Melin Dobran

Başkent Lefkoşa’da dükkân işleten esnaf,  halkta bayram heyecanı kalmadığını ifade etti. Eski bayramlardaki heyecanı ve çarşıdaki hareketliliği arar olduklarını dile getiren esnaf, son güne kadar umutla bekleyeceklerini söyledi. 

Esnaf, bayrama sayılı günler kalmasına rağmen çarşıda beklediği kalabalığı göremediğini belirtti. Satışlarda hareketlilik beklerken, durgunluk yaşadığını ifade eden esnaf, bu durumun üzücü olduğunu söyledi. Diyalog’a konuşan esnaf, geçmiş yıllarda çarşının daha canlı olduğunu belirterek, ülkede genel olarak bir ekonomik çöküntü yaşandığını kaydetti. Esnaf, “Değil bayramın hiçbir şeyin tadı kalmadı. Çarşıda sadece araba kalabalığı var. Dükkânlara uğrayan yok. Bayram okulların açılacağı döneme denk geldiği için, harcamalar okul masraflarına yapılıyor” dedi.

Esnaf ne dedi?

Salih Doktoroğlu: Çarşıya Kıbrıslı Türklerin uğrayıp alışveriş yaptığı yok. Hep yabancı turistler geliyor. Arada sırada Yurt dışında yaşayan Kıbrıslılar da geliyor. Çarşıda bayram diye bir şey kalmadı. Halk genelde bayram tatilinde yurt dışına gidiyor. Türkiye’de konfeksiyon ürünlerinin fiyatları daha uygunmuş diye gezmeye gitmişken alıp geliyorlar.

Sevin Özdener: Ülkede ekonomik olarak genel bir çöküntü var. Eylül ayında okullar açıldığı için aileler okul hazırlığı içerisindedir. O yüzden halk bayrama yaslı giriyor. Çarşıda insan yok, sadece araba kalabalığı var. Alışveriş yapan yok. Eskisi gibi bayram heyecanı ve bayram alışverişi de kalmadı.

Ecmen Avcı: Maddi sıkıntıdan dolayı çocuklarıma bayramlık alamıyorum. Birçok şey dövize endeksli olmasına rağmen çalışanların maaşları Türk lirasıdır. Gönlümün almak istediğini çocuklarıma alamıyorum. Bayrama sayılı günler kalmasına rağmen çarşıda alışveriş hareketliliği başlamadı. Bir dönem bayram alışverişi 15 gün öncesinden başlardı. Çarşıda gezen kuru bir kalabalık var. Eski bayramları arar olduk. Bayram heyecanı öldü. Ben çocukken bayram gelecek diye çok mutlu olurdum. Çocuklarıma da o mutluluğu yaşatmaya çalışıyorum.”

Özsan Güzeloğlu: Çarşıda şimdilik bir hareketlilik yok. İlerleyen günlerde olacağını ümit ediyorum. Bölgede indirim şöleni olacak. Bunun bayram öncesine denk gelmesi ile avantaj olduğunu düşünüyorum. Bayram öncesi alışveriş yapan birini pek görmedim. Havanın sıcak olmasından dolayı genelde akşamüzeri alışverişe çıkılıyor. Sadece eski bayramların değil, eskiden olan hiçbir şeyin tadı kalmadı. Bunun sebebi de çok geniştir. Eskiden bayramlarda gezmeye çıkılırdı, şimdi her gün gezmeye de çıkılıyor, ziyaretler de ediliyor.”

Aynur Karakaş: Genellikle halkımız alışveriş için son günleri bekliyor sanırım. Maaşlar alındı fakat henüz çarşıda bir hareketlilik yok. Okul dönemine denk geldiği için olduğunu düşünüyorum. İndirim şöleni olacak, bundan dolayı çarşının hareketli olacağını tahmin ediyorum. Geçen bayram daha hareketli geçmişti, umarım bu bayram da öyle olur. Çarşı şimdilik durgundur. Bende pek bir bayram heyecanı yok, gördüğüm kadarıyla kimsede de yok. Bu üzücü bir durum.

Yonca Çeliker: Halkımız genelde bayrama üç dört gün kala alışveriş yapma alışkanlığındadır. Perşembe gününden Pazar gününe kadar Metropol yolunda indirim şöleni olacak. İnşallah bu şölen sayesinde çarşıda bir hareketlilik olur. Şölende sezon sonu indirimi olacak. Okulların açılmasına az kaldığı için hazırlıklar yapılmaya başlandı. Uzun zamandan beridir çarşıda bayram havası yok.