TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yabancı terörist savaşçılar konusunda Belçika’nın tüm beklentilerini karşıladıklarını belirterek, "Belçika ile istihbarat, bilgi paylaşımı ve somut adımların atılması gibi tüm konularda işbirliğimiz var. Aynı işbirliğini PKK ve DHKP-C gibi diğer terör örgütü konularında da görmek istiyoruz” dedi.

Hilton Otel’de düzenlenen Türkiye-Belçika Üçlü Bakanlar Toplantısının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, Belçika ile ikili ilişkileri daha da ileri götürme konusunda kararlılık içinde olduklarını söyledi. İki ülke arasında karşılıklı üst düzey ziyaretlerde uluslararası platformlarda sıkça bir araya gelmeleri nedeniyle bir eksiklik olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, geçen sene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu ülkeye ziyaretinin ilk devlet resmi ziyareti olması nedeniyle önemli bir dönüm noktası olduğunu ve bugünkü toplantıda bundan sonra ziyaretleri sıklaştırma konusunda görüş birliğine vardıklarını anlattı.

Çavuşoğlu, Belçika’ya Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecine verdiği destekten dolayı da teşekkürlerini iletti.

Bakan Çavuşoğlu, Suriye ve Irak gibi birçok konuda koalisyon içinde Belçika ile birlikte hareket ettiklerini ve Belçika güçlerinin Irak’ta DAEŞ’e karşı güçlerin eğitimine de katkı sağladığını, Türkiye’nin de bu konuda gerekli yardımı yaptığını söyledi. “DAEŞ ve diğer terör örgütlerle mücadele etmek önemli ama Irak’ın ve Suriye’nin istikrarı için birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Ve en iyi çözümün siyasi çözüm olduğunu biliyoruz” diye konuşan Çavuşoğlu, çatışmaların durdurulması noktasında bile ihlaller olduğunun altını çizdi.

"AB'YE TEKLİFİMİZİ ANLATTIK"

Toplantıda AB ile ilişkiler ve göç konusunu da değerlendirdiklerine işaret eden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Göç konusunda AB’ye yaptığımız teklif ve AB’nin bu konudaki düşüncelerine ilişkin biraz daha detaylı bilgiler verdik. Vize serbestisi ve yeni fasılların açılması gerekliliği gibi beklentilerimizi de dile getirdik. Kıbrıs sorununun arkasına sığınmamak lazım. Çözüm olmadan kabul edilen Güney Kıbrıs Rum kesiminin de o kadar önemli konuları bile bloke etmesine izin verilmemesi gerekiyor. Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin hayat şartlarını iyileştirmek için yine birlikte hareket edeceğiz.”