Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Toprak Ürünleri Kurumu’nun (TÜK) devlet üzerinde bir kambur olmadığını, aksine devletin TÜK üzerinde kambur olduğunu belirtti.

Bakan Çavuşoğlu, mavi dil hastalığıyla ilgili endişe edilecek bir durum olmadığının altını çizdi.

Çavuşoğlu, Cypruvex’in bugüne kadar 12 milyon TL ödeme yaptığını, geriye kalan 5 milyon TL’nin de adım adım ödeneceğini ifade etti.

Bakanlık basın bürosundan yapılan açıklamaya göre, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu Kıbrıs TV’de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

TÜK

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, TÜK’ün  İngiliz döneminden bu yana çeşitli isimlerle yüz yıldan fazla zamandır Kıbrıslılara hizmet eden bir kurum olduğunu ve bu kısır tartışmalar içerisinde kurumun öneminin kaybolduğunu ifade etti.

Çavuşoğlu, göreve geldiklerinde kurumun dizleri üzerine çökmüş, batmış ve arpa alamayacak durumda olduğunu belirterek, kurumun toplum ve üreticiler için öneminden hareketle kolay yolu seçmeyerek, yaşatılması için mücadele kararı aldıklarını anlattı.

Çavuşoğlu, TÜK’ün kapatılmasından fayda sağlayacak kesimlerin de olduğunu kaydederek,  aslında söylendiği gibi TÜK’ün devlet üzerinde bir kambur olmadığını, devletin TÜK üzerinde bir kambur olduğunu ifade etti.

TÜK’ün; borcu gibi görünen ancak devlet tarafından ödenmesi gerekirken ödenmeyen yükümlülükleri bulunduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, bunun yanında devlette çalıştığı halde maaşları kurum tarafından ödenen çalışanların da kurumun üzerinde yük olduğunu anlattı.

Çavuşoğlu, bunun yanında devlete aktarıldıkları ve maaşları devlet tarafından ödenmesine rağmen, kıdem tazminatları kurum tarafından ödenen personel de bulunduğuna dikkat çekerek, bu ve benzeri yükümlülüklerin devlet tarafından karşılanmaması nedeniyle kurumun bu günkü durumunda olduğunu belirtti.

“TÜM DÜNYA YERLİ ÜRÜNLERİNİ FONLARLA KORUYOR”

Çavuşoğlu, üretici için hayati bir kurum olan TÜK’ün yaşatılması için aldıkları önlemlerin birer birer uygulanmaya başlandığını belirterek, kurumun nakit sorununu aşmak amacıyla konan katkı payı uygulamasının bazı kesimlerce eleştirilmesinin de normal olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, Türkiye ve dünyanın her yerinde yerli ürünlerin korunması için fon uygulamaları ve yüksek vergiler bulunduğunu vurgulayarak,  yerli ürünleri korumak için dünyanın uyguladığı yöntemlerden yararlanmak gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye’de et ve peynir ithalinde %145’lerden başlayıp %225’lere varan fonlar bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, Avrupa’nın ithalatla ilgili 932 sayfalık düzenlemelerle yerli ürünleri koruduğunu belirtti.

“MAVİ DİL İLE İLGİLİ ENDİŞEYE GEREK YOK”

Mavi dil hastalığı ile ilgili  soruyu da yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, mavi dil ile ilgili endişeye gerek olmadığını vurguladı.

Çavuşoğlu, Rum kesimiyle ortak bir komitede konu ile ilgili çalışıldığını belirterek, sinek ilaçlaması için gerekli ilaçların belediyelere verildiğini de anlattı.

Hastalığın insanlara bulaşmasının söz konusu olmadığına da dikkat çeken Çavuşoğlu,  hastalığa yakalanan hayvanların derhal imha edildiğini belirtti.

“CYPFRUVEX 12 MİLYONA VARAN ÖDEME YAPTI”

Çavuşoğlu, Cypfruvex ile ilgili olarak , göreve geldikleri dönemde kurumun piyasaya 17 milyonluk bir borcu bulunduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, bu borcun 12 milyona yakın bir kısmının ödendiğini ve geriye kalan 5 milyonluk borcun  da adım adım ödendiğini belirtti.