Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, “son 2 yıl çok büyük zarara uğratılan Toprak Ürünleri Kurumu'nun içinde bulunduğu borç batağının, 2008’de ithal edilen mısır ve yemlik arpanın satışından elde edilen gelirin geçmiş borçların kapatılması için kullanılmasıyla başladığını” belirtti.

Maliye Bakanlığı’na bağlı Teftiş Kurulu tarafından TÜK’te yapılan denetimlerin en geç 1 ay içerisinde tamamlanacağını kaydeden Çavuşoğlu, “Denetim raporu neticesi ivedilikle şeffaflık adına kamuoyu ile paylaşılacak ve herhangi bir usulsüzlüğün bulunması halinde sorumlular eğer varsa yargıya havale edilecektir” dedi.

Çavuşoğlu, Toprak Ürünleri Kurumu’nun 2011, 2012 ve 2013 ilk yarısına ilişkin hesaplarının denetimden geçtiğini ve hesaplarda herhangi bir uyuşmazlık tespit edilmediğini belirtti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, bugün yaptığı açıklamada, eski Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı, CTP Milletvekili Erkut Şahali’nin Toprak Ürünleri Kurumu ve şahsına yönelik eleştirilerini değerlendirdi.

Çavuşoğlu, kurumun, bilançolarına dayanarak 2009’u zararla; 2010, 2011 ve 2012’yi karla; 2013, 2014 ve 2015’i ise zararla kapattığını belirtti. Çavuşoğlu, “Sayın Erkut Şahali tarafından yapılmış olan iddiaların gerçekten hangi kaynağa dayandırılarak yapıldığını merak etmekteyiz. Bir defa Kurum Bilançoları Toprak Ürünleri Kurumu’nun finansal yapısını gösteren tek gerçek kaynaktır” şeklinde devam etti.

“BORÇ BATAĞININ BAŞLANGICI”

Kurumun son 2 yılda çok büyük bir zarara uğratıldığını ve bu bilançoların resmi makamlarda bulunduğunu kaydeden Çavuşoğlu, 2015 yılıyla ilgili teftişler neticesinde hesapların tutmadığını ve Mali Teftiş Kurulu’nun tüm hesapları nerdeyse baştan yaparak, yeni bir bilanço hazırlamaya başladığını kaydetti.

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Toprak Mahsulleri Ofisi’nden 2008 yılında ithal edilen 2 bin 280 ton mısır ve 29 bin 396 ton yemlik arpa satışları 2008 yılında yapıldı. 2007 yılı mali bilançosu incelendiğinde kurumun 6 milyon 847 bin 324 TL zarar ettiği net olarak görünmektedir.Bu ithal edilen ürünlerin satışlarından gelen paralar 2008 yılı zararlarını kapatmak için kullanılmış ve Kurum geçmiş yılların zararlarını bu şekilde kamufle etmiştir. Bugün gelinen borç batağının başlangıcı ise maalesef budur.

Kurum 2008 yılında bilançosunda Toprak Mahsulleri Ofisi’ne ödemesini yapmadığı ürünlerin satışından elde ettiği gelirleri bilançosuna eklemiş, 6 milyon 480 bin 432 TL’lik göstermelik kar yapmış ve bir önceki yılın zararlarını kapatmaya çalışmıştır. Buna ilaveten yüksek maliyetlerle alınan arpa ve mısırlar maliyetinin altında satılarak kurum ciddi boyutta bir zarara uğratılmıştır. İşte bütün bunlardan dolayıdır ki Toprak Mahsulleri Ofisi’ne hala daha borcumuz ödenememiştir. Tüm bu yaşananlar Ulusal Birlik Partisi’nin iktidarda olmadığı, 2009 yılı öncesini kapsayan döneme aittir.  Toprak Mahsulleri Ofisi ile yapılmış olan protokol 05.06.2008’de imzalanmış ve arpa ve mısırların ithalatının tamamı 2008 Temmuz-Eylül ayları arasında gerçekleştirilmiştir”

