Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, katıldığı televizyon programında tarım sektörünün dünya standartlarına ulaştırılması hedefiyle göreve geldiğini belirterek, ortak akılla evrensel aklı birleştirerek, çağdaş standartlara ulaşabilmek için imkanları kullanacağını vurguladı.

Çavuşoğlu, dünyayla buluşmaya hazır bir sektör için üreticilerle birlikte çalışacağının da altını çizdi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Çavuşoğlu, Genç TV’de katıldığı programda yaptığı konuşmada, süt üretiminde son dönemlerde yaşanan sorunlara değinerek, üretilen sütün ihtiyaçtan fazla, et miktarının ise az olduğunu söyledi.

Şu an için yapılması gerekenin, süt imalatında çeşitliliğin artırılması olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Sadece hellim ve kaşar peyniri üreten bir ülke olmamalıyız” dedi.

Çavuşoğlu, süt sektörüne yönelik hayvan yemi, süt, imalat ve ihracatın  teşviklendirildiği bir ülke olarak rekabet gücünün zayıfladığını söyledi.

“MALİYETLERİ DÜŞÜRECEK ŞEKİLDE ÜRETİM TEŞVİK EDİLECEK”

Nazım Çavuşoğlu, Doğrudan Gelir Desteği’nin büyük bir bölümünün sütü üretmek ve tüketmek için harcandığını ifade ederek, bugün tarım bütçesinde oluşan açığın, bu nedenle meydana geldiğini söyledi.

2016 yılı için destek paketinin önceki hükümet tarafından Bakanlar Kurulu’ndan onaylanarak resmileştiğini dile getiren Çavuşoğlu, bu nedenle mevcut paketin sürdürüleceğini ancak ilerleyen yıllar için değişikliklere ve geliştirmeye gitmeyi öngördüklerini belirtti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Çavuşoğlu, tanınmamış bir ülke olarak büyük coğrafyalara ulaşabilmek için nakliye masraflarını karşılayabilmek ve rekabeti güçlendirmek gerektiğini belirtti.

Çavuşoğlu, “Bu ölçünün dışına çıkılması ve maliyetleri düşürecek şekilde üretimin teşviklendirilmesi gerekir” dedi.

“ÖNCELİĞİM TÜK’E FONKSİYONLARINI KAZANDIRMAK”

Nazım Çavuşoğlu, popülizmin ülkeyi getirdiği noktanın Cypfruvex ve TÜK’e bakıldığında görülebileceğine işaret ederek, önceliğin TÜK’ün iş kabiliyetini koruyarak, fonksiyonlarını sürdürecek duruma getirmek olduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, “Kuraklıkla karşı karşıya olduğumuz, balya ihtiyacının olduğu bir ortamda TÜK, arpa alıp, satacak ya da balya getirecek durumda değil” dedi.

“ANAVATANDAN GELECEK SUYLA TARIM POLİTİKAMIZ DEĞİŞECEK”

Türkiye’den adaya gelecek suyla ilgili soruyu yanıtında “Suyla tarım politikamız değişecek” değerlendirmesinde bulunan Çavuşoğlu, suyun tarımda kullanılacak kısmıyla ilgili herhangi bir çalışmanın önüne gelmediğini belirtti.

Çavuşoğlu, görevde olduğu süre içerisinde konuyu bir noktaya getireceklerini kaydetti. Mesarya bölgesinin su olması halinde verimli bir bölge olacağını ifade eden Çavuşoğlu, bunun bir master plan çerçevesinde değerlendirileceğini söyledi.

Çavuşoğlu, uzmanlarla çalışmalar yaparak, ürün çeşitliliğine gideceklerini dile getirdi.

“SÜT KALİTESİNİN ARTIRILMASI GEREK”

Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık konusundaki politikasının sorulması üzerine Çavuşoğlu, küçükbaş hayvan varlığının ve büyükbaş hayvancılıkta ise süt kalitesinin artırılması gerektiğini söyledi. Mevcut süt kalitesinin dünya standartlarının altında olduğunu belirten Çavuşoğlu, süt kalitesini artırmaya yönelik bir politika izleyeceklerini kaydetti.

“NARENCİYEDE HASAT DOKUZ AYA ÇIKARILMALI”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Çavuşoğlu, narenciyede tür değişikliğine ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Ülkede narenciye üretiminin 3 ayla sınırlı olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, bunun en az 9 aya yayılması gerektiğini söyledi.

Çavuşoğlu, narenciyede mevcut vizyonun hem üreticiye para kazandırmadığını, hem de devletin üzerinde önemli bir külfet oluşturduğunu belirtti.

Devlet teşviğine ihtiyaç duymayan, piyasada daha pahalıya satılabilecek ürünlere geçilmesi yönünde bir değişikliğe gidilmesini öngördüklerini ifade eden Çavuşoğlu, narenciye sektörüne 8 milyon 300 bin TL’lik bir kaynak aktarıldığını ve ürün bedellerinin de Cypfruvex tarafından pey der pey ödeneceğini kaydetti.

“MÜŞAVİRLER KONUSUNDA POLİTİKAMIZ MEVCUDU DEĞERLENDİRMEK”

Nazım Çavuşoğlu, başka bir soruyu yanıtında, hangi dairenin hangi bakanlığa ait olduğundan çok, hedeflerin ne olduğunun önemli olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, hedef hizmet olduktan sonra hedefe ulaşılabileceğini belirterek, müşavirler konusunda hükümetin tavrının mevcutu değerlendirmek olduğunu da ifade etti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Çavuşoğlu, geçmişte olduğu gibi bugün de işini gereği gibi yapanlarla çalışmaya devam edeceğini söyledi. Çavuşoğlu, bir başka partiye mensup olduğu gerekçesiyle insanları kenara itmek gibi bir tavrı bulunmadığını vurguladı.