Türk yetkililerden edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanlığında Kerry'yi ağırlayan Çavuşoğlu, mezhepsel bölünmelerin Irak'ta radikal gruplara yol açtığını, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) de bunlardan birisi olduğunu vurguladı.

İki dışişleri bakanının Irak'ta mezhepsel yaklaşımın doğurduğu sonuçları masaya yatırdığını ifade eden yetkili, "IŞİD gibi örgütlerin bombalanarak yok edilemeyeceğini, bu grupları ortaya çıkaran esas nedenin yok etmek gerektiği" hususunda görüş bildirildiğini dile getirdi.

Türk yetkili, kısa bir süre içinde önce ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, ardından da Dışişleri Bakanı Kerry'nin Türkiye'ye gelmesinin, bu ülkenin Türkiye'den taleplerinin olduğu yönündeki yorumları değerlendirirken, Kerry'nin, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dışişleri bakanlığı yaptığı dönemde de ikilinin sıklıkla bir araya geldiğinin, aynı durumun Bakan Çavuşoğlu ile de söz konusu olduğunun altını çizdi.

Türk yetkili, "Türkiye Amerika'nın bölgedeki en eski müttefiki ve Türkiye'nin diğer ülkelerden farkı bir demokrasi ülkesi olması. Bu nedenle birbirimizi anlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kerry-Çavuşoğlu görüşmesinde, Cidde'de imza altına alınan IŞİD karşıtı koalisyonun konuşulmadığını da dile getiren yetkili, Türkiye'nin bölgede insani yardım konusunda her zaman, her türlü desteği vermeye hazır olduğunun da vurgulandığını belirtti.