Emir Ertorun-Betül Aklan 

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Toprak Ürünleri Kurumu'nu (TÜK) zarara uğratanların gerekli cezayı alması istemiyle Başsavcılığa şikayette bulundu.

Bakan Çavuşoğlu, bugün Başsavcılığa yaptığı ziyarette, Sayıştay tarafından hazırlanan "2014 yılında TÜK tarafından iç piyasadan satın alınan arpa ile yurt dışından ithal edilen tohumluk arpa ve buğday materyallerine ilişkin araştırma raporu"nu Başsavcı Aşkan İlgen'e sundu.

Çavuşoğlu, İlgen’le görüşmesinin sonrasında basına açıklamada bulundu.

Başsavcılığa, TÜK'ü zarara uğratanların hesap vermesi için suç duyurusunda bulunduklarını söyleyen Çavuşoğlu, TÜK'ü yaşatabilmek ve geleceğe aktarmak için mücadele verdiklerini ve tedbirler aldıklarını söyledi.

“800 BİN TL ÜZERİNDE KAYIP VAR”

TÜK'te yaşananları topluma anlattıklarını ama kurumu bu duruma getirenlerin hesap vermesi gerektiğini ifade eden Çavuşoğlu, bu çerçevede tohumluk materyallerle ilgili Sayıştay raporuna göre 800 bin TL üzerinde bir kayıp bulunduğunu, bundan da o dönemin yönetim kurulunun sorumlu olduğunu kaydetti.

Toplumda bu kadar yara açan olayda sorumluluk taşıyanların gerekli cezayı görmesi ve hesap vermesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, "Kimseyle alıp veremediğimiz yok. Sayıştay raporlarının üzerinin örtülmemesi, toplumsal beklentinin yerine gelmesi ve sorumluların gerekli cezayı alması için şikayette bulunduk" ifadelerini kullandı.

Maddi sorumlulukların da buna dahil olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, TÜK'te daha sonra böyle sıkıntıların olmaması için de yasal zeminde çalışacaklarını ve bu yönde kararlı olduklarını kaydetti.

“TERCİHİMİZ TÜK’ÜN İFLASI DEĞİL, ONU GELECEĞE GÖTÜRMEKTİR”

Başsavcılık ziyaretinde Sayıştay raporunu anlattıklarını, Sayıştay raporunun da zaten Başsavcı’nın eline ulaştığını ve her türlü girişimi yapacağını kendilerine ilettiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Kurumlarımızı yaşatmak devleti yaşatmak anlamına gelir. Tercihimiz TÜK'ün iflas etmesi değil, onu geleceğe götürmektir" dedi.

Halkın kendilerine verdiği sorumluluğun bu olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, üzerlerine düşeni yapmaya devam edeceklerini vurguladı.