“2011, 2012 VE 2013’ÜN İLK YARISI DENETİMLERİNDE UYUŞMAZLIK TESPİT EDİLMEDİ”

Toprak Ürünleri Kurumu’nun 2011, 2012 ve 2013 ilk yarısına kadar olan tüm hesaplarının bir önceki geçiş hükümeti döneminde, Mali Teftiş Denetimi’ne açıldığını ve bu dönemin eksiksiz teftiş edildiğini kaydeden Çavuşoğlu, hesaplarda herhangi bir uyuşmazlık tespit edilmediğini ve kurumun denetimden “ak” olarak çıktığını belirtti.,

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, TÜK’ün 2015 yılı bilançosunun nisan sonu itibariyle hazırlanıp teslim edilmesi gerekirken hala daha Vergi Dairesi’ne teslim edilmediğine işaret etti.

MALİYE’NİN KATKISI

Toprak Ürünleri Kurumu bütçesine Maliye Bakanlığı’nın 2 kalemden katkı yaptığına işaret eden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Toprak Ürünleri Kurumu kadrolarında olup devletin diğer dairelerinde çalışan personel katkısıdır. Bu katkı harici personel maaş katkısı olarak adlandırılmaktadır. Harici personel maaşları Maliye tarafından eksiksiz olarak yapılmaktadır. Ancak Kurum’a 2015 yılında harici personel için yapılması gereken maaş katkısı bütçe yetersizliğinden dolayı eksik yapılmış ve 2015 Ağustos ayından itibaren harici personel katkıları yapılamamıştır. Bu eksik yatırımların farkı olan 2 Milyon TL 2016 yılı bütçesine aktarılmış ve geriye dönük olarak harici personel maaş katkıları yapılmış ve tamamlanmıştır. 2016 Bütçesinde öngörülen 7 milyon 600 bin TL’lik katkı bu eksik yatırımlarla beraber harici personel için ayrılmış maaş katkısıdır. Bugün itibariyle bu kapsamdaki personel için hala hazırda Haziran sonu itibariyle 4 milyon 151 bin 310 TL katkı yapılmış ve Temmuz-Aralık ayları, bayramlık ödemesi ve 13. maaş hesaplamalarıyla bu ödemeler harici personel maaş kaleminden tamamlanacaktır. Buradan da anlaşılacağı gibi bu katkı devlet maaş artışı oranında, yani rutin bir şekilde normal seyrinde artırılarak bütçeleşmiştir. Bu kalemden de yalnızca harici personel maaş katkısı yapılabilmektedir”

“DENETİMLER DEVAM EDİYOR”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, TÜK’e 2013 yılında 5 milyon 500 bin TL’lik bütçe katkısı yapılırken, bu katkının 2015’te 5 milyon TL’ye, 2016’da ise 1 bin 500 TL’ye düşürüldüğünü kaydetti.

Çavuşoğlu, “Hayat pahalılığı göz önünde bulundurulsaydı bu rakamın bugün en az 6,500,000 TL’ye çıkartılması gerekmekte idi. Durum böyle olmasına rağmen Sayın Şahali yönetmiş olduğu kurumun bütçesinin ne olduğundan bihaber olduğunu yapmış olduğu basın açıklamasıyla bir kere daha kanıtlamıştır. Kurumların batması tabii ki tesadüf değildir” şeklinde devam etti.

Nazım Çavuşoğlu, açıklamasını şu şekilde tamamladı:

“Tekrardan belirtmek isterim ki Kurum, Maliye Bakanlığı’na bağlı Teftiş Kurulu tarafından hala daha denetlenmektedir. Denetim en geç 1 ay içerisinde tamamlanacaktır. Denetim raporu neticesi ivedilikle şeffaflık adına kamuoyuyla paylaşılacak ve herhangi bir usulsüzlüğün bulunması halinde sorumlular, eğer varsa yargıya havale edilecektir”