UBP Genel Başkan adaylığını açıklayan partinin İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, ülkede yaşanan ekonomik krizin halkın üzerinde endişe yaratmaya devam ettiğine dikkat çekerek, “döviz geliri olmayanlara ve yatırım için kullanılmayacak borçlanmalar için döviz kredisi verilmesi yasaklanmalıdır” dedi.

Nazım Çavuşoğlu, bugün yaptığı yazılı açıklamada, ekonomideki gelişmeler ile döviz kurlarının yükselmesine işaret ederek, ekonominin düzelmesi için hükümete düşen görevleri anlattı.

“KKTC olarak, ileride yaşanacak olası krizler için sağlam bir ekonominini hedeflenmediğini”  savunan Çavuşoğlu, hükümet programlarının uygulanmasındaki sıkıntının; ekonominin işleyişinin aksak olmasından kaynaklandığını kaydetti.

Alınan tedbirlerin yeterli olmadığını öne süren Çavuşoğlu, sorunun, günlük harcamalar değil, dövizle girilen taahhütler olduğuna dikkat çekti ve bu sorunun çözümünün, hükümetin bankalara yapacağı telkinlerle netleşeceğini belirtti.

Çavuşoğlu, döviz kurunun maksimum olan bir noktada sabitlendiğini ifade ederek, hükümetin, beklentilerin üzerinde yaptığı sabitlemeden dolayı halkın halen mağdur olduğuna vurgu yaptı.

Bu dönemde birçok uzmanın hesabına göre döviz kurundaki seviyenin Sterlin’de 4 TL, Euro’da 3 TL, Dolar’da ise 2,75 TL olması gerektiğini dile getiren Çavuşoğlu, yatırım borçlanmaları için de döviz sabitlemesi yapılması gerektiğini kaydetti. 

Çavuşoğlu şöyle devam etti:

“Kalkınma Bankası borçları TL’ye çevrilmelidir. Kalkınma Bankası’nın verdiği krediler bahsettiğimiz kurlardan TL’ye çevrilmeli, daha sonra bankalara yeniden yapılanma için gerekli telkin ve teşvik yapılmalıdır...

Döviz geliri olmayanlara ve yatırım için kullanılmayacak borçlanmalar için döviz kredisi verilmesi yasaklanmalıdır. Bir an önce bu düzenleme ülkemiz şartlarına göre yapılmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır..”