Gündeminde haftalardır görüşülmesi ertelenen Türk Ajansı-Kıbrıs (TAK), Yayın Yüksek Kurulu (YYK) ve Süt Endüstrisi Kurumu’nun (SÜTEK) 2015 bütçeleriyle ilgili tasarıların bulunduğu toplantının başındaki sunuşlar bölümünde, bazı tasarılarla ilgili ivedilik tezkereleri görüşüldü.

Başbakanlık’ın Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi gündeminde bulunan Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın ve Sosyal Güvenlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkereler.

ÇAVUŞOĞLU

Sosyal Sigortalarla ilgili tasarının ivediliği konusunda ilk konuşmayı yapan UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, ileriki günlerde hükümette değişiklik olabileceğinden Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar (Değişiklik) Yasa Tasarısı’na ivedilik isteminin ne kadar şık durduğu ayrı bir tartışma olduğunu savundu.

Ülkede halen Sosyal Sigortalarla ilgili ciddi sorunlar olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, sigortalar konusunda af bekleyen birçok vatandaşın olduğunu, İtiraz Komisyonu’nun da daha aktif olması gerektiğini kaydetti.

Sistemin bütününe yönelik ceza sisteminin olmamasını da eleştiren Çavuşoğlu, yaptırım basamaklarının eksik olduğunu, asıl önlemin ölümlü kazaların engellenmesi için alınması gerektiğini, olay yaşandıktan sonraki cezaların ise çok caydırıcı olmadığını kaydetti.

Çavuşoğlu, tasarının yurtdışına gitmek zorunda kalan vatandaşlara bir açılım getirmediğini belirterek, yasaların sadece adada yaşayan insanlara göre yapılmamasını, tüm vatandaşları dikkate alarak yapılması gerektiğini söyledi.

Bu yasanın eksiklikler içerdiğini ileri süren Çavuşoğlu, eksikliklerin giderilmesi gerektiğini söyleyerek bu nedenden dolayı ivedilik tezkeresine ve tasarıya hayır diyeceklerini kaydetti.