Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Akçın ve beraberindeki heyeti kabul etti. Akçın, kabulde, narenciye üreticilerinin sorun ve önerilerini Bakan Çavuşoğlu’yla paylaştı. Çavuşoğlu, bireysel üretimin ülkeyi bir yere götürmediğine değindiği konuşmasında, DGD’nin üretimin birleştirilmesini teşvik edecek şekilde yapılandırılacağını, DGD’nin sulama birlikleri üzerinden verilmesi yönünde bir de düşünceleri olduğunu söyledi. DGD ödemelerine değinen Çavuşoğlu, bütün gayretlerinin DGD ödemelerinin en erken zamanda yapılması yönünde olduğunu kaydetti.

ÇAVUŞOĞLU: DGD’NİN SULAMA BİRLİKLERİ ÜZERİNDEN VERİLMESİNİ PLANLIYORUZ

Bakan Çavuşoğlu, kabulde yaptığı konuşmada, narenciyenin tarım sektörümüzün en önemli ürünlerinden biri olduğunu dile getirerek, narenciye üretiminin çeşitliliğin artırılmasıyla yıla yayılması gerekliliğine dikkat çekti. Çavuşoğlu, TC’den gelen suyla birlikte bunun sadece söylemde kalmayıp eyleme de geçebileceğini kaydederek, üretimin gerek ürün gerekse miktar bakımından devlet kontrolünde planlanarak yapılması gerektiğini söyledi. “Bireysel üretim ülkeyi bir yere götürmüyor” diyen Çavuşoğlu, Doğrudan Gelir Desteği’ni üretimin birleştirilmesine teşvik verecek şekilde yapılandırılması yönündeki düşüncesini dile getirdi. Çavuşoğlu, üretimin dağılmasıyla ürün standardının da oluşmadığını ve bunun da ihracatta sıkıntılara neden olduğunu kaydederek, DGD’nin sulama birlikleri üzerinden verilmesinin ve kooperatifçiliğin teşvik edilmesinin hem maliyetleri aşağıya çekeceğini hem de bir standart yakalanmasını sağlayacağını belirtti. Çavuşoğlu, iyi tarım uygulamalarının önemine değindiği konuşmasında, narenciye üretiminde Global Gap’ın yaygınlaşmasının ihracatın önünü açacağını kaydetti. “İyi ürün her zaman alıcı bulur” diyen Çavuşoğlu, Global Gap sertifikalı ürünler için DGD de ekstra destek verildiğini de hatırlattı. DGD ödemelerine değinen Çavuşoğlu, bütün gayretlerinin DGD ödemelerinin en erken zamanda yapılması yönünde olduğunu kaydetti.

AKÇIN: KURAKLIK TÜM KESİMLERİ VURDU

Güzelyurt bölgesinin bir narenciye bölgesi olduğunu dile getiren Akçın, narenciyeye alternatif bir ürün göremediklerini ve narenciyenin doğru çeşitlerle çeşitliliğinin artırılarak zamana yayılması gerektiğini söyledi. Kuraklığın yalnızca kuru ziraatı değil, tüm kesimleri vurduğunu belirten Akçın, bölgedeki kuyulardaki suların azalmasıyla da hem verimin düştüğünü hem de maliyetlerin yükseldiğini kaydetti. Akçın, TC’den gelen suyun bir an önce kullanıma girmesini talep etti. Narenciye üreticilerine uygulanan % 3’lük stopaj vergisine değinen Akçın, söz konusu verginin kaldırılması veya düşürülmesi yönünde taleplerini dile getirdi. Cypfruvex’in narenciye üreticisi için vazgeçilmez olduğunu kaydeden Akçın, kurumun ayakta kalması için devlet tarafından desteklenmesi gerekliliğini söyledi. Akçın, narenciye sektöründe, Global Gap’a girilmesi gerektiğini de belirterek, bu konuda da devletten destek talep ettiklerini kaydetti. Akçın, fare ile mücadele konusundaki sıkıntılara değindiği konuşmasında, bakanlıktan fare zehiri talebinde de bulundu. Akçın, Doğrudan Gelir Desteği ödemelerini bir an önce yapılması taleplerini de dile getirdi.