Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Gıda Güvenliği Yasası’nın yeni geçen bir yasa olduğunu, bu nedenle birçok gıdanın standartları ve gıda kodekslerinin henüz oluşturulmadığını kaydetti.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Tüketiciler Derneği heyetini kabulünde konuşan Çavuşoğlu, bu konuda çalışma yapacaklarını bildirdi.

Ülkede tüketici haklarının henüz istenen noktaya gelmediğini belirten Çavuşoğlu, tüketicilerin arzu ve beklentilerinin kendileri için motivasyon olduğunu ifade etti.

Çavuşoğlu, tüketici haklarının korunabilmesi için yasal sorumluluğu olan bakanlığın çalışmaların geliştirilmesi, ihmallerin ortadan kaldırılması için gayret sarf edeceğini söyledi.

Yasalara, standartlara uyulmaması konusunda bakanlık olarak taviz vermeyeceklerini kaydeden Çavuşoğlu, “Piyasada halk sağlığına zarar veren herhangi bir ürünün kullanılması, tarafımızdan legal gibi gösterilmesi mümkün değildir” dedi. Çavuşoğlu, bu konudaki tespit ve ihbarların tümünün gereğinin yapılması konusundaki kararlılıklarını yineledi.

Yıllar içerisinde birçok sebepten dolayı devlette hantal bir yapı oluştuğunu söyleyen Çavuşoğlu, bu hantallığın tüketicilerin haklarına ve standartlara yansıdığını söyledi.

Çavuşoğlu, “Umut ederim ki en azından belli bir süredir bu konuda uyanış içerisine giren ve dünya ülkesi olma hevesinde olan devletimiz ve halkımız sadece coğrafi olarak değil, içerik olarak da dünya ülkesi olma noktasında birlik içerisinde hareket eder, herkesin elinden gelen katkıyı yapması bizim de arzumuzdur” şeklinde konuştu.

IŞIK: “TÜKETİCİ HAKLARININ KORUNMASI KONUSUNDA HÜKÜMETE GÜVENİYORUZ”

KKTC Tüketiciler Derneği Başkanı Hasan Yılmaz Işık da, tüketici haklarının korunması konusunda hükümete güvendiklerini belirtti.

Işık, Gıda Güvenliği Yasası’nın uygulanmasını ve derneğin de bu çalışmalara fiilen katılmasını istedi.

Işık, ilkokullarda tüm öğrencilere ücretsiz süt dağıtılmasını, katkı maddesi içeren besin maddeleri yerine yerli meyve tüketilmesinin teşvik edilmesini de istedi.

Sebze ve meyvelerin zirai ilaç ve hormon denetimlerinin etkin ve sistemli yapılması, reyonlardaki ürünlerin tüm bilgilerini içeren etiketlemenin olmasını içeren 2001 tarihli Bakanlar Kurulu kararının uygulanması gerekliliğine değinen Işık, zirai ilaç ve hormonların üreticilere satışının reçeteyle yapılması gerektiğini de ifade etti.

Işık, piyasada inek etinin dana eti olarak satıldığı iddiasında da bulundu.