Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Tarım ve Veteriner Dairelerinin tarımsal ve hayvansal ürünlerdeki etkin denetimiyle gıda güvenliğinin de en üst düzeyde temininin sağlandığını söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, 16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle mesaj yayımladı.

Çavuşoğlu, mesajında, her yıl açlık, açlıkla mücadele, yetersiz beslenme, kaynakların adaletsiz paylaşımının gündeme taşındığı bu günde, insan varlığı için zaruri olan gıda ürünlerini üreten başlıca sektör olan tarımın öneminin bir kez daha vurgulandığını kaydetti.

Yedi buçuk milyar insanın yaşadığı dünyada, sera gazı emisyonları, tarım arazilerinin ve yağışların azalması, su kaynaklarının yanlış yönetimi gibi sorunlar bulunduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, sürdürülebilir tarım, gıda güvencesi ve gıda güvenliğinin önemini vurgulamak için BM Gıda ve Tarım Örgütü tarafından Dünya Gıda Günü’nün bu yıl bakliyat temalı kutlandığını belirtti.

“TOPLUMA GÜVENLİ GIDA SUNMAK ÖNEMLİ”

Çavuşoğlu, ülkede yurttaşların hakkı olan gıda güvencesi ve güvenli gıdanın sağlanması açısından önemli görevler üstlenmiş olan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın bağlı daire ve kurumlarıyla tarımsal üretim potansiyelinin, üretimin çeşitliliğinin ve ekolojik üretim olanaklarının arttırılması için çaba sarf ettiğini ifade etti.

Bakan Çavuşoğlu, tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması ve üreticilerin üretime devam etmesi için ortaya koydukları desteklerin yanında, topluma güvenli gıda sunmanın da son derece önemli olduğunu belirtti.

Tarım ve Veteriner Dairelerinin tarımsal ve hayvansal ürünlerdeki etkin denetimiyle gıda güvenliğinin de en üst düzeyde temininin sağlandığına vurgu yapan Çavuşoğlu, Tarım Dairesi’nin hem üreticilerin doğru ilaç kullanımı bakımından bilgilendirilmesi için tüm bölgelerde gerçekleştirilen eğitim seminerlerinin, hem de ithal ve yerli ürünlerde düzenli olarak yapılan gıda denetimlerinin her hafta kamuoyuyla paylaşılmasının bunun en güzel örneklerinden biri olduğunu aktardı.

Çavuşoğlu bunun yanında Veteriner Dairesi’nin üzerinde çalıştığı “Hayvan Hastalıkları Eradikasyon Projesi”nin de bunun hayvansal ürün bacağı olduğunu kaydetti.

“SU EN VERİMLİ ŞEKİLDE KULLANILACAK”

Bakan Çavuşoğlu, dünyada giderek azalan su kaynaklarına karşın, “KKTC Su Temin Projesi” kapsamında Türkiye’den adaya ulaşan suyun önemine dikkat çektiği mesajında, içme ve kullanım suyu sonrasında, suyun tarımsal amaçlı kullanılması için gereken projelerin de hızla yapılmakta olduğunu belirtti.

Çavuşoğlu, söz konusu tarım suyunun en verimli şekilde değerlendirilmesi, artan nüfusla birlikte ülkemizde gıda üretiminin güvence altına alınması için uzun vadeli çalışmaları olduğuna dikkat çekerek, bunlardan en önemlisinin uzun yıllardır talep edilen Tarım Master Planı’nın hazırlanmakta olduğunu ifade etti.

Çavuşoğlu, Tarım Master Planı’nın parçalarını oluşturacak adımların atıldığını da anlatarak, bu kapsamda Süt Endüstrisi Kurumu tarafından “Süt Çalıştayı” ile Hayvancılık Dairesi tarafından “Hayvancılık ve Su Ürünleri Çalıştayı”nın gerçekleştirildiğini, Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından ise “Bitki Deseni Projesi”nin tamamlandığını anlattı.

Söz konusu çalışmalarla ortaya çıkan bilimsel verilerin ileriye yönelik olarak tarımın planlanması, ülkemizde nerelerde, hangi ürünün, ne kadar, ne şekilde üretilmesi gerektiğine ve tarım politikalarının şekillenmesine ışık tutacağını kaydeden Çavuşoğlu, bu çalışmaların kısa bir süre içinde gerçekleştirilmiş olmasının kendilerinin üreticilere ve topluma verdikleri değerin bir sonucu olduğunu vurguladı.

Bakan Çavuşoğlu, mesajının sonunda, tüm üreticilerin ve toplumun 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nü kutladı.