Suna Erden

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Girne Milletvekili Zeki Çeler, TDP ile Bağımsızlık Yolu’nun, 10 kişi ve daha fazla kişi çalıştıran işyerlerinde sendikasız çalıştırılmanın yasaklanmasının öngörüldüğü İş (Değişiklik) Yasa Tasarı ile ilgili Star Kıbrıs’a açıklama yaptı. Çeler, özel sektördeki emek sömürüsünün önüne geçebilmek amacı ile tasarıyı hazırladıklarını, kendisinin 10 yıl boyunca özel sektörde çalıştığını ve sadece 1 buçuk yıllık sosyal yatırımlarının yapıldığını ifade ederek, iş yaşamındaki haksızlıkları çok iyi bildiği için tasarı üzerinde çok emek harcadığını dile getirdi. Çeler, bazı kesimlerin tasarıdan rahatsız olduğunu ve rahatsız olanların genellikle kaçak işçi çalıştırıp vergi vermeyenler olduğunu savunarak, “işçinin yatırımlarını yapan, özlük haklarını veren işverenin içi rahat olsun” dedi. 

ÖZEL SEKTÖRÜ ÇOK İYİ BİLİRİM 

Milletvekili Zeki Çeler, yasa tasarısının emekçinin sömürülmesinin önüne geçilmesini öngördüğünü ifade etti. Çeler sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugüne kadar her ne kadar da sözleşmeler olsa da veya Anayasada işçinin korunmasına yer verilse de bazı işyerlerinde işçinin yatırımlarının yapılmadığını, özlük haklarının verilmediğini, izinlerinin kullandırılmadığını, görev tanımındaki işlerin dışında iş yaptırıldığını 10 yıl boyunca özel sektörde çalışan biri olarak çok iyi biliyorum. Bu nedenle özel sektördeki emek sömürüsünün önüne geçebilmek amacı ile bu tasarıyı hazırladık. Bu tasarısının yasallaşması halinde hem işyerlerinin kaliteli işçi çalıştırma oranı çoğalacak hem de haksız rekabetin en aza indirilmesine katkı koyacak” dedi. 

HAK YİYİP PARALARINA PARA KATIYORLAR 

Çeler, bazı işverenlerin maaşları zamanında ödediğini, işçisinin tüm sosyal yatırımlarını yaptırdığını ve özlük haklarını verdiğini ancak bazı işyerlerinin ise işçisinin sosyal haklarını yatırmadığını, çalışma izni yaptırmadığını ifade etti. Çeler, “Tüm gereklilikleri yerine getiren işveren dolayısı ile her şeyi kayıt altında olduğu için daha fazla vergi öderken kaçak işçi çalıştıran, yatırımları yapmayan işverenler de daha az vergi verip parasına para katıyor. Tüm bunların önüne geçmek için bu çalışmayı yaptık” ifadelerini kullandı. 

ASIL HEDEF KAÇAK İŞÇİ ÇALIŞTIRANLAR 

Kaçak işçi çalıştıran büyük şirketlerin iktidarla bağları olduğunu savunan Çeler, denetleme öncesi söz konusu işyerlerine önceden haber verildiğini, kaçak işçi tespitinin yapılmadığını, sadece izinli olanların denetlenebildiğini ifade etti. Çeler, “İşçiler haksızlığa uğrasa da sesini çıkaramıyor. Çıkaranlar ise işlerinden oluyor. Özel sektördeki haksızlıkları iyi bilirim.2003 yılından 2013 yılına kadar çeşitli işyerlerinde çalıştım ve 10 yılda sadece 1 buçuk yıllık yatırımım yapıldı. Bu haksızlıkların önüne geçebilmek için tüm toplumun bir araya gelerek “artık yeter” demesi gerekiyor” şeklinde konuştu. 

GEREKLİLİKLERİ YERİNE GETİREN İŞVERENİN İÇİ RAHAT OLSUN 

Sendikalaşma fikrine birçok işverenin temkinli yaklaştığını ve tedirgin olduğunu belirten Çeler şunları söyledi: “Sendikalaşma fikrinden en çok rahatsız olanlar kaçak işçi çalıştıranlar, işçilerin yatırımlarını yapmayanlar ve vergi kaçıranlardır. Eğer bir işveren işçinin tüm sosyal haklarını veriyorsa çalışma sözleşmesine uyuyorsa sendikalaşmadan çekinmemelidir. Çünkü hiçbir işçi durup durduğu yerde greve giderek işleri aksatma yoluna gitmez. Kimse ekmek yediği yerde gereksiz eyleme teşebbüs etmez.” 

KENDİ İYİLİKLERİ İÇİN ZORUNLU OLACAK 

Yasa tasarısının 10 ve üzeri işçisi olan iş yerlerine sendikalı işçi çalıştırma zorunluluğunu öngördüğünü kaydeden Çeler, bir sendika veya meslek örgütüne üye olmanın Anayasada gönüllülük esasına dayandığını ancak yine anayasada kişilerin lehine olacak durumlarda özgürlüklerin kısıtlanabileceğine dair hüküm bulunduğunu söyledi. Çeler, “Eğer yasa onaylanıp yürürlüğe girerse sendikalı olmak zorunlu olacak. Nasıl ki emniyet kemeri takmak kişilerin korunması açısından yasal bir zorunluluksa işçilerin korunması adına da sendikalı olması zorunlu hale getirilecek” dedi.