TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler Meclis dışında eylem yapan eylemciler adına da Meclis’te bulunduklarının altını çizdi.

Anayasa’ya göre egemenliğin kayıtsız şartsız Kıbrıs Türk halkının olduğunu kaydeden Çeler, bazı kişilerin egemenliği kendine mal ettiğini savundu.

Eylem yapan gençlerin kendi kendini idare etmek istediğini belirttiğini söyleyen Çeler, Koordinasyon Ofisi’nin yetki devrini içerdiğini, KKTC’deki  AB Koordinasyon Merkezi  ve AB Destek Ofisi’nin dokunulmazlıkları bulunmadığını söyledi.

Herkesi ilgilendiren bir konu olduğu için uzun konuşacağını söyleyen Çeler,  Türkiye hükümeti ile diyaloğa girilerek antlaşmanın yeniden düzenlenmesinin sağlanmasını umut ettiğini kaydetti.

Çeler, eğer “bu ülkeyi biz yöneteceğiz” deniliyorsa, uluslararası bir antlaşma imzalanmadan önce bunun tüm yönleriyle tartışılması ve  Hukuk Dairesi tarafından incelenmesi ve  Anayasa’ya uygunluğunun araştırılması gerektiğini kaydetti.

Çeler, uzun süren konuşmasının büyük bölümünde Koordinasyon Ofisi Antlaşması’na ilişkin Cumhuriyet Meclisi ve TBMM tutanaklarını okudu.