Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, KKTC’nin Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi'ne (TÜRKPA) gözlemci üye olabilmesi için Azerbaycan’dan destek istedi.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı, “KKTC hem İslam İşbirliği Teşkilatı'nın hem de Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın gözlemci üyesi. İnşallah TÜRKPA'da da gözlemci üye statüsü kazanacaktır" diye konuştu.

Resmi temaslarda bulunmak üzere Azerbaycan'a giden Çavuşoğlu, Başbakan Artur Rasizade ve Meclis Başkanı Oktay Esedov ayrı ayrı görüştü.

“BARIŞI ÖN PLANA ÇIKACAĞIZ”

Çavuşoğlu, "Bu sene Çanakkale Savaşları'nın 100. yılını anıyoruz. Bu tarihte birileri yalan söylerken biz dostluk ve barış diyeceğiz. Acımasız savaşlar üzerine kurulan dostluk ve barışı ön plana çıkaracağız" dedi.

Çavuşoğlu, Esedov ile Milli Meclis'te yaptığı görüşmede, iki ülkenin ilişkilerini daha da ileri götürmek ve uluslararası alanda işbirliğini daha da güçlendirmek için Azerbaycanlı diplomatlarla çalışmaya devam ettiklerini belirtti.

Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in son Türkiye ziyareti ve bu kapsamında gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısıyla yeni bir ivme kazandığını vurgulayan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Daha önce 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimiz vardı. Buna ulaştık. Şimdi ise hedef 15 milyar dolara ulaşmak. Türk iş adamları Azerbaycan'da 9 milyar dolar yatırım yaptı. Azerbaycanlı iş adamları da Türkiye'de 4 milyar dolar yatırım yaptı. Hedefimiz, her iki ülkenin de 20'şer milyar dolar yatırım yapması. Buna ulaşabiliriz. Dünyada ekonomik krizler var. Fakat Azerbaycan ve Türkiye güçlü şekilde yoluna devam ediyor. Gücümüzü birleştirdikçe zorluklara karşı etkili mücadele ediyoruz hem de önümüzdeki fırsatları değerlendirme konusunda çok daha güçlü oluyoruz."

"BENİM İÇİN ANLAMLI TÖREN OLACAK"

Hocalı Katliamı'nın 23. yılında Azerbaycan halkının acısını yürekten paylaştığını ifade eden Çavuşoğlu, yarın Azerbaycan devlet erkanıyla Hocalı Şehitleri Anıtı'nı ziyaret edeceğini dile getirdi.

Bunun kendisi için anlamlı bir tören olacağını vurgulayan Çavuşoğlu, Ermenistan'ın 1915 olaylarına ilişkin yalanlarıyla herkesi etkilemeye çalıştığını kaydetti.

Çavuşoğlu şöyle devam etti:

"Hep birlikte Ermenistan'ın yalanlarını ortaya koymamız lazım. Sözde iddialarına karşı önerilerde bulunduk. 'Arşivleri açalım' dedik. 'Tarihçiler çalışsınlar' dedik, fakat yanaşmadılar. Bunun için de kabul ettiğimiz eylem planı çerçevesinde birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Doğruları söyleyeceğiz. Adaletli olacağız. Yanlış hafızalara karşıyız. Çalışmalara da başladık. Sadece bu yıl için değil uzun ve orta vadeli çalışmalarımızı birlikte yürüteceğiz ki bu yalanlar ortaya çıksın. Bizim öyle psikolojik etkinlik gibi bir derdimiz yok. Fakat başkalarının baskısı ve yalanları veya aldığı kararlar altında ezilmeyiz."

"Derdimiz bölgenin barış ve istikrar bölgesi olması" ifadesini kullanan Çavuşoğlu, "Bu sene Çanakkale Savaşları'nın 100. yılını anıyoruz. Bu tarihte birileri yalan söylerken biz dostluk ve barış diyeceğiz. Acımasız savaşlar üzerine kurulan dostluk ve barışı ön plana çıkaracağız. Bizim kimsenin toprağında gözümüz yok. Diğer ülkeler de başka ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı duymayı öğrenecek" dedi.

Azerbaycan ve Türkiye'nin Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Kars gibi birçok stratejik proje gerçekleştirdiğini hatırlatan Çavuşoğlu, yine üçüncü ülkelerle üçlü mekanizmaların hayata geçirildiğini hatırlatarak, "Ermenistan ise tüm bu projelerin dışında kalıyor. Ermenistan kendisine sormalı ki ben niye burada yokum. Ermenistan kendisini sorgulamalarıdır" diye konuştu.

"ÇABALARIMIZI GÜÇLENDİRMELİYİZ"

Milli Meclis Başkanı Esedov da Azerbaycan ve Türkiye'nin Ermeni mezalimini ve Hocalı Katliamını dünyaya duyurmayı amaçladığını dile getirdi.

Ermenilerin değil, tam tersine Türklerin Ermeniler tarafından soykırıma uğradığını vurgulayan Esedov, Türkiye ve Azerbaycan'ın bunu tüm dünyaya anlatması gerektiğini söyledi.

Esedov, "Türkiye'nin de desteğiyle bu yöndeki çabalarımızı güçlendirmeliyiz. Bu bizim siyasi hedeflerimizden biri olmalıdır. Parlamentoları bir komite oluşturmalı ve bu işin üzerine gitmeliyiz. Yeter artık bu konularla Türk dünyasına baskı yaptıkları" ifadeleri kullandı.