Milletvekilleri, eğitim, kanser, kamu reformu, trafik gibi konular üzerine konuştu.

HAMZAOĞULLARI KARPAZ’DA EĞİTİMDEKİ HUZURSUZLUĞU ANLATTI

Güncel konuşmalarda ilk sözü CTP İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları aldı.
Hamzaoğulları “Karpaz Halkının Eğitim Konusundaki Huzursuzluğu” konulu konuşma yaptı.

Hamzaoğulları konuşmasında kendisine gelen mektupları okudu. Mektuplarda bölgede öğretmen eksikliği, Dipkarpaz’a atanan öğretmenlerin başka bölgelere görevlendirilmesi ve eğitimde yaşanan sorunlara değiniliyor.

ERÇAL: “HEKİMLER HUZURSUZ”

CTP Güzelyurt Milletvekili Hüseyin Erçal, “Ülkemizde Kanserle Mücadele” konusunda yaptığı konuşmada, sağlıkta yaşanan sorunlara da değindi. 
Devlet hastanelerinde çalışan hekimler arasında huzursuzluk yaşandığını, yıllardır biriken sorunların bunlara yol açtığını söyleyen Erçal, doktorların özlük hakları verilmediğinden ikinci iş yapmak zorunda kaldıklarını, yasaya rağmen buna göz yumulduğunu kaydetti.

Erçal, Kamu Hizmeti Komisyonu’nun aldığı karar üzerine konunun yeniden tartışılmaya başlandığını belirterek, bu kararın tüm sektörleri kapsaması gerektiğini söyledi. Erçal, huzuru sağlayacak yasaların bir an önce çıkarılması gerektiğini kaydetti.

Kanser Hastalarına Yardım Derneği’nin Kanserle Mücadele Dairesi’nin oluşturulması konusunda yasal düzenleme talebi olduğunu söyleyen Erçal, diğer alanlarda olduğu gibi bu alanda da kurumsallaşma yapılmadığını belirtti. 
Erçal, kurumsallaşma olmadığından her hükümet değiştiğinde uygulamaların da değiştiğini kaydetti.

Erçal, Kamu Reformu Yasası’nın bir an önce geçirilmesini talep etti.

Tüm siyasi partilerden temsilcilerin katılımıyla kanser konusunda bir komite oluşturulması gerektiğini söyleyen Erçal, bu konuda herkese büyük görevler düştüğünü kaydetti.

GÜNDÜZ: “KAMU REFORMU RUHUNU KAYBETTİ”

DP-UG Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz, “kamu reformu” ile ilgili konuşma yaptı. Halkın beklentisinin çok olduğunu belirten Gündüz, Kıbrıs sorununa da değindi.

Gündüz, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in bazı açıklamalarını eleştirdi. Gündüz, Rum tarafının iki bölgelilik ve siyasi eşitliği sulandırmaya çalıştığını, bunun dikkate alınması, ona göre hareket edilmesi gerektiğini kaydetti.

Kamu reformu geçtiğinde kamuda çalışanların niteliklerini artıracak bir yasa olduğunu söyleyen Gündüz, özveriyle hazırlanan yasanın 6 ay sonraya ertelenmesinin nedenini sordu. Erçal, yasanın ruhunu kaybettiğine inandığını belirtti.

ŞAHALİ: “YASALAR İHTİYAÇLAR DOĞRULTUSUNDA YENİDEN ŞEKİLLENECEK”

Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, Hayvan Refahı ve diğer yasaların ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda yeniden şekilleneceğini, süratle çözümlenmesine ihtiyaç olduğunu belirtti.

Domates ithali konusuna da değinen Şahali, denetimler yapıldığını kaydetti. İlgili tüzükte değişiklik yapılacağını söyleyen Şahali, bir ya da iki haftada Bakanlar Kurulu’ndan geçmesini öngördüklerini ifade etti.

Gıda güvenliğinin sağlanması konusunda arzu edilen noktaya gelinmediğini söyleyen Şahali, Gıda Dairesi konusunda yılsonuna kadar somut adım atılacağını kaydetti.

Şahali, kamu reformuna ihtiyaç duyulduğunu, ancak bu alanda henüz sonuç alınamadığını söyledi.

Şahali, kamu reformunun hızla sonuçlanmasına ihtiyaç olduğunu, çalışmaların hızla devam ettiğini belirtti.

ÇELER: “BAZI PARTİLER KURULTAY HESAPLARIYLA UĞRAŞIRKEN BİZ DAHA KAÇ CANI TOPRAĞA VERECEĞİZ?”

TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler, trafik konusunda konuştu. Çeler, trafikle ilgili sorun ve çözüm önerilerine değindi.

Çeler, halkın sürekli trafikte kaybedilen canlarla ilgili sitemlerini ilettiğini, kendisinin de aile ve çevresinde birçok kişiyi trafik kazalarında kaybettiğini söyledi.

TRAFİĞE 1832 CAN…

Bir araştırmadan örnek veren Çeler, 1974’ten bu yana trafik kazalarındaki can kaybının 1832 olduğunu kaydetti.

