Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, 2009 yılında iki kurum arasında imzalanan protokol gereği Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile çalışmalar yapmak üzere adada bulunan TC Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü yetkililerini kabul ederek görüştü.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Çavuşoğlu, kabulde yaptığı konuşmada, 2009 yılında imzalanan protokolün hayata geçirilmesinin ne kadar yerinde bir girişim olduğunu bugün görmekte olduklarını belirtti.

Toplantıda, TAGEM ve TAE uzmanları, Çavuşoğlu’na bugüne kadar yapılan proje ve üzerinde çalışılan projeler hakkında bilgi verdi.

ÇAVUŞOĞLU: “SUYUN GELMESİYLE BİLGİ BİRİKİMİMİZİ ZİRVEYE TAŞIMALIYIZ

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Çavuşoğlu, önceki tarım bakanlığı döneminde TAGEM’le işbirliğini başlatmış olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Çavuşoğlu, Türkiye’den KKTC’ye suyun gelmesiyle birlikte protokol çerçevesinde gerçekleştirilen AR-GE çalışmalarının çok daha kıymetli hale geldiğini kaydetti. Çavuşoğlu, gelinen noktada araştırma ve geliştirme konusundaki birikimin suyun gelmesiyle zirveye taşınması gerekliliğine vurgu yaptı.

MIZRAK: “BUNDAN SONRA SONUÇ ALICI PROJELERE YÖNELECEĞİZ”

TAGEM Tarım Ekonomisi Araştırmaları Dairesi Başkanı Doç. Dr. Cengizhan Mızrak, kabulde yaptığı konuşmada,  Türkiye’de son 10 yılda AR-GE’ye büyük önem verildiğini ve bu alana ayrılan kaynağın yirmi dört kat arttığını belirterek, en büyük arzularının bilgi birikimlerini KKTC ile paylaşmak olduğunu söyledi.

2009 yılında imzalanan protokolle bunun ilk temelinin atıldığını kaydeden Mızrak, o günden bu güne iki ülke arasında önemli çalışmalar gerçekleştirildiğini belirtti.

Mızrak, AR-GE sisteminin KKTC’ye adapte edildiğini ve bu güne kadar alt yapıya önem verildiğini ifade ederek, bundan sonraki aşamada daha sonuç alıcı, özellikli projelere yöneleceklerini söyledi.

Mızrak, bundan sonraki araştırma politikalarını KKTC’ye ulaşan su dikkate alınarak geliştirileceğini ifade ett