Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği heyetiyle bir araya geldi.

Bakan Çavuşoğlu, çiftçileri kabulünde yaptığı konuşmada, sektörün alacakları ile ilgili olarak, bir takvimlendirmeye gidilerek ödemelerin pey der pey gerçekleştirileceğini ifade etti.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle ve yönetim kurulu üyeleriyle, çiftçilerden oluşan heyet, Bakan Çavuşoğlu’na sıkıntı ve taleplerini aktardı.

ÇAVUŞOĞLU: “KURAKLIK SORUNUNUN AŞILMASI İÇİN HÜKÜMET EL BİRLİĞİYLE ÇALIŞIYOR”

Çavuşoğlu, üretimin meşakkatli ve maliyetli bir iş olduğunu belirterek, tarımda bugün yaşanan sorunların, tarım politikalarının sürekli değişmesi sonucu gelinen nokta olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, akaryakıt konusunda çiftçilerin taleplerine değindiği konuşmasında, Euro Dizel’e geçişin ve başlangıçta fiyatının aşağıya çekilmesinin olumlu bir uygulama gibi algılandığını ancak şu anda yaşanan maliyet artışlarında Euro Dizel’e geçişin etkisinin olduğunu ifade etti.

Seyrüsefer ile ilgili geçilecek yeni uygulamanın renkli mazota geçilmesi konusunda bir vesile olabileceğine de değinen Çavuşoğlu, bu konuda tarım sektörü için muhakkak bir tedbirin alınacağını belirtti.

Sektörün alacakları ile ilgili olarak, bir takvimlendirmeye gidilerek ödemelerin de pey der pey gerçekleştirileceğini ifade eden Çavuşoğlu, “Ödemelerin yapılması için en az sizin kadar çaba sarf ediyoruz. Tarımın yöneticisi olduğumuzun farkındayız ve bu sorumlulukla çalışıyoruz” dedi.

Kuraklık konusunda konuşan Çavuşoğlu, bu konudaki çalışmalara başladıklarını ve belli bir yol kat ettiklerini söyleyerek, herhangi bir sıkıntı yaşanmasını öngörmediklerini, hükümetin el birliğiyle sorunun çözülmesi için çalıştığını söyledi.

KELLE, ALACAKLARININ ÖDENMESİNİ TALEP ETTİ

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Hüseyin Çavuş Kelle, 2010 yılından bu yana tarım sektörünün artan sorunlarla bu güne kadar geldiğini ifade ederek, mevcut koşullarda tarım sektörünün sürdürülemeyeceğini kaydetti.

Kelle, çiftçilerin 2015 yılından 25.5 milyon TL’lik Doğrudan Gelir Desteği ve 2016 yılına ait DGD’nin ilk taksiti olan 18 Milyon TL’lik alacakları olduğunu ifade ederek, bu ödemelerin gerçekleştirilmesi taleplerini dile getirdi.

Tarımda girdi maliyetlerinin yüksekliğine dikkat çeken Kelle, girdilerin düşürülmesi yönünde hükümetin çalışma başlatması gerekliliğine değindi.

Kelle, mevcut sorunların Tarım Bakanının tek başına çözüm üretemeyeceği sorunlar olduğunu kaydederek, hükümetin derhal bir çalışma başlatmasını istedi.

Ürün fiyatlarının belirlenmesi, akaryakıt ve seyrüsefer konularındaki sıkıntılarını da dile getiren Kelle, seyrüsefer ücretlerinin akaryakıta yansıtılması uygulamasına karşı olduklarını vurguladı.

Renkli akaryakıt uygulaması konusundaki endişelerini de Bakan Çavuşoğlu’yla paylaşan Kelle, uygulamanın AB’de uygulanan yöntemlerle hayata geçirilmesi taleplerini iletti. Kelle, ziyarette kuraklık konusundaki endişelerini de dile getirdi.