Pelin Yükselay

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, Demokrat Parti (DP) Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu ve Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Milletvekili Hüseyin Angolemli, hükümet kurma çalışmalarını ve mensubu oldukları siyasi parti içerisindeki atmosferi Diyalog Gazetesi’ne değerlendirdiler.

Nazım Çavuşoğlu, partisinin elini taşın altına koymaya hazır olduğu belirterek,  “Ulusal Birlik Partisi, halkın sorularını çözebileceği bir hükümette yer almaya hazırdır” dedi. Mustafa Arabacıoğlu da, ‘reform’ kelimesinin ağızlarda sakız haline geldiğini belirterek, ‘üretken’ bir hükümet kurulması temennilerini iletti. Hüseyin Angolemli de, TDP’nin gerekli açıklamaları yaptığını belirterek, ‘erken seçim’ fikrinin hala partide ağır bastığını kaydetti.

***

Çavuşoğlu: UBP göreve hazır

Nazım Çavuşoğlu, partisinin elini taşın altına koymaya hazır olduğu belirterek,  ‘Ulusal Birlik Partisi halkın sorularını çözebileceği bir hükümette yer almaya hazırdır” dedi.

Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“Sizin de süreci takip ettiğiniz gibi, Ulusal Birlik Partisi, ülkenin ve halkın geleceği için elini taşın altına koyması gerektiği zaman, Cumhuriyetçi Türk Partisi ile dahi, elini taşın altına koymuştur. Ulusal Birlik Partisi, geçmişte olduğu gibi, bugün de halkın sorunlarını çözebileceğine inandığı bir hükümette yer alacaktır ve halkı geleceğe taşımak için elinden gelen her gayreti gösterecektir.”

Arabacıoğlu: Üretken bir hükümet kurulmalı

Demokrat Parti Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, ‘reform’ kelimesinin ağızlarda sakız haline geldiğini belirterek, ‘üretken’ bir hükümet kurulması temennilerini iletti.

Arabacıoğlu, kurulacak olan hükümetin, seçim yılı olan 2018 yılına kadar görevde kalması gerektiğini belirtti. Arabacıoğlu şunları söyledi: 

“Hükümet kurmayla ilgili süreç devam ediyor. Hükümet istifasını sundu. Tabii partiler kendi içlerinde konuları değerlendiriyor doğal olarak. Pazartesi akşamı genişletilmiş MYK toplantısında, parti genel başkanımıza ve kendisinin belirlediği ekibe, hükümet kurma çalışmalarına yönelik görüşmeler yapması için yetki verdik. Bu süreçten sonra, Cumhurbaşkanı görevi kimse verecekse, en erken bir zamanda ülkemiz için bir hükümet modeli ortaya çıkacaktır. Temennim, kurulacak hükümetin gerçekten üretken bir hükümet olmasıdır. Ben, artık ‘reform’ sözcüğünü kullanmak istemiyorum, ağızlara sakız oldu çünkü. Toplumun önünü açabilecek olan yada kısmen açabilecek olan, topluma umut verecek olan bir hükümet modelinin ve icraatlarının olması en büyük temennimdir. Bu kadar kısa sürede, bu kadar çok hükümet değişimi, gerek icraatlar açısından, gerek meclis çalışmaları açısından gerçekten son derece verimsiz ve bizim zamanımızın boşa harcanmasına neden olan olaylardır. Temennim, böylesi durumların tekrar yaşanmaması ve oluşacak hükümetin 2018 seçimlerine kadar varlığını sürdürmesidir.” 

Angolemli: Hükümetin bozulması düşündürücü

Toplumcu Demokrasi Partisi Milletvekili Hüseyin Angolemli, TDP’nin gerekli açıklamaları yaptığını belirterek, ‘erken seçim’ fikrinin partide hala ağır bastığını kaydetti.

Angolemli, bazı istifaların ardından, hükümetin bozulmasının düşündürücü olduğunu kaydetti.

Angolemli, şunları söyledi: “TDP gerekli açıklamaları yaptı aslında. TDP’nin ağırlıklı görüşü bu çıkmazın bertaraf edilmesi için büyük bir kesimin de istediği, erken bir zamanda bir seçim hükümeti, toplumu seçime götürecek bir hükümet oluşturulması ağırlığını koymuştur. Ama ben, geçmişe baktığımda her hükümet sürerken, ekonomik paket gündeme geldiğinde o hükümet yıkılır ve yerine genellikle UBP-DP hükümetleri kurulur. Bugün de geldiğimiz nokta budur. Yine, ekonomik program nedeniyle bir hükümet yıkılmıştır, arkasına da UBP-DP görüşmeleri yoğunlaşmış. Belki de daha önceden kurulan bir senaryonun sonucudur bu. Çünkü bağımsızlar olmazsa UBP-DP hükümeti kurulamaz.  Bağımsızlar da hükümetin bozulmasından bir iki hafta önce partilerinden koptular. Bu kopuşlar tamamlandıktan sonra da hükümet sona erdi. Bu da düşündürücüdür aslında. Bence bir zemin oluşturma hazırlığı yaptılar bu duruma. Nitekim önce bağımsızlar tek tek açıklama yaptılar ‘biz bir DP-UBP hükümetine destek vermeye hazırız’ diye. En son açıklayan arkadaşta ‘herhangi bir hükümete destek vermeye hazırız’ dedi. Bunu söyleyen kimdir? CTP’den ayrılan bir milletvekilidir. O da herhalde doğru yoldan söyleyemedi DP-UBP hükümetine desteğim var diye, bu şekilde dile getirdi. İşte tüm bunlar daha önceden bir senaryonun hazırlandığını ve böylece yeni bir hükümet oluşumunu planlayarak önümüze getirdiler. Bu çok ağır basan bir yorumdur aslında. Eğer bir aksilik olmazsa bazı basın organlarında da yer aldı Bağımsızlar, DP ve UBP bir hükümetin eşiğindedir. Bunlar herhalde yakında açıklayacaklar ve Cumhurbaşkanı da geldiğinde ‘görevi bize verin’ diye talep edecekler. Tabii bizim gibi ülkelerde siyasette iki saat sonra ne olacağı belli değildir. Ancak şu ana kadar baktığımızda UBP-DP ve bağımsızlar önceden anlaşmış gibi bir hükümetin eşiğine gelmişlerdir.”