dedi.

Cari açıktaki düşüşün, temel olarak dış ticaret açığındaki gerilemeden kaynaklı olduğunu açıklayan Bakan Zeybekci, cari açıktaki bu olumlu gelişmenin altında büyük ölçüde ilk 8 ayda görülen dış ticaret açığındaki gerilemelerin yattığını söyledi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci değerlendirmesine şöyle devam etti: "2014 yılının ilk 8 ayında 40,4 milyar dolar açık veren Dış Ticaret Dengesi kalemi, bu yılın aynı döneminde 34,4 milyar dolar açık verdi. Geçen yıla göre yüzde 14,8 daha az dış ticaret açığı vermemiz sayesinde, dış ticaret kaleminin cari açığın iyileşmesine 6 milyar dolarlık katkısı oldu.

2015 yılında küresel dış ticaretin daralacağın devamlı söylediğimiz ve üzerinde durduğumuz bir konu. Son rakamlara baktığımızda ilk 7 ayda küresel ticarette yüzde 11'lik daralma gerçekleştiğini görüyoruz. Petrol ve emtia fiyatlarının düşmesi ve doların dünyada değer kazanması sebebiyle tüm dünyada yaşanan bu daralmanın Türkiye'yi de etkilemesi neticesinde, dış ticaretimizde düşüşler oluyor. Ancak Ekonomi Bakanlığı olarak yaptığımız çalışmalar ve ihracatçılarımızın özverili çalışmaları sayesinde ihracatımızdaki düşüş ithalatımızdaki düşüşten çok daha yavaş seyretmekte. Ağustos ayında cari açığın hızla azalmaya başlayacağını önceden ifade etmiştik ve şu anda cari açığımız Ağustos ayında neredeyse denge seviyesinde".

"TÜRKİYE'DE İKİZ AÇIKLAR DÖNEMİ KAPANIYOR"

Bugün bakıldığında, 2015 yılının ilk 8 ayında merkezi yönetim bütçesinin 639 milyon dolar fazla verirken, cari açığın hemen hemen denge seviyesinde olduğunu vurgulayan, Zeybekci, böylece ikiz açıklar diye adlandırılan hem "bütçe açığı" hem de "cari açık" döneminin artık son bulacağını açıkladı.

Dış ticaret açığındaki ve cari açığıktaki düşüşün, beklentilerle bire bir uyumlu gerçekleştiğini söyleyen Ekonomi Bakanı, "Dünya ticaretindeki gelişmeleri her an takip ediyor, yaptığımız projeksiyonlar ile gerekli önlemleri önceden alıyoruz. Küresel şartlar her ne olursa olsun, geçmişte bir yapısal sorun haline gelmiş ülkemizin cari işlemler açığı sorununun çözümü daha fazla ihracat ve üretim ile mümkündür. Şunu ifade etmek isterim ki, Türk ihracatçısının başarılı performansı sayesinde yılın kalan 4 ayında da dış ticaret açığımızdaki azalma devam edecektir. Böylece dış ticaretimiz bu yıl cari açıktaki düşüşü güçlü şekilde desteklemeye devam edecek ve ülkemizde cari açık sorun olmaktan çıkacaktır" ifadelerini kullandı.

İhracatın, euro/dolar paritesindeki azalışın etkisiyle rakamsal olarak düştüğünü fakat Ağustos ayı ihracat miktar endeksine bakıldığında ilk 8 ayda yüzde 0,6'lık artış görüldüğünü belirten Zeybekci değerlendirmesini şöyle tamamladı:

"İhracatımız reel olarak artıyor. İhracat birim değer endeksi rakamlarında ilk 8 aydaki gördüğümüz yüzde 9,1 azalma, ihracatımızdaki düşüşün en temel sebebi. Dolayısıyla, küresel şartların ve çevremizde yaşanan çatışmaların zorlayıcı etkilerine rağmen Türkiye'nin ihracatını reel anlamda artırması, güçlü sanayisi ve üretimi ile Türkiye'nin 2015 yılını ihracat anlamında başarılı bir şekilde sürdürdüğünü gösteriyor".