Başbakanlığın çağrısı üzerine, KTHY’den CAS’a aktarılan 68 çalışanın yanı sıra aynı dönemde, KTHY’de olan ancak CAS’a gitmeyi reddeden 42 kişi daha istihdam talebiyle Personel Dairesi’ne başvurdu. Özelleştirme Yasası çerçevesinde istihdam talebinde bulunan sayısı 110’a yükseldi 

 

TOPLAM BAŞVURU 202: Başbakanlığın çağrısı üzerine, 110 eski çalışanın yanı sıra CAS’ta çalışmaya devam eden 92 kişi de kamuda istihdam talebiyle başvuruda bulundu. Personel Dairesi onların da başvurusunu alarak, ellerine alındı belgesi verdi. Kamuda istihdamı talebiyle başvuran CAS’lı sayısı 202’ye çıktı.

ŞUBATTA İŞ BAŞI: Eski KTHY çalışanı 68 kişinin sözcülüğünü yapan Osman Yücelen, kamuda istihdam kazanı kazananların toplamda 110 kişi olduğunu, bunların bir bölümünün 2010 yılında CAS’a çağrılıp iş başı yapmayı reddedenler olduğunu kaydetti. Yücelen, 2 Şubat ile 12 Şubat tarihleri arasında iş başı yapacaklarını söyledi  

Ceren ÖZBİL-Devrim DEMİR

Başbakanlığın 20 Ocak’ta Özelleştirme Yasası’yla devlette istihdam hakkı kazanan CAS çalışanlarına “5 iş günü içinde Personel Dairesi’ne başvurun” çağrısı, yeni bir talebi gündeme getirdi.
KTHY ile bağlantısı olmamasına rağmen CAS kurulduktan sonra istihdam edilen 92 kişi de kamuda istihdam talebiyle Personel Dairesi’ne başvuruda bulundu.

Daire, hali hazırda CAS çalışanı olan 92 kişinin başvurusunu da alarak, kendilerine alındı belgesi verdi.  

dsc_0731.jpg

KTHY eski çalışanları 110 kişi


Eski KTHY çalışanı 68 kişinin sözcülüğünü yapan Osman Yücelen, Kıbrıs Türk Hava Yolları çalışanı olup da CAS (Cyprus Airport Services) Ltd.’ye aktarılan, şirketin zora girmesi nedeni ile 30 Haziran 2014 tarihinde görevlerine son verilen eski Kıbrıs Türk Hava Yolları çalışanlarının sayısının 110 olduğunu söyledi.

“Mücadeleyi 68 kişi başlattık ve kazandık” diyen Yücelen, Özelleştirme Değişiklik Yasası’ndan yararlanacak olanların sayısının, Savcılık tarafından KTHY ile bağlantısı konusunda onay 110 kişi olduğunu vurguladı. 

“Onların bizle ilgisi yok”

Cuma günü Başbakanlığa giderek istihdam için başvuran 92 CAS çalışanının kendileri ile bir bağlantısı olmadığını vurgulayan Osman Yücelen, “Onlar KTHY çalışanı değildir. Cuma günü başvuru yapan 110 kişi CAS kurulduktan sonra işe başlayanlardır. Güvencesiz çalıştırıldıkları için devlette istihdam edilme talebinde bulundular. Onlar da toplu iş sözleşmesi istiyor. Geçirilen yasanın bunları kapsayacağını düşünmüyorum” dedi. 

“Şubatta işe başlayacaklar”

Osman Yücelen, devlette işe başlayacak 110 kişinin bir kısmı 2010 tarihinde CAS’a çağrılıp işe gelmeyen eski KTHY çalışanları, bir kısmı ise yıllar içerisinde CAS’a başlayıp da istifa edenler olduğunu belirterek, 110 kişi için 20 Ocak’ta başlayan müracaatın 26 Ocak mesai bitiminde son bulacağını 2 Şubat ile 12 Şubat arasında ise işe başlayacaklarını kaydetti.

Osman Kırmızı: Biz şirkete sahip çıktık

Halihazırda CAS’ta çalışan 92 kişi, cuma günü toplu olarak Personel Dairesi’ne giderek başvuruda bulundu. Daire başvurularını aldığı çalışanlara “alındı” belgesi verdi.
Çalışanlar başvurularına ret cevabı verilmesi durumunda mücadele başlatacaklarını açıkladı.
92 CAS çalışanı adına basına bilgi veren Osman Kırmızı, 24 Temmuz 2014 tarihinde Başbakan’ın CAS bir devlet kurumu olduğunu söylediğini hatırlattı ve bir kısım CAS çalışanı devlete alınırken bir kısmının alınmasının Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu anlattı.

“Bizim de hakkımız”

Kırmızı, KTHY’nin tasfiye edilmek üzere olduğu dönemde KTHY çatısı altında olan CAS’ta işe başladıklarını ifade ederek, devlete istihdam edilmenin bu 92 kişinin de hakkı olduğunu savundu. Yapılan başvurunun ardından yasal sürecin dolması bekleyeceklerini kaydeden Kırmızı şu şekilde konuştu:
“Başvuru yaptık. İsmimiz listede olmadığı için ret cevabı geleceğini tahmin ediyoruz. Ancak yasal süreyi bekleyeceğiz. Zaten 30 gün yazılı bir belge verilmezse bu ret demektir. Bu tarihten itibaren bizde mücadelemizi başlatacağız.”

“Ara emri başvurusunda bulunmayacağız”
Devlette işe başlayan diğer CAS çalışanlarının mağdur olmaması için kesinlikle ara emri davası açmayacaklarını kaydeden Kırmızı, sorunlarının kamuya istihdam edilen CAS çalışanları ile olmadığını anlattı. Kırmızı “Biz devlet güvencesini sözde değil, uygulamada görmek istiyoruz” dedi.