Suna Erden

Lefkoşa’da 17 Mart 2015 tarihinde Metehan yolunda yaya olarak yolu geçmeye çalışan er 23 yaşındaki Fatih Dudu’ya çarparak ölümüne neden olmakla suçlanan Yüksek Mahkeme Mukayyitti Neşe Başkan hakkındaki yargı süreci başladı. Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayan duruşmaların ilki dün gerçekleştirildi. Başkan Ömer Güran, Yargı Vedia Barkın ve Yargıç Rauf Kürşat’tan oluşan heyetin baktığı davada iddia makamı adına savcı Ahmet Varol, sanık ve avukatı Hasan Esendağlı hazır bulundu. Başta tedbirsizlik sonucu ölüme sebebiyet verme suçu olmak üzere aleyhine dört dava getirilen sanık iddia makamı tarafından itham edildi. Sanık Neşe Başkan, aleyhine getirilen davaları kabul etmediği yönünde beyan verdi. Sanığın suçlamaları reddetmesi üzerine duruşmaya geçildi ve iddia makamı ilk tanıklarını kürsüye çıkardı. 

SORUŞTURMA DETAYLAR AÇIKLANDI 

Teknik tanıklar mahkemeye olay mahallinin fotoğraflarını, krokisini emare olarak sunarken kaza ile ilgili soruşturmayı yapan Lefkoşa Trafik Şubesi’nde görevli Polis Çavuşu Yaşar Arkınel, kaza ile ilgili tüm detayları aktardı. Arkınel, kazanın olduğu yolda görüş mesafesinin açık olduğunu, hız limitinin 80 km ve orta refüjdeki ağaçların budanmış olduğunu söyledi. Arkınel, Fatih Dudu’nun, kazanın ardından vücudunda kırılmadık kemiği kalmadığını, çarpmanın etkisi ile 15 metre savrulduğunu sanığın en üst limit olan 80 km ile gitmesi halinde dahi bu şekilde bir yaralanma olmayacağını ifade ederek, bu durumun sanığın 80 km’den fazla hız yaptığını gösterdiğini savundu. Arkınel, ayrıca orta refüjdeki lambaların yolu aydınlattığını, görüş mesafesinin 80 km olduğunu ifade ederek, “Eğer sanık dikkatli olsaydı yayayı görebilecekti” dedi. Arkınel, yaşamını yitiren Dudu’dan alınan kan örneklerinin incelendiğini ve kanında sentetik cannabionid kalıntısına rastlandığını söyledi. 

TUTUKLANDI,CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ 

Mahkemeye kaza ile ilgili yapılan soruşturmanın bilgilerini aktaran Arkınel, sanığın avukatı tarafından sorgulandı. Duruşma mesai saati bitimine kadar sürerken mahkeme oturumu bugün yeniden devam edilmek üzere sonlandırdı. Sanık avukatı duruşmanın ertelenmesi üzerine müvekkilinin tutuksuz yargılanmasını talep etti ancak mahkeme heyeti, sanık avukatının talebini rededince Başkan bugün yeniden mahkemeye çıkarılmak üzere cezaevine götürüldü.