Bertuğ Topal

Cumhuriyetçi Türk Partisi-Ulusal Birlik Partisi’nde Türkiye’den gelen suyun işletmesi ve yönetilmesi konusunda çıkan krizin ardından 2016-2018 Ekonomik Protokolün imzalanması krizi derinleşiyor.

Ulusal Birlik Partisi’nde bugün gerçekleştirilecek Parti Meclisi toplantısı öncesinde parti milletvekilleri ve belediye başkanlarının görüşleri farklı olsa da hepsinin birleştiği nokta “yürümezse ayrılın” yönünde.

Kimi belediye başkanları, CTP ile sürdürülen koalisyon için tüm şartların denenmesi gerektiği örüşünü ortaya koysa da partinin koalisyonun yürümeyeceği noktasında karar üretmesi durumunda hükümetten ayrılmanın da uygulanabileceğini ifade ediyor.

Tüm kulislerin cevap bulacağı bugünkü UBP Parti Meclisi toplantısı öncesinde Havadis, UBP’li milletvekilleri ve belediye başkanlarının nabzını tuttu.

Öte yandan hükümetin büyük ortağı Cumhuriyetçi Türk Partisi’nde ise sessizlik hakim. Partinin eski genel başkanlarından Ferdi Sabit Soyer, asıl olanın halka icraat göstermek olduğunu ifade ederek bazı kesimlerin ülkeyi kaosa sürüklemek niyetinde olduğunu kaydetti.

CTP eski genel sekreteri Kutlay Erk ise hiçbir zaman UBP ile bir koalisyonu içine sindiremediğine dikkat çekerek, UBP ile koalisyonun parti olarak kendilerine zarar verdiğini belirtti.

Kritik gün bugün

Hükümetin geleceği açısından kritik önemde olan Ulusal Birlik Partisi Parti Meclisi bugün yapılacak. Parti Meclisi toplantısında Ulusal Birlik Partisi’nin hükümete devam mı yoksa tamam mı diyecek. Büyük oranda bir karar çıkmasının beklendiği toplantı sonrasında UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün bir açıklama yapması bekleniyor.

Milletvekilleri ve belediye başkanları da kararsız

Havadis’in ulaştığı Ulusal Birlik Partisi milletvekilleri ve belediye başkanları da hükümetin devamı konusunda tama bir görüş birliğine varmış görünmüyor. Bazı belediye başkanlarına göre CTP ile gerçekleştirilen koalisyon sonuna kadar denenmesi gerekiyor.

Saner yorum yapmadı

Ulusal Birlik Partisi Gazimağusa Milletvekili Hamza Ersan Saner, herkesin bir görüşü olduğunu ifade ederek nihai kararın bugün yapılacak olan Parti Meclisi toplantısında verileceğine dikkat çekti. Havadis’e yaptığı açıklamada çok fazla yorumda bulunmayı seçmeyen Saner, Parti Meclisi toplantısında herkesin kürsüye çıkıp görüşlerini söyleyeceğini ifade ederek Parti Meclisi’nin bu konuda UBP’nin tek yetkili organı olduğunu belirtti.

Kaşif: İcraat yapılmayacaksa devam etmenin anlamı yok

Gazimağusa Milletvekili Ahmet Kaşif ise halkın sosyoekonomik yaşamını düzeltemeyen bir yönetimin daha fazla devam etmesine gönlünün razı olmadığını kaydetti.

Bugünkü toplantıda ne yapılabilir diye tartışacaklarını kaydeden Kaşif, pozitif yönde halka bir şey verilecekse bu hükümetin devam etmesini ancak verilemeyecekse de sonlandırılması gerektiğini kaydetti.

Son zamanlarda hükümetin gerek su konusunda gerekse protokol konusu nedeniyle halka icraat gösteremediğini kaydeden Kaşif, “Çarşı kazan kaldırmaya başladı. Hükümet edenlerin bunları düşünerek adımlar atması gerek. Parlamentodan alternatifler ne çıkarsa bunlar görüşülür partinin yetkili organları da onaylar” ifadelerini kullandı.

Tülücü: Yürütemiyorlarsa ayrılsınlar

Paşaköy Belediye Başkanı Habil Tülücü ise Havadis’e yaptığı açıklamada KKTC’nin kendi ekonomisi olmadığını ifade ederek Türkiye ile protokol yapılmasının şart olduğunu söyledi. Tülücü, “TC düşmanlığı neden yapıyorlar anlamıyorum. Hükümete de bu düşünce yansıtıldı. Bu doğru bir şey değil” ifadelerini kullanan

Tülücü, KKTC’nin daha kendi ayakları üzerinde durabilen bir yapıya kavuşmadığını söyledi.

