Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, ülkedeki kuraklık çalışmalarının gelecek hafta neticelendirilmiş olacağını bildirdi.

Çavuşoğlu, Türkiye’den KKTC’ye Su Temin Projesi kapsamında belediyelerin bir çoğunun vatandaşa suyu ton başına 3.50 TL’ye satabileceğini belirterek, ancak sisteme dahil olmak istemeyen belediyelerin suyu bugünkü fiyatına alamayacağını söyledi.

Nazım Çavuşoğlu, “Kuyudan alınan sular da gerçek fiyatından verilecek, aradaki farkı devlet finanse etmeyecek” dedi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, AS TV’de bir programa katılarak, soruları yanıtladı, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Bakanlıktan verilen bilgiye göre, Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı’nın eleştirilerini de yanıtladığı programda; “kişisel menfaatlerini elde edemeyen birlik başkanının kendisine saldırdığını” söyledi. 

“KELLE’NİN AÇIKLAMALARI MAKSATLI”

Tarım ve Doğal Kanaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle’nin basında yer alan eleştirilerin sorulması üzerine, Kelle’nin kişisel hırs yaparak bazı açıklamalarda bulunduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, Kelle’nin bir süredir Toprak Ürünleri Kurumu’nun Yönetim Kurulu Başkanlığı’na talip olduğunu ifade ederek, buna karşı çıkması nedeniyle Kelle’nin kendisini hedef alan açıklamalar yaptığını kaydetti.

Çavuşoğlu, kendisinin bir bakan olarak tüm zümrelerin çıkarlarını gözetmek zorunda olduğunu belirterek, “bir birlik başkanını mutlu etmek için” bu görevde olmadığını kaydetti.

“TÜK TEK BİR ÜRETİCİ BİRLİĞİNE DEVREDİLEMEZ”

“Toprak Ürünleri Kurumu’nun batmış olduğunu” dile getiren Kelle’nin TÜK’te temsilcisi bulunduğunu unutmaması gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, TÜK’ün üreticilere devredilse dahi bunun tek bir üretici birliğine devredilmesinin söz konusu olamayacağını vurguladı.

KURAKLIK ÇALIŞMALARI

Kuraklık çalışmalarına da değinen ve bilgiler veren bakan Çavuşoğlu, kuraklık tespit çalışmalarının bu hafta tamamlanacağını, gelecek hafta ise çalışmaların sonuçlandırılacağını söyledi.

“SÜT KRİZİNİN BAŞLICA SEBEBİ KOOPERATİF”

Süt sektöründeki sorunlara da değinen Çavuşoğlu, süt sektöründe yaşanan sıkıntının başlıca sebeplerinden birinin de Kooperatif olduğunu söyleyerek, pazarlamada zafiyet gösteren Kooperatif’in hak edişinin yarısını almasıyla sütün elde kaldığını belirtti.

Çavuşoğlu, aldıkları süte teminat vermeyen imalatçıların piyasaya yeni işletmelerin girmesine de karşı durduğunu, zaman zaman da hak edişini almadığını ifade ederek, bu yaklaşımların dünyayla örtüşmediğini söyledi.

SU KONUSU

KKTC Su Temin Projesi kapsamında adaya getirilen su konusundaki soruları da yanıtlayan Çavuşoğlu, geçiş süreciyle ilgili olarak İstanbul’da imzaladıkları ek protokolün tamamen Su Protokolü’nün 22. Maddesi gereğince bir zorunluluk olduğunu ve bu protokolün maddelerine ters herhangi bir anlaşmaya imza koyabilmesinin mümkün olmadığını kaydetti.

Ek protokolle belirlenen 2.30 TL’lik fiyatın pahalı olduğu yönünde yapılan yorumları değerlendiren Çavuşoğlu, bu yorumları yapanların kapı arkasında bu suyun 3-4 TL olmasının beklendiğini, bunun altındaki fiyatın ise makul olduğunu dile getirdiğini söyledi.

Bazı belediyelerin suyun vatandaşa 5-6 TL’ye satılması gerektiği yönünde yorumlarda bulunduğunu da belirten Çavuşoğlu, birçok belediyenin bu suyu 3.5 TL’ye satabileceğini vurguladı.

Çavuşoğlu, sisteme dahil olmak istemeyen belediyelerin suyu bu günkü fiyatına alamayacağını da vurgulayarak, “Kuyudan alınan sular da gerçek fiyatından verilecek, aradaki farkı devlet finanse etmeyecek” dedi.

“DSİ KONTROLÖRLÜK GÖREVİ ÜSTLENECEK”

Çavuşoğlu, belediye başkanlarıyla yaptıkları toplantıda belediye başkanlarından kayıp kaçak oranlarını, bu kaçakların hangi mevkide olduğu gibi bilgilerin kendilerine iletilmesini istediğini, bu bilgileri beklediklerini kaydetti.

Çavuşoğlu, 2.30 TL olarak belirlenen fiyatın içeriğinde yatırımlar, enerji giderleri, araç bakımı gibi unsurların olduğunu da belirtti.

Su yönetiminin geçiş döneminde özel şirkete verileceği yönündeki iddiaları yanıtlayan bakan Çavuşoğlu, DSİ’nin işlettiği hiçbir su bulunmadığını, Türkiye’de de bu işin taşeronlar vasıtasıyla yapıldığını ifade etti.

Çavuşoğlu, burada kontrolörlük görevi görecek DSİ’nin bazı hizmetleri taşeronlar vasıtasıyla alacağını, bunun da ekonomik bir yöntem olarak tüm dünyada uygulandığını söyledi.