Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Mustafa Naimoğulları başkanlığındaki Hayvan Üreticileri Yetiştiricileri Birliği’ni kabul ederek görüştü.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı basın bürosundan yapılan açıklamaya göre, kabulde Naimoğulları Bakan Çavuşoğlu’na birliğin 12 maddeden oluşan taleplerini iletirken, Toprak Ürünleri Kurumu konusunu da gündeme getirdi.

ÇAVUŞOĞLU: “BAKANLIK; ÇİFTÇİ, HAYVANCI VE ÜRETİCİLERE AİT”

Bakan Çavuşoğlu yaptığı konuşmada Tarım Bakanlığı’nın çiftçi, hayvancı ve üreticilere ait olduğunu belirterek, üretimi destekleme misyonu olan bakanlığın misyonunu gerçekleştirmek için bu görevde bulunduğunu kaydetti.

“TOPRAK ÜRÜNLERİ KURUMU’NUN GÖREV ZARARI 22 MİLYON”

Çavuşoğlu, Toprak Ürünleri Kurumu’nun batırıldığını hükümete geldikleri dönemde çıplak gözle görebildiğini belirterek, Başbakanlık Denetleme Kurulu’nun tespitlerine göre kurumun 22 Milyon TL’lik görev zararı bulunduğunu belirtti.

Buna ilaveten 5 milyon olan personel katkı payının 1.5’a düşürülerek 4 milyonluk ilave bir zarara sokularak toplamda 26 Milyon gibi telafi edilmesi zor bir miktarda zarara uğratıldığını ifade eden Çavuşoğlu, TÜK’ün yaşatılması için ciddi bir çaba ortaya koyduklarını ve TÜK’ün piyasadaki denge unsuru olma fonksiyonunun ortadan kalkması gibi bir yanlışa düşmeyeceklerini kaydetti.

Çavuşoğlu, sorunlarını dinlediği hayvan üreticilerine, dile getirdikleri birçok sıkıntının aşılması için gerekli tedbir önerilerinin Bakanlar Kurulu’nun gündeminde bulunduğunu, olmayanların da getirileceğini söyledi.

NAİMOĞULLARI “SEKTÖR CİDDİ SIKINTILAR İÇERİSİNDE”

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları ise sektörün ciddi sıkıntılar içerisinde olduğunu belirterek, birliğin bakanlıktan açılımlar beklediğiini söyledi.

Başta arpa fiyatları konusu olmak üzere sıkıntı ve taleplerini ortaya koyan Naimoğulları, birliğin taleplerini yazılı olarak Bakan Çavuşoğlu’na sundu.

Açıklamaya göre, birliğin 12 maddeden oluşan talepleri şöyle:

“Küçükbaş hayvancıyla kuraklık desteği olarak hibe arpa verilmesi, kaba ot verilecek kuraklık desteğinin derhal açıklanması, küçükbaş sütünün alım garantisinin yasallaşması ve büyükbaş sütü alındığı oranda küçükbaş sütünün alınmasının yasallaşması, büyükbaş sütünün Nisan öncesi fiyata getirilmesi, yeni fabrika müracaatlarının derhal onaylanarak, pazarlanan sütün teminat altına alınması ve teminatsız süt verilmemesi, bütçe açığını sürekli ortaya koyan hükümete süte verilen yıllık 56 milyon desteğin direk hayvancıya verilerek, SÜTEK’in hayvancıya devredilmesi, Meclis’te yasası görüşülen Euro dizelin renkli mazot olarak yarı fiyatına üreticiye verilmesi, hükümet ithalat politikasının gözden geçirilmesi, küçükbaş hayvancıya haziran ayında yapılmış olan beyanda ödeme kıstaslarını 15 aylık yaş sınırını 12 aya indirilmesi nedeniyle oluşan sıkıntının aşılması, süt borsasının kaldırılması, devlet arazilerinin kiralanmasına üretici tanımına uygun, gerçek üreticilere verilmesi ile arpanın maksimum satış fiyatının 60 kuruş olması.”