Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Kıbrıslı Türklerin Yeşil Hat Tüzüğü’nden kaynaklanan haklarının zedelenmeden uygulanması gerektiğini açıkladı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı basın bürosundan yapılan açıklamaya göre, Balan Çavuşoğlu, Ahmet Yeşilada başkanlığındaki Patates Üreticileri Birliği yönetim kurulunu kabul etti.

Sektördeki güncel konuların ele alındığı kabulde, Güney Kıbrıs’tan bir Rum tüccarın Yeşil Hat Tüzüğü çerçevesinde Kuzey Kıbrıs’tan patates ithal etmesi nedeniyle Güney’de bazı kesimler tarafından protesto edilmesi konusu da gündeme geldi.

ÇAVUŞOĞLU  “PATATES ÜRETİMİNİN KORUNMASI İÇİN ELLERİNDEN GELENİ YAPIYORUZ”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Patates Üreticileri Birliği’ni kabulünde yaptığı konuşmada, patates üretiminin korunması için ellerinden geleni yaptıklarını belirterek, üreticilerin rekabet edebilme koşullarını yakalayabilmesi için girdi maliyetlerinden kaynaklanan fiyat farklarını teşviklerle aşmaya çalıştıkları ve bu bağlamda, teşvik verilmekte olduğunu kaydetti.

Patates üreticilerinin Güney Kıbrıs’ta geçen günlerde bir Rum tüccarın Kuzey’den patates ithal etmesi üzerine yaşanan olaylardan duydukları rahatsızlığı dile getirmesi üzerine, patates üreticilerinin kaygılarının haklı kaygılar olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, Kıbrıslı Türklerin Yeşil Hat Tüzüğü’nden kaynaklanan haklarının zedelenmeden uygulanması gerektiğini söyledi.

YEŞİLADA: “SERBEST TİCARET TÜZÜĞÜ HAYATA GEÇİRİLMELİ”

Patates Üreticileri Birliği Ahmet Yeşilada ise  Güney Kıbrıs’ta patates ile ilgili yaşanan konu hakkında endişelerini dile getirerek, Kuzey’in ihracatının  hazmedilmediği bir ortamda iki toplumun nasıl birleşip bir arada yaşayabileceğini sordu.

Yeşil Hat Tüzüğü çerçevesinde sorunlar yaşadıklarını ifade eden Yeşilada, Serbest Ticaret Tüzüğü’nün hayata geçirilmesini, ürünlerini Kuzey Kıbrıs limanlarından serbest şekilde satmak istediklerini kaydetti.

Hükümetin, tarımsal ürünlere uyguladığı fon konusunda da destek belirten Yeşilada, ambargolar altında ürünlerini satmakta zorluk çektikleri yanında yurt dışından gelen ürünlere fon uygulanmamasına her zaman karşı olduklarını söyledi.

Yeşilada, alınan fon kararını desteklediklerini de belirterek, gerekirse bu fonların artırılmasını istediklerini söyledi.