Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, BRT’de katıldığı Yeni Gün Haber programında su konusu ve tarım sektörüyle ilgili gündemdeki konuları değerlendirdi. Türkiye’den gelen suyun fiyatının makul bir fiyat olması gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, fiyat belirleme kriterlerinin ne olacağının önemli olduğunu vurguladı. Genel Tarım Sigortası Fonu’nun şu anda kuraklık tespit çalışmalarını sürdürdüğünü, tamamlanmasının hemen ardından ise kuraklık tazminatlarının en erken zamanda ödenmesi için çalışmaların yapılacağını ifade etti. TÜK’nun açıklanmayan bir iflas durumunda olduğunu da söyleyen Çavuşoğlu, kurumu tekrar ayağa kaldıracağına olan inancını dile getirdi.

“TÜRKİYE’YLE İSTİŞAREYLE FİYAT BELİRLENECEK”

Bakan Çavuşoğlu, TC’nden KKTC’ne gelen su ile ilgili çalışmalarını anlattığı programda, su konusunda bakanlık olarak oluşturdukları su komitesiyle birlikte yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını ve hazırlıkların büyük bir bölümünü tamamladıklarını ifade etti. Bakan Çavuşoğlu, suyun 15 Mayıs’ta verileceği ile ilgili ortaya koyduğu hedefin aksdığı yönündeki yorumlara katılmadığını belirttiği konuşmasında, bu tarih öncesinde suyun borulara verilmiş olduğunu ve isale hattı geçen her yere ulaşabilecek durumda olduğunu kaydetti. Çavuşoğlu, teknik bir sıkıntı olmamasına karşın, Türkiye’de siyasi değişiklikle birlikte, ekonomik protokolün de aksamasına bağlı olarak bir gecikme yaşandığını dile getirdi. Çavuşoğlu, bu noktada fiyatın belirlenmesi gerekliliğne değinerek, bakanlık olarak bu konudaki çalışmaların tamamlanmış olduğunu, Türkiye ile yapacakları istişareler sonrasında fiyatın netleşeceğini dile getirdi. “Önemli olan fiyat değil, fiyat belirleme kriterleridir” diyen Çavuşoğlu, Belediyeler ile gerçekleştirdikleri geniş kapsamlı toplantıda bu konunun da değerlendirildiğini, belediyelerle ayrı düşülen bir nokta bulunmadığını vurguladı.

“SUYUN FİYATI MAKULÜN ÖTESİNDE OLMAYACAK”

Türkiye’den gelen suyun tarımsal amaçlı kullanılacak kısmı ile ilgili açıklamalarda da bulunan çavuşoğlu, tarımda kullanılacak 35-40 milyon metreküplük su için ikinci bir hat çekileceğini bunun için de yeni bir ihaleye çıkılacağını anlattı. Çavuşoğlu, bunun yanında Türkiye’den gelen suyun kullanım suyu olarak kullanılacak kısmının da kullanım sonrası arıtılıp tarımda yeniden değerlendirilmesinin de gündemlerinde bulunduğunu kaydetti.

Bakan Çavuşoğlu, isale hattının ulaştığı her noktaya resmi kabulün 1 Ağustos olmasına karşın suyun en geç 1 Temmuz’da her noktaya ulaştırılması yönünde bir hedef de belirlediklerini dile getirerek, bu yönde çalışmaların sürdüğünü söyledi. Çavuşoğlu, suyun fiyatının ne olacağı ile ilgili gelen soruya karşılık, suyun fiyatının makulün ötesind olmayacağını söyleyerek, tarımda kullanılacak su ile kullanım suyu arasında fiyat farkı olacağını da dile getirdi.

“KURAKLIK TESPİT ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, bu yıl ülkenin ciddi bir kuraklıkla karşı karşıya olduğunu belirttiği konuşmasında, çiftçilerin bu yıl büyük bir sıkıntı yaşayacağını, yüzde yüze varan bir kuraklık bulunduğunu kaydetti. Kendisinin de bir çiftçi çocuğu olarak çiftçilerin sıkıntılarını çok iyi bildiğini de vurgulayan Çavuşoğlu, Genel Tarım Sigortası Fonu’nun şu anda kuraklık tespit çalışmalarını sürdürdüğünü, tamamlanmasının hemen ardından ise kuraklık tazminatlarının en erken zamanda ödenmesi için çalışmaların yapılacağını ifade etti. Çavuşoğlu, “Elimizden geldiğince devletimizin kaynaklarının müsade ettiği oranda kuraklık paralarını en iyi fiyatla ödemeye çalışacağız. Tarım Sigortası’nın mevcut kaynağı ülkenin ihtiyacı olan rakamdan az. Bizim yapmamız gereken kaynak yaratarak bu farkın kapatılmasıdır” şeklinde konuştu. Kuraklık nedeniyle hayvan üreticilerinin balya sıkıntısı yaşayacağını da söyleyen Çavuşoğlu, bu yıl üretilen kısıtlı miktardaki balya ve geçen yıldan kalan balyanın birkaç ay içerisinde tükeneceğini bu nedenle dışarıdan balya getirmek için gerekli çalışmaların da en erken zamanda yapılacağını belirtti.

“TÜK’Ü AYAĞA KALDIRACAĞIZ”

Toprak Ürünleri Kurumu’nun durumunun da gündeme geldiği programda, Çavuşoğlu, TÜK’ün fonksiyonlarını yitirmiş bir durumda, açıklanmayan bir iflas durumunda bulunduğunu söyledi. TÜK’ün arpa alacak durumda olmadığını belirten Çavuşoğlu,  arpanın ithal izni verilen özel sektör şirketlerinden emanet arpa alınarak karşılandığını kaydetti. “TÜK bütün hareket kabiliyeti ortadan kalkmış durumdadır. Biz TÜK’ü yönetemedik ve hükümetin fiyat farklarını üstlenmemesinden dolayı parası yokken kurak senede sponsör yapmaya çalıştık” diyen Çavuşoğlu, kuruma tekrardan fonksiyonlarını kazandırabileceğine inandığını söyledi. Çavuşoğlu, kurumun ürticilere devredilmesi yönündeki taleplerin sorulması üzerine, kendisinin TC’den yardım almak suretiyle kurumu yeniden ayağa kaldıracağını, üreticilerin ise kurumu devralmak istiyorlarsa proje ortaya koymaları gerektiğini kaydetti. Çavuşoğlu, TÜK’ün birliklerin birarada olacağı bir yapıya devrine yasal zemini hazırlanması kaydıyla hazır olduğunu belirttiği konuşmasında, ancak tek bir birliğin kurumu devrlmasına sıcak bakmadığını söyledi.