Emir Ertorun

CTP Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali de, “Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın çalışmaları hakkında değerlendirme ve sorular” konulu güncel konuşma yaptı.

Şahali, ülkenin geçen yıl kuraklık yaşandığını belirterek, tarım sektörünün devam etmesi için ortaya konulan desteklerin yetersiz olduğunu ifade etti.

Şahali, “mandıradan fabrikaya süt satışı” şeklinde lanse edilen dünkü açıklamanın detayları hakkında Bakan’dan bilgi istedi.

Gidişatın SÜTEK’İN faaliyetlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi açısından soru işaretleri taşıdığını ifade eden Şahali,  SÜTEK’in imalatçılardan alacağının 40 milyona ulaştığını ifade etti.

Şahali, bunun imalatçıların zor durumda olduğunu ayrıca tahsilatta ısrarcı olunmadığını düşündürdüğünü kaydetti.

TÜK konusuna da değinen Erkut  Şahali, TÜK’ÜN kaynakları,  borçları, stok durumu hakkında değerlendirme yaptı. Şahali, Genel Tarım Sigorta Fonunun ödemelerinin neden hala yapılmadığını da sordu.

CTP milletvekili Şahali, hellim konusunda denetimlerin aralıksız devam etmesi gerektiğini belirterek,  hellimin itibarını koruyacak gayretlerin artırılması gerektiğine işaret etti.

Şahali, aküfer alanlarında kuyu kazılması konusunda da eleştirilerde bulundu.

ÇAVUŞOĞLU

Erkut Şahali’nin eleştirilerini Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu yanıtladı.

Çavuşoğlu, süt konusundaki yeni uygulamayı anlatarak, “Arzu eden üreticiler yeni uygulamayla, imalatçılar ile anlaşma yaparak sütünü direkt imalatçıya pazarlayabilecek. Dileyen üreticiler ise sütünü SÜTEK’e satmaya devam edebilecek. Her iki şekilde de kalite kontrol ve taşımacılığın Süt Endüstrisi Kurumu tarafından yapılmasına devam edilecek” dedi.

Çavuşoğlu, küçükbaş hayvancıların sütleri ile açık sütlerin alınmamasının kesinlikle söz konusu olmadığını vurguladı.

Bu konuda üreticilerin en ufak bir şüphesi olmaması gerektiğini belirten Çavuşoğlu, gerekli önlemlerin alındığını kaydetti.

Yarınki eylem konusuna da değinen Çavuşoğlu, eylemin süt fiyatları konusunda olduğunu ifade etti. Bakan Çavuşoğlu, 1300 litrenin 2 tona yükseltilmesi ve yeni bir süt destekleme primi gibi konularda talepler olduğunu ifade etti. Nazım Çavuşoğlu, “Eylemin gerekçesi süte zamdır” dedi.

Bakan Çavuşoğlu bütçe imkanları dışına çıkmalarının mümkün olmadığını söyledi.

TÜK hakkında da açıklama yapan Çavuşoğlu, borçlar hakkında bilgi verdi ve TÜK’ün yaşayabilmesi için mücadelenin sürdüğünü vurguladı, yasal düzenlemelerin de söz konusu olacağını, yasa çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Çavuşoğlu, TÜK’te Maliye Teftiş Bölümünün incelemelerinin sonuna gelindiğini, bu çalışma sona erince Sayıştayın burada görevine başlayacağını aktardı.

Çavuşoğlu, Hellim konusunda denetimi hareketlendirmek için büyük çaba harcadıklarını da vurguladı.

Kuyu kazıları konusunda açıklama yapan Çavuşoğlu, 400 ayakta olan kuyuların kuruduğunu, ağaçları kurutmamak adına bazı açılımlar yaptıklarını, kesinlikle aküferlerin korunmasından yana olduklarını kaydetti.

ŞAHALİ

Yeniden söz alan Şahali de, bakanlığın radikal bir değişiklik kararı aldığını bu yüzden uygulama esaslarının açıklanması gerektiğini aksi halde endişelerin süreceğini kaydetti.

Çavuşoğlu’nun konuşmasını değerlendiren ve taleplerini anlatan Şahali, hükümetin tarım ve doğal kaynaklar alanında yapacağı çalışmalara doğru adımlar atıldığı sürece destek vereceklerini, ancak çalışmaları yakından takip edeceklerini söyledi.

Şahali, Sayıştayın TÜK’te yapacağı söylenen genel denetime de destek belirtti.