Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, organik üretimin Doğrudan Gelir Desteği kapsamına alındığına işaret ederek, organik üretimin geliştirilebilmesi için çalışacaklarını söyledi.

Devlet olarak başta sertifikasyon ücretleri olmak üzere organik üreticilere çeşitli destekler verildiğini kaydeden Çavuşoğlu, ülkede ciddi oranda artan organik ürün talebiyle üreticiyi buluşturma noktasında yapılması gerekenler olduğuna belirtti.

Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs Organik Üreticiler Birliği’ni kabul etti. Bakanlıktan verilen bilgiye göre, Engin Savim başkanlığındaki Organik Üreticiler Birliği heyeti, Çavuşoğlu’na organik tarım üreticilerinin sorunlarını ve taleplerini aktardı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu da, organik tarımın önemine işaret ederek, devlet olarak başta sertifikasyon ücretleri olmak üzere organik üreticilere çeşitli destekler verildiğini belirtti.

Organik üretimin geliştirilebilmesi için çalışacaklarını söyleyen Çavuşoğlu, organik üretimin dünyada tüketici talepleri doğrultusunda artan bir trende sahip olduğunu dile getirdi. Çavuşoğlu, ülkede de organik ürün tüketme talebinin ciddi oranda olduğunu, tüketici ve üreticiyi buluşturma noktasında yapılması gerekenler olduğunu ifade etti.

Kanser vakalarının gün geçtikçe arttığına dikkat çeken Çavuşoğlu, bakanlık olarak gıda güvenliğine üst seviyede önem gösterdiklerini kaydetti. Çavuşoğlu, Tarım Dairesi’nin konvansiyonel üretim alanlarında ciddi denetimler yaptığını, bu denetimleri de şeffaflık çerçevesinde haftalık olarak kamuoyuyla paylaştığını anlattı.

Çavuşoğlu, bunun yanında organik tarımın geliştirilmesi için üstlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını belirterek, devlet olarak organik üreticilerin sertifikasyon, etiket gibi masraflarının karşılandığını, organik üretimin Doğrudan Gelir Desteği kapsamına alındığını ifade etti.

1471268925.jpg

Nazım Çavuşoğlu, organik ürün üreticilerinin de elini taşın altına koyarak yapması gerekenler olduğuna dikkat çekerek, ürünlerin, organik ürün tüketme talebi olan tüketiciyle buluşması noktasında zafiyetler bulunduğunu söyledi. Çavuşoğlu, bu ürünlerin çeşitliliğinin artırılması, her ürünün organik alternatifinin bulunması ve bunların üreticilerin kolaylıkla ulaşabileceği market veya pazarlarda satılabilmesi gerekliliğinin altını çizdi.

Üreticilerin de üstüne düşeni yapması halinde kendilerinin organik üretime desteği artırmaya da hazır olduklarını ifade eden Çavuşoğlu, kaynakların doğru yönlendirilmesinin önemine dikkat çekti.

Kuzey Kıbrıs Organik Üreticiler Birliği Başkanı Engin Savim ise“organik ürün”ün ne olduğuyla ilgili toplumun genelinin bilgilendirilmesinin önemine değinerek, organik ve doğal ürün ayrımının yapılabilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu’ndan destek isteyen Savim, taleplerini şu şekilde sıraladı:

“Eğitim programları, alanında uzman kişilerce yapılmalı. Üreticilerin katılımı zorunlu olmalı. 2015-2016 DGD ödemelerinin ivedilikle yapılmalı. Tarım ve bağlı sektörlerin gelişmesi ve tüketicilerde farkındalığın artırılması projesi kapsamında ayrım yapılmadan ihtiyaçlar doğrultusunda tüm üreticiler yararlanmalı. Üreticinin ürettiği ürünleri satabileceği ve birlik tarafından işletilmesi yapılacak olan bakanlık bünyesindeki bir yer birliğe verilmeli. Organik üretim ve bu işe gönül veren üreticileri korumak için bir an evvel Meclis alt komitesinde bekleyen yasanın ivedilikle görüşülüp, hayata geçirilmeli”.