Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs müzakerelerine ilişkin, "Çözüm için ihtiyaç duyulan şey, gerçek manada siyasi irade. Eğer Kıbrıs Rum tarafı ve Yunanistan, benzer bir güçlü siyasi irade gösterirse, çözüme varmamak için hiçbir neden yok" dedi.

ABD'nin başkenti Washington'daki temasları kapsamında, düşünce kuruluşu Carnegie Endowment for International Peace'de "Çalkantılı Bir Ortadoğu'da Türkiye'nin Rolü" konulu konferansta konuşan Çavuşoğlu, Ortadoğu'da istikrar ve barışın köşe taşı olarak Mısır'ın bölgede diğer risk ortaya çıkaran ülkelerden biri olduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, 50 yılı aşkın süredir var olan Kıbrıs sorununa siyasi çözüm bulmak için fırsat penceresine sahip olduklarını belirterek, 2015'in bu noktada önemli bir yıl olduğuna inandıklarını söyledi.

Çözüme olan bağlılıklarının her zamanki gibi güçlü olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, müzakerelerin yakın zamanda yeniden başlamasını beklediklerini ifade etti.

“TANGO İÇİN İKİ KİŞİ GEREKİR”

Çavuşoğlu, Türk tarafının, yıl sonundan önce kalıcı bir çözümü mümkün kılmak için ekstra çaba ortaya koymaya hazır olduğunu ancak neticede "tango için iki kişinin gerektiğini" dile getirdi.

"Çözüm için ihtiyaç duyulan şey, gerçek manada siyasi irade. Eğer Kıbrıs Rum tarafı ve Yunanistan, benzer bir güçlü siyasi irade gösterirse çözüme varmamak için hiçbir neden yok" diyen Çavuşoğlu, önlerindeki kritik dönemde ABD'nin aktif mevcudiyetinin de önemli olacağını kaydetti.