Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, süt sektörünün yeniden yapılandırılabilmesi için haziran ayında tüm kesimlerin görüşlerini ortaya koyabileceği geniş katılımlı Süt Çalıştayı yapacaklarını söyledi.

Süt fiyatının belirlenmesi yönünde uygulanan kriterlerin yeniden gözden geçirileceğini kaydeden Çavuşoğlu, meralarla ilgili girişim de yapılacağını belirtti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Çavuşoğlu, Küçükbaş Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Alpay Orhan Güvenlier ve yönetim kurulu üyeleriyle görüştü.

TALEPLER KONUSUNDA GEREKLİ ÇALIŞMALAR BAŞLATILACAK

Nazım Çavuşoğlu, bakanlıkta gerçekleşen görüşmede yaptığı konuşmada, bakanlık olarak üreticilerle el birliğiyle çalışacaklarını, aşılamayacak sorunun olmadığını belirtti.

Küçükbaş hayvan üreticilerinin taleplerini değerlendirerek gereken tedbirlerin alınacağını kaydeden Çavuşoğlu, hayvan üreticilerinin Doğrudan Gelir Desteği ödemelerini kaba ve kesif yem olarak alabilecekleri yönünde ilettikleri taleplerini makul bir talep olarak değerlendirdiğini belirtti.

DAMIZLIK HAYVAN TEMİNİ İÇİN ÇALIŞMA

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Çavuşoğlu, ülkenin ihtiyacı olan kaliteli damızlık hayvanların temin edilmesi için gerekli çalışmanın başlatılacağını da dile getirdi.

Çavuşoğlu, hayvan hastalıkları konusunda daha etkin hizmet verilmesi için gerekenin yapılacağını ifade etti.

“SÜT FİYATI KRİTERLERİ GÖZDEN GEÇİRİLECEK”

Süt fiyatının belirlenmesi yönünde uygulanan kriterlerin yeniden gözden geçirileceğini kaydeden Çavuşoğlu, meralarla ilgili girişimin de yapılacağını söyledi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, süt sektörünün yeniden yapılandırılabilmesi için tüm kesimlerin görüşlerini ortaya koyabileceği bir çalıştay hazırlığında olduklarını belirtti.

Çavuşoğlu, söz konusu çalıştayın haziran ayında gerçekleştirileceğini kaydederek, geniş kapsamlı olacak çalıştay sonuçlarının dikkate alınarak çalışmalar yapılacağını vurguladı.

GÜVENLİER: “KABA YEM SIKINTISI VAR”

Küçükbaş Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Alpay Orhan Güvenlier de, ziyareti hem nezaket amaçlı, hem de kendilerini tanıtmak için gerçekleştirdiklerini söyledi.

Güvenlier, küçükbaş hayvan üreticileri ve yetiştiricileri olarak kendilerini daha iyi ifade etmek niyetiyle örgütlenme kararı aldıklarını, 250 – 300 üyeye ulaştıklarını belirtti.

Alpay Orhan Güvenlier, küçükbaş hayvan üreticilerinin batma noktasında olduğunu, bir çok sıkıntı yaşadıklarını kaydederek, bu sıkıntıları Bakan Çavuşoğlu’yla paylaşmak istediklerini söyledi.

Kuraklıkla karşı karşıya olunan bu dönemde kaba yem sıkıntısı bulunduğunu belirten Güvenlier, bu sorunun aşılması için bakanlıktan destek istediklerini söyledi.

HAYVANCILARDAN ÖNERİ

Güvenlier, bakanlığa bir de öneriyle geldiklerini dile getirerek, küçükbaş hayvan üreticilerinin Doğrudan Gelir Desteği ödemelerinin dileyen üreticilere kaba ve kesif yem olarak verilebileceğini ifade etti.

Alpay Orhan Güvenlier, küçükbaş hayvan hastalıklarıyla etkin mücadele ve özel veterinerlik hizmeti bulunmayan yerlerde bu hizmetlerin bakanlığa bağlı Veteriner Dairesi tarafından verilmesi talebinde bulundu.

Küçükbaş hayvanlarda kaliteli damızlık ihtiyacının giderilmesine yönelik tedbirlerin de gündeme gelmesi gerekliliğini dile getiren Güvenlier, hayvan ihracatıyla kaliteli damızlıkların ülkeden çıkarılmasının da önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

Küçükbaş hayvan sütünün fiyatlandırılmasında uygulanan kriterlerin yeniden gözden geçirilmesi isteğinde bulunan Güvenlier, sütün hak ettiği fiyata pazarlanması yönündeki taleplerini de iletti.

“HAYVANCI SOSYAL GÜVENCEDEN YOKSUN”

Alpay Orhan Güvenlier, küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin bir çoğunun sosyal güvenceden yoksun olduğunu belirterek, bu konuda devletten destek beklediklerini söyledi.

Güvenlier, küçükbaş hayvancılıkla uğraşan üretici profilinin gözden geçirilmesi gerekliliğini vurgulayarak, geçimini bu işten kazanan üreticilerin destek sisteminde dikkatle ele alınmasını istedi.

Otlak ve mera arazilerinin günden güne daralmasından duydukları rahatsızlıkları dile getiren Güvenlier, devlete ait tarımsal arazilerin kiralanmasın sırasında küçükbaş hayvan üreticilerine öncelik verilmesi isteklerini ifade etti.