Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu’nun basında yer alan eleştirilerini yanıtladı.

Çavuşoğlu, bakan olarak herhangi bir belediye başkanı ile polemiğe girme niyeti ve lüksü olmamasına rağmen, Sadıkoğlu’nun kendini ve bakanlığını hedef alarak kamuoyunu yanlış bilgilendirmesi nedeniyle, açıklama yapmak zorunda kalmaktan dolayı üzgün olduğunu ifade etti. Bakan Çavuşoğlu, açıklamalarını talihsizlik olarak nitelendiren Belediye Başkanı Sadıkoğlu’nun esas talihsiz açıklamayı kendisinin yapmış olduğunu belirtti.

“SADIKOĞLU’NUN AÇIKLAMALARI FIKRA GİBİ”

Bakan Çavuşoğlu, Sadıkoğlu’nun, Türkiye’den gelen suyun fiyatının ne şekilde 2.30 TL olarak belirlendiğini bilmediği yönündeki sözlerini “hedef şaşırtma girişimi” olarak değerlendirdi. Suyun fiyatının 6.63 TL’den başlayan toplu bir pazarlığın sonucunda 2.30 TL’ye çekildiğini ifade eden Çavuşoğlu, bunun 1.5 milyar TL’lik yapılan ve yapılacak yatırımlar, 250 km kalan ara bağlantılar, enerji ve işletme giderleri kapsamında oluştuğunu kamuoyuyla paylaştığını hatırlattı.

Nazım Çavuşoğlu, fiyatı önce yükseltip sonra düşüreceğini söyleyen belediye başkanının açıklamalarını fıkraya benzeterek, “Bu, önce eşeğini kaybettirip sonra buldurmaya benzer” dedi.

“SİYASETEN AÇIKLANMASI MÜMKÜN OLMAYAN BİR DAVRANIŞ”

İskele Belediyesi sınırları içindeki tüm boruların değiştirilmesinin TC ve Su İşleri Dairesi’ne ait olduğunu söyleyen Bakan; Boğaziçi, Altınova, Ergazi, Ağıllar ve Kurtuluş hatlarının belediye tarafından yenilenecekmiş ve su kaçak miktarları çok yüksekmiş gibi açıklamalar yapılmasını eleştirdi. Çavuşoğlu, bunun “siyaseten açıklanması mümkün olmayan bir davranış” olduğunu ifade etti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu açıklamasında, “Boğaziçi – Aygün hattına ters bağlantı yapmak suretiyle 6 bin TL harcayan bir belediyenin bundan sonraki bağlantıları kendi yapacakmış gibi göstermesi anlamsızdır” ifadelerine yer verdi. Çavuşoğlu, “Sayın Başkan, İskele’de tahsilatın yüzde 23 olduğunu ifade etmektedir. Dolayısıyla İskele’ye gelen suyun maliyetini tüm tüketicilerin ödemesi gerekirken, maliyet hesabının yüzde 23 üzerinden yapılması eksikliktir” şeklinde konuştu.

“İSKELE SU TÜZÜĞÜ’NÜN GERİ GÖNDERİLMESİNİ SADIKOĞLU KENDİSİ İSTEDİ”

Bakan Çavuşoğlu, Belediye Başkanı Sadıkoğlu’nun kendisine daha önce su fiyatını 3.5 TL olarak belirleyeceğini söylemesine rağmen, fiyatı 6.03 TL olarak açıkladıktan sonra, bir toplantıda 3.5 TL yönündeki önceki söylemini teyit etmiş olmasına rağmen, başkanın daha sonra fiyat konusunda kendisine baskı yapıldığını söylemesinin “düşündürücü” olduğunu söyledi.  Çavuşoğlu, 4 TL’nin üzerinde su fiyatı belirleyen belediyelerin tüzüklerinin Bakanlar Kurulu’ndan geri gönderilmesi için mücadele edeceği yönünde açıklama yapmasının ardından, Sadıkoğlu’nun kendisinden, İskele Belediyesi’nin Su Tüzüğü’nü de geri gönderilerek yeniden değerlendirilmesini sağlamasını istediğini kaydetti.

“İSKELE’YE TAPU DAİRESİ AÇILMASI ÇABALARINI ÜSTLENİYOR” 

Çavuşoğlu, Sadıkoğlu’nun, hükümetin geçmişten gelen alt yapı eksiklikleri sonucu İskele’de açılmayan Tapu Dairesi’ni açma çabasını üstlenmeye çalışarak, emeği olan herkese haksızlık ettiği görüşünü de belirtti.

Ülkeye ve beldeye hizmet verirken, duygularıyla değil, sorumluluklarıyla hizmet etme zorunluluğu olan makamlarda bulunduklarının altını çizen Bakan Nazım Çavuşoğlu, açıklamasının sonunda şunları kaydetti:

“Su vesilesiyle, gerek şahsımı, gerekse bakanlığımı polemiğe çekmeye çalışan Sadıkoğu’nun bundan sonraki açıklamalarına, halkımızı üzmemek adına, zorunda kalmadıkça cevap vermeyeceğimin bilinmesini isterim.”