İbrahim Diran

Emek İş Sendikası, Cyprus Airport Services (CAS) Yönetim Kurulu’nun şirket çalışanlarına yönelik toplu iş sözleşmesi yapılması için görüşmeye yanaşmadığı gerekçesiyle eylem yaptı.

Emek-İş Sendikası, eylemini, toplu iş sözleşmeleri görüşmeleri için tarafları toplantıya çağrıma görevi bulunduğundan Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde düzenledi.

Eylemde, CAS Yönetim Kurulu’na 4,5 ay önce toplu iş sözleşmesi yapılması için yazılı talepte bulunulduğu ancak görüşmenin Bakanlığın gerekçesiz gerekçeleriyle yapılmadığı savunuldu.

FELEK

Emek-İş Sendikası’nın üye olduğu Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu’nun (Dev-İş) Genel Başkanı Hasan Felek, eylemde yaptığı konuşmada, Emek-İş Sendikasının 2016’nın başından itibaren  toplu iş sözleşmesi için başlattığı girişimlerin savsaklandığını ifade etti.

Felek, “Toplu sözleşme hakkımızı ve iş yerimizin özele devredilmesini önlemek için bir mücadele başlatmış bulunuyoruz. Bu mücadele ekmeğimize iş yerimize sahip çıkma mücadelesidir” dedi.

AŞAM

Emek-İş Sendikası Başkanı Koral Aşam ise, eylemin “toplu iş sözleşmesi imzalamaktan imtina eden siyasileri göreve çağırma” amacıyla düzenlendiğini kaydetti.

Sendika’ya 4.5 ay içerisinde iki kez toplu iş sözleşmesi görüşmeleri için işveren tarafından randevu verildiğini ve bu randevuların mesnetsiz gerekçelerle iptal edildiğini ileri süren Aşam, yasa gereği sendika veya işverenin toplu iş sözleşmesi için görüşme talebi almasını müteakip 6 gün içerisinde gün vermesi gerektiğine işaret etti.

1463996033.jpg

Aşam, görüşme tarihi vermemesi durumunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, konunun bilgisine getirilmesinin ardından taraflara 5 gün zarfında görüşme için yer ve gün verme zorunluluğu bulunduğunu da kaydetti.

 “CAS çalışanlarının özünde verdiği mücadele var olma mücadelesidir” diyen Aşam, CAS çalışanları vardiya çalışmalarına ve haftalık çalışma saatlerinin üzerinde çalışmalarına rağmen, ne vardiya ödeneği ne de ek mesai verildiğini, buna rağmen  Şirketin ayakta durması için çalışanlar tarafından gerekli özverinin gösterildiğini söyledi.

Aşam, “Direktör olarak yönetim kuruluna atanan arkadaşlar ise CAS şirketini yaşatmak yerine bin bir türlü alavere dalaverelerle gerek istihdam koşulları yaratarak, gerekse CAS şirketini peşkeş çekme koşullarını yaratarak, çalışanların güvenceli çalışma isteklerine izin vermemektedir”  dedi.

Aşam, Ercan Havalimanında yer hizmeti veren iki şirketten birinin gerekli yer hizmetlerinin yüzde 60’ından fazlasını veremeyeceği yönde yasa gücünde kararname bulunmasına rağmen, kararnamenin de dikkate alınmadığını savundu.

BASIN AÇIKLAMASI

CAS çalışanlarından Osman Kırmızı tarafından okunan, CAS çalışanları adına hazırlanan  basın açıklamasında da, CAS’ın özelleştirilmesinin istendiği savunuldu.

“2016 yılına geldiğimiz bu günlerde, CAS yine gündemde ve bu seferde peşkeşle karşı karşıya” ifadeleri kullanılan açıklamada, CAS’ın hep “arpalık” olarak görüldüğü, zarara uğratıldığı ve batırılmaya çalışıldığı öne sürüldü.

Açıklamada, CAS emekçilerinin asgari ücretle çalıştırıldığı, yasalardan kaynaklanan haklarının göz ardı edildiği, yetkililerin de toplu iş sözleşmesi yapılmasına yönelik görüşmelerden kaçındığı savunuldu.

Açıklamada, “Kavgamız, CAS’ın ekonomik gerçekleri doğrultusunda, toplu iş sözleşmemizi imzalayıp, iki dudak arasından çıkma, ilkeli kurallar çerçevesinde güvenceli çalışma kavgasıdır. Kısacası kavgamız emeğimizle ve onurumuzla var olma kavgasıdır” denildi.