TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin dış politikasında çelişki bulunmadığını belirterek, "Bir tarafta AB, bir tarafta Rusya. Her ikisi ile de yola devam edebiliriz. Bu bir çelişki değildir. Bu birbirine alternatif de değildir, rekabet de değildir. Çünkü bizim çıkarlarımız neyse biz onu yaparız. Bizim prensip olarak ne AB ile ne de Rusya ile problemimiz var." dedi.

AK Parti Korkuteli İlçe Başkanlığınca düzenlenen iftar programına katılan Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada, yurt dışında ve Ankara'da olmadığı günlerini milletvekili arkadaşlarıyla birlikte Antalya'da geçirdiklerini söyledi. İftar öncesinde birçok vatandaşı evinde, iş yerlerinde ve hastanelerde ziyaret ettiklerini belirten Çavuşoğlu, ardından iftar sofralarında da vatandaşlarla buluştuklarını dile getirdi.

Son günlerde Türk dış politikasında bir hareketlilik yaşandığına dikkati çeken Çavuşoğlu, çok yönlü bir dış politika izlediklerini kaydetti.

Rusya ve İsrail ile ilişkileri normalleştirdiklerini anlatan Çavuşoğlu,"Esasen bir tarafta Rusya bir tarafta İsrail bir de arada terör saldırısı gündemi arasında Bürüksel'e giderek bir fasıl açtırdık. Bu biraz gözlerden kaçtı. Vizesiz seyahatle ilgili önemli mesafeler kat ettik. Görüldüğü üzere Türkiye çok yönlü bir dış politika izliyor. Türkiye'nin aslında kimseyle problemi yok. Biz diklenmeden dik duruyoruz. Haksızlık karşısında susmuyoruz. Yani dilsiz şeytan olmuyoruz. Hep doğruları söylüyoruz ve mazlumların yanında oluyoruz." diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN ÇIKARLARINI VE KOMŞULARLA İYİ İLİŞKİLERİN ÖNEMİNİ BİLİYORUZ"

Mazlumlara karşı yanlış yapanlara "yanlış yapıyorsun" dediklerini vurgulayan Çavuşoğlu, uluslararası hukuk ve insan haklarını çiğneyenlere de "yaptığın hukuksuzluktur" dediklerini kaydetti.

Bundan hoşlanmayanlar olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Kendisini Avrupa'nın ve dünyanın patronu zannedenler, başka ülkelerden itiraz geldiği zaman çok rahatsız oluyorlar. Onlar ders verecek, onlar patronluk taslayacak, onlar tepeden bakacak, onlar sana akıl verecek ve onlar seni uyaracak. Sen söylediğin zaman rahatsız oluyorlar. Niye? Senin üstünlüğün ne? Fazla paran olduğu için mi? Sen yanlış yapıyorsan, sana da birisi 'yanlış yapıyorsun' diyecek. Maalesef özellikle Avrupa Birliği üyesi ülkelerin en önemli hastalığı bu. Fakat yüzlerine söylüyoruz, bu eleştirileri yapıyoruz.Ancak Avrupa'nın ve AB'nin önemini de biliyoruz. Türkiye'nin çıkarlarını ve komşularla iyi ilişkilerin önemini biliyoruz."

Tüm bu politikalarının birbiriyle çelişmediğinin altını çizen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Bir tarafta AB, bir tarafta Rusya. Her ikisi ile de yola devam edebiliriz. Bu bir çelişki değildir. Bu birbirine alternatif de değildir, rekabet de değildir. Çünkü bizim çıkarlarımız neyse biz onu yaparız. Bizim prensip olarak ne AB ile ne de Rusya ile problemimiz var. İşte bir gün önce gittik bir fasıl açtık ve vizesiz seyahatle ilgili önemli bir toplantı gerçekleştirdik. Oradan akşam Rusya'ya geçtik ve dün akşam Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldik. Çok faydalı bir görüşme yaptık. Cumhurbaşkanımızın görüşmesinden sonra belirlenen hedeflere nasıl gideceğimizi konuştuk.Bundan sonra bakanlarımız ve bürokratlarımız bir araya gelecek. Cumhurbaşkanımız da Putin ile bir araya gelecek. Yol haritamızı belirledik."

Çavuşoğlu, yaptıkları görüşmenin ardından Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev'in Ruslara, "Türkiye'ye tatile gitmek istiyorsanız hemen gidin ve turizmden faydalanın" diye açıklama yaptığını hatırlattı.

İSRAİL İLE İLİŞKİLER

İsrail ile 6 yıldır ilişkilerde kopma olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, bunun sebebinin Mavi Marmara gemisine yapılan saldırı ve 10 vatandaşın şehit edilmesi olduğunu söyledi.

Bu olayın ardından Türkiye'nin ilkeli bir tavır sergilediğine değinen Çavuşoğlu,ilişkilerin normalleşmesi için 3 tane şart koştuklarını söyledi.

Gelinen noktada her 3 şartın da yerine getirildiğini anlatan Çavuşoğlu, "İleri geri yorum yapanlar var. Bunlarla tartışmaya girecek ve dediklerini dikkate alacak değiliz. Biz ne yaptığımızı çok iyi biliyoruz. Özür gerçekleşmiştir, vatandaşlarımıza tazminat ödenecektir ve en önemlisi de Gazze'deki Filistin'deki zulüm altında olan kardeşlerimize uygulanan ambargolar kalkacaktır. Bizim oraya ulaştırmak istediğimiz insani ve kalkınma yardımlarının önündeki engeller kalkacaktır. Aynı şekilde oradaki altyapı eksikliklerini tekrar karşılanacaktır. Artık Türkiye'ye Gazze'ye Filistin'e bankalar aracılığıyla para transferi yapabilecektir." diye konuştu.