Türkiye ile protokolün imzalanması gerektiğini kaydeden Tülücü, CTP’nin herşeye ret tavırla yaklaştığını belirterek “bu hükümeti yürütemeyecek duruma geldilerse  ayrılsınlar. Bu işler zoraki yürütülmez. Başka bir alternatifler bulunması gerekiyor. Artık oturup doğru düzgün bir diyalog kurmaları gerekiyor. Eğer kuramıyorlarsa da bu iş biter” dedi.

Adahan: 26 ile hükümet olmaz

Vadili Belediye Başkanı Mehmet Adahan ise kulislerde konuşulan UBP-DP-Bağımsızlar hükümetinin sağlıklı yürümeyeceğine işaret ederek CTP-UBP hükümetinin her türlü yolu denemesi gerektiğini belirtti.

CTP ile UBP arasında sıkıntılar olabileceğine dikkat çeken Adahan, iki parti başkanının sağ duyu ile oturup sıkıntıları çözmesi gerektiğini belirtti.

Dar sayılı bir hükümetin ülke için daha büyük sorunlar yaratacağını ifade eden Adahan, “Aklıselim hareket edip yeni bir kabine çerçevesinden bana göre yollarına devam edebilirler. Bu aritmetik yapı içerisinde başka yol yok diye düşünüyorum. Bunları biz daha önce yaşadık aynilerini yaşamak istemiyoruz. İrsen bey döneminde bunu yaşadık biliyoruz bu yüzden de buna sıcak bakmıyorum” ifadelerini kullandı.

Soyer: Halk pinpon topu değildir

Cumhuriyetçi Türk Partisi eski genel başkanlarından Ferdi Sabit Soyer ise ülkenin ve insanların çok zor sorunları olduğunu kaydederek bu sorunların çoğunun yılların getirdiği yapısal sorunlar olduğunu söyledi.

Bu sorunları gidermek için büyük bir çaba gerektiğini kaydeden Soyer, bu sorunların çözülebilmesi için toplumsal bir hareket gerektiğini belirtti. CTP-UBP hükümetinin oluşturduğu programda bu tespitlerin yapıldığını ifade eden Soyer, hükümeti oluşturan tarafların bu program çerçevesinde iş üretme noktasını geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Soyer, “Sorunlarla ilgili eski çalışma metotlarına bağlı çözümler üretemezsiniz. UBP’nin tavrıyla ilgili bir şey söylemek istemiyorum. ‘Bu hükümet yıkılsın da bana gün doğsun’ ya da ‘siyasi kaos olsun’ diye düşünenlere bir çift lafım var: Toplum pinpon topu değildir. Her yere vurduğunda pinpon topu biraz daha az yükselir.

Sonuçta yerden yatılı kalır. Önemli olan kriz yaratmak değildir. Önemli olan sorunları ciddi bir dönemde tartışmaktır” diye konuştu.

Erk: Hiç içime sinmemişti

CTP eski genel sekreteri Kutlay Erk ise UBP ile CTP’nin hükümet kurmasının içine sindiremediğini belirtti. Mevcut koşullar nedeniyle bu hükümetin kurulduğunu kaydeden Erk, “Süreç endişe ettiğim gibi sürdü. Ne hükümet olabiliyorsunuz ne de , icraat yaptırılıyor. Hükümeti tehdit eden bir ortaklık yaptık. Dertleri vatandaşın sorunlarını çözmek değil, dertleri çıkarları için hükümete girmek.

Özne olabilen bir politika değil TC’nin isteklerini yapan bir UBP ile ortaklık kurduk. TC önünde önünü ilikleyen bir siyasi parti ile hükümet kurduk.

Bu bizim zararımıza oldu. Hükümeti bozabilirler. Bu hükümetin yerine CTP’siz bir hükümet kurulursa halkımız özne değil bir meta haline gelecek. Bunlar hep UBP marifetiyle yapılacak. Bu UBP ile hükümetin sürdürülmesi arzum yok ama yeni hükümet CTP’siz kurulacaksa da bu halk için ciddi endişelerim oluşur” dedi.