Rakamın artarak çoğaldığını söyleyen Çeler, trafik çalıştayı yapıldığını, sonuçlarında olumlu mesajlar verildiğini ifade ederek sonuçlarının hangilerinin uygulamaya konulduğunu sordu.

Çeler, çalıştay sonuçlarına ilişkin maddeleri okudu. Bazı kazaların meydana gelmesinin nedeni olarak araçların direksiyon hakimiyetinin kaybedildiğinin belirtildiğini söyleyen Çeler, neden olarak bu ortaya konduğunda, yollardaki sorunlar gibi faktörlerin gözden kaçırıldığını kaydetti.

Çeler, trafikte basit önlemlerin dahi alınmadığını savunarak, “Acaba ne zaman uyanacağız, bazı partiler kurultay hesaplarıyla uğraşırken biz daha kaç canı toprağa vereceğiz?” diye sordu.

Trafikle ilgili dünyadan örnekler veren ve ülkede bu konuda çağdaş adımların atılabileceğini kaydeden Çeler, bazı önerilerini paylaştı.

Zeki Çeler, Meclis bünyesinde trafik soruşturma komitesi oluşturulmasını isteyerek, trafik konusunda herkesi “elini taşın altına koymaya” davet etti.

ATAOĞLU: “300 ÖĞRENCİ KAYIT YAPTIRAMADI”

Meclis’te daha sonra DP-UG Milletvekili Fikri Ataoğlu, eğitimle ilgili güncel konuşma yaptı. 

Üniversitedeki sorunlara dikkat çeken Ataoğlu, Gazimağusa’da bu yıl 300 civarında öğrencinin harçlar ve kira bedelleri nedeniyle üniversiteye kayıt yaptırmadığını söyledi.

Fikri Ataoğlu, “DAÜ ve İTÜ esnafla irtibatta olmalı. Bunun için esnaf komitesi oluşturmalı. Taksiciler ve belediyeler de bu işbirliği sağlanmalı” dedi.

Gazimağusa’da esnafın “Sulu Çember” ile “DAÜ Çemberi”olarak bilinen yola sıkıştırıldığını söyleyen Ataoğlu, “Diğer bölgelerdeki iş yerlerine, dükkanlara kiracı bulunamıyor” şeklinde konuştu.

DAÜ’nün kampüs içine sıkıştığını, yurtların kampüs dışına çıkmasıyla Gazimağusa’daki bölgelerin gelişeceğine söyleyen Ataoğlu, “Böyle bir adım, bölge halkının öğrenciye, öğrencinin de bölge halkına sahip çıkmasını sağlar” dedi.

Fikri Ataoğlu, İTÜ’nün Gazimağusa içinde olmasının da halka yarar sağladığına işaret çekti.

Ataoğlu, kendisine Güzelyurt Meslek Lisesi ise 4 Yaş Grubu Okul grubunun bulunduğu okul yolunun kötü olduğuna dair mesaj iletildiğini, bunu ilgili bakana ve bölge milletvekillerine aktarmakla sorumlu olduğunu söyledi.

DÜRÜST: “YOLU KİMİN TAMİR EDECEĞİNE DAİR TARTIŞMALAR YAPILIYOR”

Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst de Meclis Genel Kurulu’nda söz alarak, Fikri Ataoğlu’nun konuşmasını yanıtladı.

Dürüst, Güzelyurt’taki söz konusu yolun kötü olduğunu bildiğini söyleyerek, yıllardır bu yolun kimin tarafından tamir edileceğine dair tartışmalar yapıldığını anımsattı, “Konuyu yakından takip edeceğim” dedi.

Yükseköğrenim konusuna da değinen ve ülkenin artık bir eğitim adası olduğunu söyleyen Dürüst, üniversiteler konusunda öğrenci ve halk memnuniyetinin dengede tutulması gerektiğini belirtti.

Yurtların üniversite kampüsleri içinde değil dışına yapılmasının bölgenin halkı için daha iyi olacağını da kaydeden Dürüst, Hamzaoğulları’nın “Karpaz Halkının Eğitim Konusundaki Huzursuzluğu” konulu konuşmasına da atıfta bulundu.

Karpaz’da eğitimin aksatacak kadar büyük sorunlar olmadığını ifade eden Dürüst, nakillerin her zaman olacağını da kaydetti.

Bölgedeki ilkokullarda öğretmen eksikliği olmadığını ancak bazı öğretmenlerin kalabalık sınıflarda ders yapmak istemediğini söyleyen Dürüst, gereksiz nakillerin takibini yapacaklarını belirtti, öğretmenlerden de hassasiyet istedi.

Dürüst, cumartesi günü bölgede incelemede bulunacağını kaydetti. Dürüst’ün konuşmasının ardından sözlü soruya dönüştürülen yazılı sorulara geçildi.
Yazılı sorular, soru sahibinin ya da ilgili bakanın Genel Kurul salonunda olmaması nedeniyle geçildi.

Tamamlanan Meclis Genel Kurulu’nun bir sonraki birleşimi 26 Ekim Pazartesi günü saat 10.00’da yapılacak.